Lepas Dr Sheikh Muszaphar tegur Hairul Azreen, giliran laman Public Health Malaysia pula terangkan risiko aksi mengundang padah

Hari ini tuIar apabila siaran video yang dimuatnaik oleh pelakon terkenal Hairul Azreen mengangkat anaknya ditegur oleh Dr. Sheikh Muszaphar di laman sosiaI IG.

Menurut Dr. Muszaphar, perbuatan tersebut memba hayakan bayi tambahan pula anaknya itu masih kecil dan ototnya masih belum bersedia. Namun apa yang dikesaIi oleh pihak netizen, Hairul Azreen bertindak memadam komen nasihat yang diberi oleh Dr. Muszaphar.

Sebagai ibubapa sekaligus artis yang menjadi tumpuan orang ramai, Hairul sepatutnya bertindak profesionaI dengan menerima nasihat yang diberikan oleh Dr. Muszaphar. Bagi Dr. Muszaphar pula, pihak beliau tiada niat dan itu hak Hairul untuk membuang komen yang diberikan.

Selepas tular perkara tersebut, dilaman facebook Public Health Malaysia juga menerangkan bahaya atau risiko yang boleh dihadapai apabila melakukan aktiviti seperti itu.

 

Jika anda sayangkan anak, hentikan membuat aksi mengundang pa dah ini. Bayi hanya akan berdiri apabila otot dan tulangnya telah kuat.

Melakukan aksi sebegini mengakibatkan teka nan kepada tulang kaki dan lutut , menyebabkan ris iko tuIang kaki membengkok.

Sekiranya bayi terja tuh, jisim kepaIa yang lebih berat akibatkan bayi jatuh dalam posisi terju nam. Kecede raan kepala yang serius boleh berlaku.

Bapa yang hebat, tidak perlu menunjukkan betapa sado otot mereka. Cukup dengan meIindungi dan menjaga keselamatan anak.

Bagi pihak kami, apa yang baik kita kena terima dengan terbuka. Itu pun untuk kebaikan anak juga.


Artikel ini disediakan oleh Media Cite Heboh. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Media Cite Heboh tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..