Doktor pesan suruh aku rehat kat rumah, tapi aku jalan satu mall, siap pergi bazar

Kandungan baru 18 minggu aku pelik kenapa ada air keluar. Aku dan suami pergi ke polikIinik. MaIangnya doktor laki, muda. Dia suruh ke hospitaI. Tapi aku tak pergi jugak, aku positifkan diri. Malam tu masa tidur habis basah macam aku k3ncing..

#Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum. Sementara tunggu husband solat, aku nak luah sikit. Sepatutnya aku dah ada anak tapi anak aku dah jadi anak syurga. Semoga tenang di sana sayang. Kisah yang aku kongsikan ini supaya dapat jadi pengajaran.

Aku baru kahwin tak sampai setahun lagi. Mungkin kisah keguguran biasa buat sesetengah orang. Tapi tak bagi aku. First baby dalam rahim aku. Mesti la terkesan. Bulan February, aku disahkan mengandung, lepas seminggu tak selesa badan.

Punca dia masa Thai Food Festival tu aku makan pedas – pedas. Seminggu tak sedap badan. Perut tak selesa. Bos kat ofis sampai belikan eno sebab kot – kot angin? Lepas seminggu s4kit, pegi kIinik, pregnant rupanya.. haha. Bulan Mac. Start buat buku.

Dan ulang alik kUinik macam biasa. Alahan pun cuma sikit – sikit. 11 May. Aku kursus dekat hotel. Tiba – tiba masa rehat tu, air macam k3ncing keluar. Aku cuma ingat, itu keputihan biasa. Tapi masa jalan nak ke toilet tu, rasa seluar basah.

Duduk dalam hall kursus, dia asyik keluar lagi. Macam terpancut, tapi sikit – sikit. Basah kerusi aku. Masa ni aku cuba positif. Keluar hall, call kakak. Kakak suruh aku pergi hospitaI. Aku degil sebab masa tu baru 18 weeks. Aku fikir tak mungkin air ketuban.

Balik kursus, aku bagitahu husband. Kami ke polikIinik. MaIangnya doktor laki, muda. Dia suruh ke hospitaI. Tapi aku tak pergi jugak. Sebab masih cuba positifkan diri. Malam tu tidur pakai pad, penuh pad Iibresse 0vernight kaler purple tu.

Dah macam k3ncing dalam seluar. 12 May. Pagi tu aku pergi kerja macam biasa. Bos aku desak suruh pergi hospitaI pagi tu jugak. Aku yakinkan dia aku ok. Tapi aku mengalah lepas dia suruh juga aku pergi. Mula – mula aku cuma pergi kIinik panel.

Tapi 2 kIinik reject kes aku. Sebab hal berkait air ketuban, dorang tak nak. Aku masa tu blur lagi. Air ketuban ke ni? B0doh sangat. Kami terus ke hospitaI bahagian em3rgency. Sebab doktor kat kIinik suruh macam tu. Aku pun n0ob. Aku terangkan kat kaunter, dorang terk3jut.

Sebab 18weeks keluar air ketuban tapi tak ada d4rah. Baby gerak normal. Aku dapat zon kuning. Tunggu tak lama, terus dapat masuk bilik doktor. doktor scan, jantung baby normal. Tapi air nampak kurang sikit. doktor suruh tukar kain hospitaI sebab dia nak speculum.

Dah tukar kain, masa berdiri, meleleh – leleh air turun. doktor terus suruh tolak ke dewan bersalin. 2 kali kena speculum. S4kit jugak. First time kena. doktor kata bukaan masa ni masih tutup. Tapi heran air keluar. doktor suspect kuman. Datang 3 doktor terangkan risik0 dan kemungkinan yang bakal jadi.

Masa ni aku blank. Dengar jela sambil senyum tawar. Lepas tu minta izin keluar jumpa husband kejap. Tengok muka husband, terus mencurah – curah air mata sebab dia memang exc1ted hari – hari sembang dengan baby walaupun sebelum pregnant.

doktor terus uruskan kemasukan ke wad. 10 hari berkampung kat wad. Bed rest. Hari first kat wad, aku tak solat. Sebab rasa macam mana nak solat? Surau jauh. Bla bla bla banyak alasan.. tapi masa ni rasa.. aku dah la 50 – 50 je baby.

Boleh pulak tak solat. Dan memang majoriti tak solat pun. Subuh pun semua tidur macam takde apa yang jadi. Esok tu subuh dengar nurse k3jutkan orang katil sebeIah. Nurse cakap, dik bangun sembahyang. S4kit boleh sembahyang lagi kan.

Masa ni macam kena hir1s hati aku. Walaupun nurse k3jutkan katil sebeIah, aku yang rasa malu. Aku terus bangun, pergi solat. Surau kat luar wad. Aku bangun, tukar pad (yang berair ketuban) dan jalan pelan – pelan ke surau. doktor suruh solat kat katil sebab tak boleh banyak bergerak tapi aku segan.

Masuk surau, air mata aku tak boleh control sebab rasa berd0sa dengan Allah. Betullah ujian tu dekatkan kita dengan Dia. Ujian tu sebab Dia dah lama tak dengar rintihan kita. Aku jenis tak pernah tinggal solat. Tapi sekali tu aku tinggal.

Dan moga itu yang terakhir. Aku dah qada. Sepanjang kat hospitaI, 3 kali kena speculum. Tak s4kit sangat. Tapi s4kit la jugak. Speculum untuk dorang ambil sample. Tak jumpa kuman, tapi dari ujian d4rah, white bl0od count aku agak tinggi. 21 May.

Doktor bagi discharge walaupun masih ada air ketuban keluar sikit – sikit. Masa ni air ketuban memang dah tak banyak. Tapi jantung baby sentiasa normal. Malah aktif macam biasa. doktor pesan untuk bed rest. Jangan banyak bergerak.

Seronok sangat dapat keluar. Mana taknya. Orang lain dah bertukar ganti. Aku sorang dok situ sampai 10 hari. Tu pun mujur tak 19 hari. 23 May. Husband belikan aku rambutan masa dia balik kerja. Dari awal pregnant memang teringin rambutan.

Masa ni baru dapat. Makan 3 biji, rasa lain. Aku pergi toilet, aku nampak d4rah. Terus mengalir lagi air mata aku. Lepas maghrib, husband terus ajak pergi KPJ. Kena warded lagi 5 hari. doktor cek bukaan, 1cm. doktor bagi antibi0tik, dan ubat tahan s4kit.

Hari ke empat doktor stop ubat tahan s4kit, aku dah mula rasa miId contr4ction. S4kit juga. Masa ni air ketuban dan d4rah dah start keluar. D4rah hidup. Doktor kata air ketuban memang dah m4kin kurang. Bentuk kepala baby pun dah tak cantik sebab air tak ada. Kesian baby.

Walaupun air kurang, jantung dia tetap normal, aktif lagi tu. Comel sangat cara dia bagi semangat kat ibu dia. 27 May. Discharge KPJ. Seronok sangat dapat discharge. Tapi d4rah dan air ketuban masih keluar. Baby pun jantung normal lagi.

Sesekali contr4ction. 31 May. Checkup dekat KPJ. Air ketuban doktor tak dapat detect kat screen masa scan. Air tak ada! Tapi jantung baby normal. Dan sesekali memang rasa baby bergerak macam biasa. Kuatnya anak ibu kan. Air dah tak ada sayang.. kesian sayang…

Malam tu s4kit sangat. Lepas discharge sebelum ni memang aku makan ubat tahan s4kit, sebab aku tak boleh tidur. S4kit sangat. Tapi malam tu s4kit sangat. Makan ubat tahan s4kit pun tak jadi apa. Sambil s4kit, tawaf satu rumah sebab baring pun tak kurang s4kit.

1 Jun. Dapat tidur tidur ayam je malam tu. Bangun pagi, sembang dengan baby. Anak ibu, ibu redha awak pergi. Kesian awak, tak ada air dalam tu. Ibu dah kuat. Terima kasih bagi ibu masa 3 minggu untuk kuat. Allah tak tarik awak tiba – tiba.

Allah baik sangat. Awak pun kuat semangat, baik sangat pada ibu. Ibu redha. Lepas zohor, ibu ajak pergi beli barang dapur untuk raya. Aku makan ubat tahan s4kit la sebab nak jalan dengan tenang. Aku dengan yakin, tak nak wheelchair.

Aku yakinkan ibu, aku mampu. Tapi baru jalan tak sampai satu market, aku dah pening, haha. Terp4ksa husband ambil wheelchair kat cust0mer service. Sempat juga pergi bazar. Aku berkeras nak turun. Ibu tak kasi sebab takut terberanak kat bazar, haha.

Tapi aku degil ya ampun. Aku cakap kat ibu, takpe banyak jalan nanti senang beranak. Sampai rumah, rasa nak terb3rak. Aku pergi jamban cangkung. 10 min jugak tunggu nak melabur. Tapi takde hasil. Aku nak cuci, tapi jari rasa terpegang something yang bukan n4jis.

Berderau d4rah masa tu. Aku terus tolak ‘benda’ tu naik atas. Keluar toilet dan inform ibu. Ibu terk3jut. Lepas husband berbuka, terus kami gerak ke KPJ semula. Sampai KPJ, nerv0us sangat. Terus tolak ke dewan bersalin. Aku bagitau dorang, aku pes4kit Doktor M.

Tapi doktor takde, diganti dengan doktor lain. doktor cek bukaan dah penuh. Tapi aku takde rasa s4kit sebab makan ubat tahan s4kit kot. doktor drip sikit ubat bagi rasa. 3 kali push, baby keluar. Aku tengok baby, ala keciknya awak sayang.. kulit merah.

doktor cuba keluarkan uri, tapi tak berjaya. Pintu rahim dah tutup. Uri tertinggal kat dalam. Kena tolak ke bilik OT. doktor bius. Dan cucuk kat tulang beIakang. Tak sedar apa yang jadi. Bangun tidur, dorang tengah tolak masuk wad. Sampai wad, ada nurse tunggu dengan baby sekali.

Nurse bagi tengok baby. Comel sangat. Baby lelaki. Sama macam yang kami jangkakan. Dan bukan rezeki jadi cucu lelaki pertama ayah. Comel. Kecik. Ibu ingat setiap inci rupa awak sayang. Kelopak mata kecil, rambut halus, tangan kecil, kulit merah, telinga, hidung, mulut, semua ibu perhati sebelum nurse bungkuskan awak semula.

Awak lahir masih hidup dan pergi 15 min kemudian. Terima kasih hadir dalam hidup ibu. Jadi penghuni pertama rahim ibu. Jadi penguat semangat ibu. Terima kasih sebab kuat. doktor pun kata awak kuat semangat sayang. Air ketuban dah tak ada tapi jantung awak masih normal.

Dan ibu lahirkan awak, awak masih hidup. Awak macam faham betul bila ibu cakap ibu redha awak pergi. Anak ini, kami namakan Muaz. Sampai sekarang aku memang dah redha, cuma kenangan, memori, ingatan tak boleh buang.

Ada orang kata, rileks la. Boleh buat lagi, muda lagi.. ala.. biasa la tu memang ramai macam tu tapi orang taktau, perit betul bila orang cakap macam tu. 5 bulan lebih dalam kandungan, sapa tak sedih. Apa apa pun, ada hikmah Allah uji kami.

Kami belum bersedia. Kami jauh dari Dia. Dan Dia bagi kami anak syurga. Sebak juga. Tapi mengenangkan anak aku dah kat syurga, Alhamdulillah. Tarik ibu sama ya sayang. Maaf terpanjang pula. Rindu sangat. Doakan Allah permudahkan rezeki aku lagi lepas ni. Aamiin. – Yana

Komen Warganet :

Sophia Ahmad : Saya amat bersimpati. Sebagai seorang ibu, kehilangan anak tersayang memang tak tergambar dengan perkataan, tak terungkap dengan perasaan. Saya juga seorang ibu, alangkan anak demam panas tinggi pun air mata berderai – derai, inikan pulak kalau anak dah dijemput berada di sisiNya.

Namun begitu, saya tak dapat tahan hati untuk sangat – sangat s4kit hati. Confessor tau yang dikandung tu anak beliau, kenapa ambil remeh??? Kenapa masih bertangguh walaupun jelas ada yang tak normal??? Ini namanya positif tak bertempat!!

Bukan masanya nak bersikap positif dalam keadaan macam tu. Better safe than sorry. Betul kita wajib beriman dengan qada dan qadar Allah tapi Allah juga tak suruh kita berserah tanpa berikhtiar. Saya tak mahu gunakan perkataan KALAU dalam situasi ni tapi ya, sedikit sebanyak kecuaian dan sikap endah tak endah Confessor menyumbang pada ini semua

Hairunisa Muhamad : Masa mengandung ni, tak sesuai sangat “cuba fikir positif” pada kejadian kita rasa pelik berlaku pada diri atau kandungan. Tak sesuai. Kita tak nampak apa yang jadi kat dalam tu. Jangan degil jangan rasa semuanya okay bila orang dah p4ksa pergi hospitaI.

Semoga bila ada rezeki mengandung sekali lagi, awak tidak lagi terlalu positif untuk segala kejadian pelik walaupun kejadian tu sebesar biji sawi.

Sha Azmi : Hal berkaitan dengan anak lain kali janganlaa Iengah – Iengah nak pergi hospitaI. Kemudian nak bersangka baik ok bagai. Even anak dalam perut atau anak da keluar jadi baby. Apa – apa yang tak kena terus je pergi hospitaI.

Benda berkaitan dengan nyawa janganlah dok tangguh – tangguh. Aku s4kit hati. Tu je nasihat aku.

Izzah DeqJa : Mudahan ada rezeki awak untuk hamiI lagi. Lepas ni please please please jangan eg0 dan banyakkan membaca. Sekarang ni zaman google je. Saya pernah baca kisah macam awak, berbulan duduk ward hospitaI sebab air ketuban sentiasa Ieaking . Tolong dengar cakap doktor, bila doktor bagitahu tak boleh banyak gerak tu ya.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.

Apa kata anda?