Lepas abah meningg4I dunia, Kude dapat baIasan terus tp kejahatan dia tak berhenti kat situ

Kude tak puas hati bila arw4h abah letak nama Umi dan Kak Long pada semua harta. Dia mula simpan dend4m dekat Kak Long. Pada awal PKP, kak long duduk rumah Umi, muka Kak Long dah macam m4yat hidup. Sampai Umi dah redha kalau Allah nak ambil Kak Long..

#Foto sekadar hiasan. Fuhhh ramai menunggukan cerita si Kude Tanggang versi moden. Sabar tuan – tuan puan – puan, aku kena tulis satu persatu, biar terang dan nyata. M4kin membarakan dengan sikap Kude.

Sekarang ni part aku nak cerita seminggu selepas kem4tian arw4h Abah dan baIasan untuk Kude. Dekat dunia Allah dah tunjuk kan apatah lagi dekat akhir4t nanti. Seminggu selepas arw4h Abah meningg4I, Kude kemaIangan bersama keluarga.

Paling kesian anak kude nombor 2, aku gelarkan Joki. Joki dalam umur 4 tahun lah kira dah kecik lagi, sikap Joki ni tak macam anak – anak buah aku yang lain. Setiap kali Joki balik, bilik aku harus aku kunci.

Hanya bila si Kude balik, bilik aku kena kunci siap – siap, sebab si Joki ni suka masuk bilik sesiapa kemudian dia jumpa barang dia suka, dan dia akan ambil tanpa minta izin. Sikap sama macam mak bapak dia juga sebenarnya.

Lepas tu bila barang tu hilang, mula lah aku naik angin. Sebab pernah Joki ambil figure – figure lego bawak balik rumah dia. Menyirap makcik Hun kau tau sebenarnya. Back to point pasal kemaIangan yang men1mpa si Kude.

KemaIangan ini berpunca dari si Kude juga. Kude kalau bawak kereta suka laju – laju sebab dia saja rasanya pakai kereta Honda dekat Malaysia ni, dan satu sikap si Kude suka drive pegang phone, dah banyak kali dulu arw4h abah tegur.

Sebab tu kadang – kadang arw4h Abah tak suka naik kereta dengan Kude. Nak dijadikan cerita ada rakaman dashcam yang melibatkan kemaIangan tu, memang nampak lah Kude yang salah sebab bawak kereta macam jalan tu dekat litar.

Tapi Kude kan, dia kata tak salah. Kes naik juga mahkamah sebab melibatkan kem4tian. Anak Kude si Joki ced3ra teruk juga, patah kaki dan bahu. Si Kude cuma patah tangan, Payung dengan anak sulung si Pony ced3ra Iuka – Iuka.

Kira seminggu tu Kude macam dit1mpa baIa juga. Sebab selain kemaIangan, Kude dikehendaki pihak bank disebabkan kereta dia tertunggak bayaran. Berapa kali pihak bank telefon arw4h Abah sebab kereta si Kude dulu penjaminnya arw4h Abah.

Kebetulan telefon arw4h Abah ada pada Hun. Maka setiap kali bank buat panggiIan aku akan bagi nombor telefon Kude berserta alamat. Itu belum lagi bapak mertua Kude pinjam Ah L0ng tapi Kude yang jadi penjamin.

Kira baIasanlah untuk Kude juga. Bila Ah L0ng buat ugvtan nak bakar rumah sewa si Kude. Nampak tak itu lah baIasan untuk Kude. Bapak mertua Kude ni aku panggil Anjang lah. Anjang ni sebenarnya t4hi jvdi, disebabkan Anjang nampak si Kude macam menantu yang agak berduit, maka si Anjang buat lah pinjaman Ah L0ng.

Sengs4ra lah sikit si Kude disebabkan bapak mertua sendiri. Baiklah aku nak cerita yang pasal kemaIangan. Si Kude hilang kereta sebab kira Honda dia total l0st, yang dia ada Vios si Payung lah kan. Walau dah kemaIangan macam tu pun si Kude nak ambil kereta arw4h Abah yang aku pakai.

Alasan Payung nak pakai kereta juga. Dijadikan cerita Kak Long tahu hal ini, apalagi kak Long yang g4ngster terus saja jumpa Kude. Kak Long memang dah p4ntang harta arw4h Abah si Kude nak pakai. Sebab dua hari lepas arw4h Abah meningg4I Kude ambil kereta Perdana arw4h Abah.

Terus kak Long tanya : “Kau nak buat apa kereta banyak – banyak, kau larat ke nak bayar semua sekali kos kereta yang kau ada”, Kude biasalah anak jantan akan menjawab walaupun dia tau kak Long tu dah benci dengan dia “Arw4h Abah tinggalkan kereta ni untuk orang lain pakai, Kak Long ada hak apa?” biasalah Kude menjawab dengan eg0 dia.

“Kereta tu jadi hak Umi, kau dah ada kereta Honda kau kenapa nak pakai kereta Umi, biar kereta tu dekat Umi, kau tak de hak nak pakai!” kak Long bertegas juga. Tapi petang tu Kude tetap ambil kereta dengan alasan kereta Honda dekat bengkel.

Arw4h Abah ada dua kereta, Perdana memang khas untuk Umi ke mana sahaja. Yang Iriz untuk kegunaan Hun, sebab Hun memang tiada kereta, tapi disebabkan dah membesar, arw4h Abah suruh pakai kereta Iriz. Kereta tu masih atas nama arw4h Abah.

Nak dijadikan cerita, kereta Perdana Abah kena curi masa si Kude pakai. Pandai bila kena curi dia gelabah sebab dia akan tahu apa tindakan kak Long dekat dia. Mujur dalam masa 2 hari kereta sempat dijumpai tapi maIangnya dah caIar baIar.

Kak Long meng4muklah dekat Kude. Kak Long terus bagi amaran jangan sesekali ambil barang arw4h Abah, disebabkan arw4h Abah sempat wasi4tkan semua harta atas satu nama sahaja. iaitu Umi. Lepas kereta dijumpai tu lah Kude kemaIangan.

Masa Kude kemaIangan memang masing – masing berada di luar kawasan. Hanya ada Umi dan Hun. Kude call kak Ngah untuk bantu Kude. Tapi kak Ngah masa tu bertugas di luar negara, jadinya kak Ngah call lah aku, Hun yang tengah bekerja ketika itu.

Maka aku bergegas bersama Umi untuk melihat si Kude. Mujurlah aku ni masih ada sikap kemanusiaan. Aku sempat WhatsApp kak Long untuk bagitahu si Kude kemaIangan. Jawapan Kak Long memang aku rasa urmmm ada betul juga.

“BaIasan untuk yang tak menjaga amanah dari Allah, biar dia ingat sikit Allah beri dia ingatan untuk sedarkan diri semula”. Maka masa Kude kemaIangan, Umi lah yang menjaga si Kude dan Joki. Payung pula alasannya jaga anaknya si Pony dan Katy.

Walhal kalau ikutkan bukan lah teruk sangat Payung dan anak – anak perempuan. Umi juga yang terp4ksa bermalam untuk menjaga si Kude dan Joki. Sepanjang Umi berjaga, Payung cuma datang bila tengahari itu pun hanya sekejap alasan nya maknya tak larat nak jaga anak – anak.

Eh tau pula si Payung tinggalkan anak – anak dekat maknya. Aku paling kesian dekat Umi, sebab berjaga demi si Kude. Umi nasihatkan Kude tapi apa jawapan Kude? “insya- Allah Kude berubah Umi” itulah jawapan terbaik Kude.

Bila dah discharge, segala bil dibayar oleh Umi. Itu belum untuk bayar kes mahkamah pasal kemaIangan yang memang sah salah si Kude disebabkan ada bukti kukuh tu. Part Kude kemaIangan kak Long dan Kak Lang memang tak ziarah langsung si Kude.

Sebab kak Lang aku rasa masih berdend4m disebabkan fitnah lama Kude yang menyebabkan Kak Lang hampir bercerai dengan Abang Lang. Jadi kesannya sampai sekarang aku rasa. Kak Long memang dia keras hatilah nak tolong Kude pun dia dah tak nak.

Aku ni pula nasib saja jadi driver Umi maka kenalah jengah sekali. Kalau ikut hati malas nak ziarah sebab Kude ni jenis tak pernahlah tak menyusahkan adik beradik. Sebab sejenis Kude buat baik dengan aku, dia akan ungkit walaupun sekecil perkara.

Walhal kakak – kakak yang lain lebih banyak membantu dari dia. Ingat Kude insaf ke selepas kemaIangan? Tidak ya puan – puan dan tuan – tuan followers kisah Tanggang versi moden ini. Kenapa aku kata Kude tak insaf, masa bicara kuasalah beIang Kude tertonj0l.

Arw4h Abah mewasi4tkan beberapa harta pusaka yang arw4h abah ada kepada beberapa penama, iaitu Umi dan Kak Long. Maka di sinilah si Kude rasa kenapa bukan nama dia dan kenapa mesti nama Kak Long. Arw4h abah meningg4Ikan banyak juga harta pus4kanya.

Rumah saja dah 3 buah, kereta, tanah kebun dan beberapa jumlah simpanan arw4h Abah. Kude tuntut untuk rumah arw4h Abah yang dia kata arw4h Abah pernah janji nak bagi rumah tu dekat si Kude. Tapi tiada bukti hitam putih, mungkin sekadar di mulut.

Walhal masa si Kude ‘kononnya’ yang menjaga rumah sewa arw4h Abah habis duit rumah sewa dikutip tanpa diserahkan kepada abah. Bila dah jadi kes curi duit dalam akaun abah, barulah arw4h Abah dec1de duit tu biar masuk dalam akaun Umi, dan bukan lagi Kude yang mengambil hasilnya.

Best kan jadi Kude dengan mudah boleh dapat duit tanpa susah payah berpanas bekerja, petik jari semua Kude boleh dapat dengan mudah. Waktu bicara kuasa memang jadi isu, sebab Kude bantah kenapa arw4h Abah tak mengikut faraid.

Habis Kude keluarkan ayat tentang faraidh dengan mengoogle beberapa ayat Al-Quran. Wah pandai rupanya keluarkan hadith dan Quran bila tiba bab harta. Wah Kude kan memang bab harta dia rasa dia terlalu berhak.

Lama juga nak selesaikan hal ini. Last sekali macam biasa g4ngster dalam keluarga Kak Long mainkan peranan. Kak Long ugvt si Kude kalau tak nak jadi anak derh4ka jangan nak membantah. Kes kena selesai di luar court.

Maka nak dijadikan cerita, balik ke rumah Umi, Kude menunjukkan rasa tidak puas hati kenapa nama dia tiada dalam senarai, kenapa nama Umi dan kak Long sebagai penama penerima harta. Kude menuduh Kak Long hasut arw4h Abah sebelum meningg4I.

Kude nak bawa kes ini ke mahkamah. Tahu tak siapa yang ketawa besar bila Kude nak bawa kes ini ke mahkamah? Of course lah kak Long. Kak Long kata “Kau ada duit ke nak bawa kes ke mahkamah, sedangkan bulan – bulan t4gih duit dekat arw4h Abah dan Umi”.

Waktu ini muka Kude seperti berdend4m dengan Kak Long. Ya di sinilah juga bermula episod d3rita kak Long sehingga kini kak Long mend3rita akibat d3ngki mend3ngki si Kude. Nanti aku cerita part ini. Umi menjadi orang tengah.

Umi kata segala harta yang arw4h Abah tinggalkan Umi akan berikan sama rata. Kami adik beradik perempuan sebenarnya langsung tidak mengisahkan harta arw4h Abah yang sebenarnya. Walaupun aku masa itu kerja gaji paras hidung pun, aku tak mengisahkan harta arw4h Abah.

Dekat sini Kude siap ugvt semula dekat Umi sebenarnya. Kan dah kata Kude mana pernah insaf, disebabkan dari dulu arw4h Abah Umi bagi muka dekat Kude maka jadilah sebegini. Kude nak sentiasa dia yang lebih.

Umi tak k3jam sebenarnya, setiap bulan kata arw4h Abah sebenarnya banyak hulur dekat Kude, paling sikit pun RM1K, paling sikit RM1K? patut lah tak kerja sekalipun sentiasa bermewahkan. Bila arw4h Abah s4kit yang arw4h Abah tak dapat nak bantu si Kude.

Lepas arw4h Abah meningg4I Umi ada berikan sikit, tapi bila si Kude minta. Mesti ada yang tertanya si Kude hisap d4dah ke selalu tak cukup duit? Kude tak hisap d4dah tapi hisap rok0k. Sehari si Kude hisap rok0k paling sikit sekotak.

Tapi disebabkan Kude terlalu banyak komitmen yang dia buat, contohnya kereta Honda dan Vios dah berapa ribu kena habiskan, sewa rumah, motor berkuasa tinggi, hutang piutang yang lain. Disebabkan Kude nak luxury lifestyle biar kawan – kawan tahu Kude ni have – have orangnya jadilah sebegini hidup sentiasa tak cukup duit.

Bak kata peribahasa melayu ‘biar papa asal bergaya’, haaa macam hidup si Kude lah ni. Ok next part kenapa si Payung isteri Kude takut dengan kak Long? Si Payung ni ada tabiat yang aku rasa kalau tuan – tuan puan – puan tengok depan mata memang tak berkenan.

Sejenis malas nak mandi tapi bermake-up dan berwangian mesti jadi keutamaan. Waktu kami semua berkumpul di rumah arw4h Abah, waktu pagi masing – masing dah mainkan peranan dekat rumah.

Biasa kalau semua berkumpul, Umi akan rest sahaja, kerja lain semua anak – anak akan buat. Menantu – menantu lelaki akan bersihkan luar rumah, anak – anak perempuan sibuk di dapur. Kude dan Payung seperti raja dan permaisuri, dalam pukuI 10 pagi masing – masing baru bangun dari tidur.

Waktu tu kak Long dah membara panas sebab kata kak Long, dia walaupun dekat rumah mertua pun akan bangun sebelum mertua dekat dapur. Sebab tanda kita ni hormat mertua. Ini bangun untuk makan sarapan dengan belum mandi terus duduk bersama makan.

Satu lagi sikap yang kak Long tak senang dengan si Payung bab aur4t. Aku pun kalau semua adik-beradik balik, harus bertudung dan menutup aur4t. Tapi tak bagi si Payung, siap pakej baju nampak Iurah, atas punggvng.

Kak Long sendiri pernah tegur direct tapi macam mencurah air ke daun keladi. Nak dijadikan cerita waktu masak tengahari kak Long bercerita mengenai kawan kak Long di pejabat ala biasalah hal remeh temeh sahaja bukan hal serious pun sebenarnya.

Guess what? Si Payung ini boleh pula update status di FB dan ramai yang komen. Macam mana aku tahu si Payung update status cerita ini di FB? Biasalah aku kan staIker terhebat, maka aku pun tunjuk kan dekat kak Long, sebab ada unsur wrong information.

Kak Long pun naik angin lah sebab kak Long rasa tak perlu lah sampai nak diupdate dekat media sociaI. Kak Long terus lah pm si Payung. Tak lama lepas tu, eh si Payung update kata ipar benci dia dan pernah juga dia confess dalam KRT pasal hal keluarga kami.

Hal ini buat kak Long m4kin naik angin. Ha kan aku dah buka cerita pasal si Payung. Bagus lah kan Payung jadi isteri si Kude. Per4ngai memang duanya sepadan. Kak Long dah hilang sabar dengan si Payung.

Awal kahwin saja Payung tunjukkan sikap yang baik belaka, tapi lama kelamaan sikap true colour Payung pun ditonj0lkan. Ada sekali tu, waktu berkumpul raya, pagi raya kami semua sibuk di dapur, tapi si Payung lebih awal dah bersiap dengan make up semua, tapi kami semua masih lagi belum bersiap,

Payung tolong juga di dapur tapi sekadar tolong yang mudah sahaja. Nak dijadikan cerita pagi tu kak Long dah siapkan air panas untuk diminum, jadinya anak si Payung, si Joki pun sibuk nak minum air panas dan secara tak sengaja menarik jug air panas terkena pula anak kak Long, Mia yang paling kecil.

Habis meIecur kaki si Mia, kebetulan Mia tengah makan di meja makan sebenarnya. Tahu apa yang Payung tengah buat waktu kejadian? Tengah selfie dan sibuk update status dipagi raya. Kejadian ini menimbulkan rasa yang terlalu marah untuk kak Long.

Kak Long terus tinggikan suara marahkan Payung, mungkin sebab kak Long dah terlalu bersabar dengan sikap menantu tungguI perempuan kesayangan arw4h Abah. Padahal pagi tu pagi raya sepatutnya semua bergembira, tapi disebabkan sikap si Payung yang tak tahu nak jaga anak, ini lah yang terjadi.

Kak Long terus bergegas ke kIinik bersama aku. Bayangkan Mia tu baru berusia tiga tahun ketika kejadian tu, habis meIecur kaki Mia yang comel. Sepanjang perjalanan ke kIinik Mia menangis, yelah bayangkan air panas tercurah di kaki dan kain yang Mia pakai terlekap lagi.

Kak Long tak berani nak buat apa – apa dahulu sebab kulit kanak – kanak mana sama dengan kulit orang dewasa. Selepas balik dari kIinik, arw4h Abah seperti marahkan kak Long. Kata arw4h Abah, kak Long tak perlu nak marahkan Payung di pagi raya sampai Payung dan Kude berkemas balik beraya di rumah Anjang atau Mak Tonah (mak Payung) pagi tu.

Arwah Abah kecewa bila si Kude tak beraya bersama, yelah hampir setiap tahun Kude akan beraya bersama. Disebabkan peristiwa pagi raya ini, kak Long merajuk dengan arw4h Abah, yelah Abah seolah menangkan menantu dan anak lelaki tunggul tanpa mengetahui hal sebenarnya.

Walhal, Umi sendiri dah cerita dengan arw4h Abah, anak – anak perempuan sibuk di dapur tapi si Payung tak pedulikan anaknya, yang menjadi m4ngsa anak kak Long. Boleh dik4takan pagi tu raya kami jadi tiada mood beraya, kak Long lepas ditegur oleh arw4h Abah, seakan merajuk.

Tak sempat bergambar, kak Long sekeluarga terus berkemas dan balik ke rumah kak Long. Kak Long tiada mertua disebabkan abang Long anak yatim piatu. Kesian kak Long sepatutnya pagi raya kami semua bersama tapi disebabkan sikap si Kude sekeluarga menjadi huru hara.

Lama juga sebenarnya kak Long merajuk dengan arw4h Abah, sampaikan arw4h Abah terp4ksa memujuk kak Long semula. Peristiwa inilah menyebabkan si Payung langsung tak pernah bertegur sapa dengan kak Long.

Ingat tak aku pernah mention hal kak Lang hampir bercerai disebabkan fitnah Kude? Aku sengaja nak buat sambungan disebabkan nak tuan – tuan puan – puan terus mengikuti. Stay tune aku akan sambung cerita fitnah Kude dekat Kak Lang dan d3rita Kak Long akibat sih1r si Kude. – Hun anak Han (Bukan nama sebenar)

Sambungan… Maaf tuan – tuan dan puan – puan pembaca semua sekiranya Hun lambat menyambung cerita. Pelbagai komen positive dan negative yang aku terima dari puan – puan dan tuan – tuan sekalian.

Kak Lang aku pun ada dalam sebagai top fan dalam pages ini siap share lagi ya Kak Lang. Ada yang tanya Kude kerja apa kan? Kude sebenarnya kerjanya pindah randah, kejap ada sub-con dengan TNB, sekejap ada projek juta – juta dengan company itu ini, sebenarnya Kude kerjanya tak pernah tetap dan sering berubah – ubah ikut kehendak dia.

Sebab dulu cita – cita dia nak jadi jurutera eletrik. Payung? Haa Payung ni Domestic Engineer, dalam masa yang sama dropship pelbagai local product tapi masalahnya on off on off. Aku menjawab satu – satu persoalan followers yang tanya ke mana anak ketiga si Kude masa kemaIangan, anak ketiga, Katty masa tu ditinggalkan dengan mak si Payung.

Maka yang terlibat kemaIangan cumalah Kude, Payung, Joki dan Ponny. Pasal si Kude bercuti, dia balik selepas dua hari arw4h Abah meningg4I. Seminggu kemudian lah si Kude kemaIangan dan beberapa hari kemudian dia ambil kunci kereta arw4h Abah.

Kereta tu pula masa Kude pakai pula hilang. Haish ada yang kata kak Long bangun awal dekat rumah mertua, tapi Abang Long anak yatim piatu. Ye Abang Long anak yatim piatu, tapi sebelum ini Abang Long ada mak, kak Long sempat merasa kasih sayang mak mertua beberapa tahun sebelum mak Abang Long meningg4I.

Lagipun, Kak Long masih balik ke rumah side Abang Long sebab masih ada kakak – kakak Abang Long yang stay di rumah pus4ka family Abang Long. Lagi satu ada yang persoalkan waktu si Kude kemaIangan, semua macam tak kisahkan si Kude.

Kak Long masa tu memang tengah panas hati dengan Kude, memang tak ziarah si Kude pun, tapi dia tetap ziarah si Joki anak Kude walaupun dulu disebabkan Joki, Mia anak Kak Long kulit meIecur. Kak Ngah memang tiada dalam negeri, Kak Lang pula masa tu masih dalam berp4ntang sebenarnya.

Yang tinggal aku lah si Hun walaupun rasa s4kit hati aku ziarah lah juga. Yang ada tanya confessions si Payung di FB sebelum, nak scroll semula confessionsnya memang jenuh lah. Screensh0t yang aku simpan pun dah delete sebab macam s4kit hati bila baca.

Kali ini aku akan sambung part Kak Lang kena fitnah dengan si Kude sampai nak bercerai dengan Banglang. Kemudian part Kak Long disih1rkan disebabkan dend4m oleh seseorang. Kak Lang kan seorang yang agak ‘lemau’, jenis senang kena pij4k dengan si Kude.

Jarak antara Kude dengan Kak Lang ni cuma setahun, eh macam tak sampai setahun, sebab Kude bulan 4, Kak Lang bulan 3 tapi tahun berbeza lah. Jadinya memang jarak yang dekat. Kak Lang ni dalam family macam maIang sikit.

Dari zaman sekolah rendah sampailah masuk U, Kak Lang selalu jadi m4ngsa fitnah si Kude. Pernah masa dekat U, Kak Lang merajuk tak nak balik rumah disebabkan si Kude nak beli motorsikal baru, dalam masa yang sama Kak Lang nak beli motorsikal untuk praktikal tapi arw4h Abah buat keputvsan biarlah Kude beli motorsikal dulu, kak Lang ambil motorsikal si Kude yang lama.

Padahal motorsikal Kude masih elok lagi tapi disebabkan zaman tu macam trend jenama Kawasaki jadinya Kude nak motorsikal Kawasaki, alasannya mudah untuk perjalanan jauh. Arw4h Abah turutkan juga untuk si Kude.

Kemudian motorsikal lama si Kude tu sebenarnya selalu ubah suai sampai dia berhutang dengan bengkel kawan Kude. Kebetulan selepas sebulan dua Kak Lang pakai motorsikal itu rosak, dan hantarlah ke bengkel tersebut, rupanya kak Lang kena langsaikan hutang baik pulih motorsikal tu baru boleh dapat balik motorsikal yang kak Lang pakai.

Kak Lang mengadu dekat arw4h Abah, tapi jawapan arw4h Abah seolah kak Lang tak pandai jaga motorsikal tu. Dari situ kak Lang macam makan hati dengan arw4h Abah. Kisah fitnah Kude terhadap Kak Lang menjadi buruk bila Kak Lang dah berkahwin.

Kude fitnah Kak Lang yang dulunya Kak Lang dah pernah terIanjur dengan bekas tunang Kak Lang. Walhal, semua orang kenal peribadi Kak Lang. Kude boleh cucuk Banglang sampai Banglang percaya. Sampai Banglang keluar tinggalkan Kak Lang yang baru bernikah selama dua minggu.

Siap si Kude hantar gambar lama Kak Lang dengan bekas tunang Kak Lang dekat Banglang. Yelah, Banglang dengan Kak Lang ni kahwin atas dasar keluarga dengan keluarga kenalkan. Belum sampai 5 bulan kenal, mak Banglang suruh nikah disebabkan takut Kak Lang berubah hati.

Banglang ni jenis lurus aku rasa, sebab dia boleh terima bulat – bulat dengan tuduhan Kude. Kude rasa seolah bangga menceritakan yang keluarga kami tak suka dengan Banglang. Siap kata, “Kau ingat Abah terima ke kau masuk dalam keluarga aku?, entah – entah kau nak dijadikan kambing hitam je nak tutup a1b si Kak Lang”.

Disebabkan kata – kata itu Banglang dah hampir nak lafazkan cerai dekat Kak Lang. Tapi Alhamdulillah, bila arw4h Abah campur tangan, Kak Lang sanggup lafaz sump4h Iaknat yang memang dia tak pernah terIanjur atau nak jadikan Banglang sebagai kambing hitam Kak Lang.

Masa tu memang kesian Kak Lang seperti mer4na akibat mulut jahat si Kude. Ingat lelaki takde yang mulut suka menyampaikan berita – berita buruk ni. Bila dah lama berkahwin, Banglang pun dah masak dengan per4ngai si Kude.

Mungkin Kude iri hati dengan Banglang, sebab Banglang kerjanya bagus, Kak Lang pun kerja dalam sektor kerajaan. Banglang dan Kak Lang sepadan orangnya. Sekarang anak pun dah masuk 5 orang. Sampai sekarang Kak Lang tu aku rasa memang pend4m hati dengan si Kude.

Kak Long disih1r? Akhir tahun 2019, kak Long mula berubah. Perubahan yang agak mend4dak berlaku kepada Kak Long. Kami kenal Kak Long kami yang sebenarnya. Kak Long kalau dengan Umi bercakap penuh beradap, apa sahaja yang Umi minta kak Long tak pernah menolak.

Kak Long lah yang banyak bawa Umi bercuti bersama. Kira Kak Long lah yang selalu take over jaga Umi. Tapi suatu hari Kak Long jatuh s4kit. Kak Long nak marah – marah bila balik ke rumah Umi, Kak Long selalu t3ngking Umi dan paling ketara sekali Kak Long susut tubuh badan seperti orang menghisap d4dah.

Kami sekeluarga terk3jut dengan perubahan Kak Long. Sampaikan prestasi kerja Kak Long pun terjejas. Bila awal tahun 2020, nampak Kak Long macam s4kit teruk, Abang Long hantar ke hospitaI pakar untuk buat medicaI check up untuk mengesan peny4kit Kak Long.

Dekat hospitaI mula – mula Kak Long suspek TB. Follow up sampailah awal PKP. Pada awal PKP, Kak Long stay di rumah Umi. Waktu di rumah Umi, keadaan Kak Long menjadi lagi teruk, sampai Kak Long tak boleh nak makan.

Muka Kak Long dah macam m4yat hidup. Sampai Umi dah redha kalau Allah nak ambil Kak Long masa tu. Sebab Umi dah tak mampu nak tengok Kak Long d3rita. Abang Long ambil ikhtiar berubat dengan cara Islam.

Bila berubat cara perubatan Islam, nampak lah Kak Long sedikit pulih tapi bukan sepenuhnya. Seminggu sebelum kak Long s4kit, Kak Long cerita yang dia mimpi benda pelik – pelik macam ada sesuatu yang buruk akan berlaku dalam keluarga.

Tapi Kak Long anggap mimpi tu macam mainan tidur dan disebabkan Kak Long banyak kerja di pejabat. Masa berubat, Ustaz K ni ada beritahu Kak Long, kadang – kadang dalam keluarga sendiri ada yang akan amalkan ilmu yang salah kerana hasad d3ngki dengan adik beradik sendiri.

Sebelum ini pernah orang yang mengubat Kak Long tanya ada tak berg4duh dalam keluarga sendiri. Kak Long mengaku yang dia ada masalah dengan adiknya sendiri. Jadinya masa berubat dah ada hint siapa yang mend3ngki kak Long.

Untuk makluman, si Kude dah berpindah ke rumah sewa milik arw4h Abah. Tapi sedikit jauh dari rumah Umi, kira daerah yang lain. Kalau sebelum ini rumah sewa si Kude berdekatan dengan rumah Umi. Kak Long berusaha berubat dengan perubatan Islam.

Akhirnya, Kak Long sendiri berjumpa dengan Kude, tapi Kude dengan eg0nya, menutup pintu rumah dan tidak membenarkan kak Long bertemu dengan dia. Persoalannya, perkara sy1rik yang Kude buat inikan memerlukan kos yang tinggi, macam mana Kude ada duit pula nak buat sebegini?

Kak Long cuma kata, biarlah Allah yang menentukan segalanya. Walau kadang – kadang berkurang s4kit Kak Long, kadang kala bila datang angin nya, Kak Long tak serupa Kak Long, akan menjadi identiti yang berbeza.

Sehingga sekarang Kak Long masih berubat untuk memulihkan keadaan. Kami sekeluarga walhal mengetahui siapa yang membuat perbuatan ini. Tapi, Umi selalu mengingatkan untuk tidak membaIasnya, biarlah Allah sahaja yang akan memberikan baIasan buat manusia yang sanggup melakukan perbuatan terkutuk ini.

Apa baIasan untuk Kude? Kata Umi, biarlah Allah sahaja akan membaIas perbuatan Kude. Umi sebenarnya kesian dengan Kude. Sejak PKP, dengar cerita Kude tidak bekerja, dan sering meminjam duit dari Kak Ngah dan Umi.

Umi pula tidak sampai hati tidak membantu anak sendiri. Umi kata dari dia mer0mpak atau mencuri baik Umi hulurkan sedikit. Umi sebenarnya pernah menerima ugvtan dari Kude, tapi aku sendiri tidak pasti ugvtan yang bagaimana diberikan kepada Umi.

Aku sendiri pernah kata kepada Umi, kalau Umi nak sump4h dia macam si Tanggang, Umi jangan sump4h dia jadi batu, tapi Umi sumpah lah jadi SmartTV pakej sekali dengan home theater ke, emas ke, motorsikal ke, kereta ke.

Tapi aku sekadar bergurau dengan Umi. Sebenarnya terlalu banyak perbuatan yang k3ji si Kude lakukan. Tapi biarlah itu hanya perbuatan dia yang kami sekeluarga harus hadapi. Ramai yang tertanya baIasan apa buat Kude?

Kami selalu mendoakan Kude dan Payung berubah. Mengharapkan suatu hari nanti kami semua boleh berkumpul semua adik beradik dengan perasaan gembira dan penuh dengan kasih sayang. Ramai salahkan didikan arw4h Abah dalam mendidik keluarga kami.

Aku mohon semua doakanlah arw4h Abah diampunkan d0sanya dalam mendidik anak – anak. Walaupun orang dulu kata ‘mendidik seorang anak perempuan lagi susah dari menjaga sekandang lembu’ sebenarnya boleh diabaikan.

Didikan perlulah secara adil, sebab itu Umi selalu ingatkan kami, didik anak biar sama rata jangan pernah ada perbezaan. Umi akui dulu Umi mendidik anak hanya mengikut rentak arw4h Abah. Anak – anak perempuan semua terima suapan r0tan arw4h Abah, tiada yang tak terima, r0tan, penyangkut baju tu biasanya menjadi senj4ta arw4h Abah.

Tapi si Kude tak pernah menerima s4kitnya dir0tan. Umi sendiri kata, anak – anak perempuan Umi terima r0tanlah yang menjadi manusia, Umi langsung tak bimbang atau risau dengan anak – anak perempuan tapi kalau Kude, Umi dah tiada harapkan apa – apa kecuali Kude berubah menjadi yang lebih baik.

Hun harapkan kisah Kude ini menjadi ikhtibar kepada para pembaca dalam mendidik anak – anak. Jangan memilih kasih terhadap anak – anak, kesannya bila anak – anak sendiri apabila sudah dewasa. Seorang ibu mampu menjaga 10 orang anak, tetapi 10 orang anak belum tentu mampu menjaga seorang ibu.

InsyaAllah kalau ada sebarang kemusykilan atau Hun menerima sebarang komen dari para pembaca, Hun akan menjawab pada next confessionsnya. Maaf lah sekiranya cerita ini memeningkan pembaca. Sebab kisah si Kude ini perlukan throwback sikit demi sedikit. Last words, enjoy your reading!

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.

Apa kata anda?