Saya akhirnya seorang janda tapi saya janda yang sangat bahagia

Lepas seminggu kahwin, ayah saya dimasukkan ke wad. Saya minta suami hantar, tapi mertua saya cakap kakak – kakak awakkan ada. Suami setuju dengan ibu bapanya. Saya mengalah, malam itu ayah saya meninggaI dunia. Tahun kedua perkahwinan, ibu pula kena str0k, saya berkeras nak jumpa ibu, tapi tangannya dah naik ke muka. Sebulan kemudian ibu meninggaI dunia..

#Foto sekadar hiasan

Assalamualaikum admin. Terima kasih siarkan cerita ni.

Akhirnya hari ini, selepas 7 tahun berkahwin, saya diceraikan dengan taIak tiga dan inilah hari paling bahagia buat saya. 7 tahun bukan tempoh masa yang sekejap, tapi sebenarnya tak cukup untuk perempuan selemah saya.

Sebelum kahwin, suami dan keluarga mertua sangat baik. Ketika bertunang, saya mula nampak sikit – sikit sikap keluarga suami yang tak menyenangkan tapi saya ambil positif, saya anggap tak ada pun manusia sempurna, jadi bersabarlah. Sem4kin dekat tarikh kahwin, sem4kin ketara sikap mengawaI anak yang ditunjukkan oleh mertua saya tapi saya masih positif, ibu bapa mana tak sayang anak, jadi bersabarlah.

Ujian demi ujian, saya senyum dan beritahu diri sendiri, bersabarlah. Seminggu selepas mendirikan rumah tangga, keluarga mertua sudah rancang nak buat hari keluarga. Saya okay saja, namun tak sangka pada hari nak berlangsung, ayah saya dimasukkan ke wad. Saya minta suami hantar, tapi mertua saya cakap kakak – kakak awakkan ada. Awak duduk sini sambut hari keluarga, biar mereka yang lain pergi hospitaI. Suami setuju dengan ibu bapanya. Saya mengaIah, malam itu ayah saya meninggaI dunia. Yup, saya bod0h.

Tahun kedua perkahwinan, alhamdulillah kami dikurniakan bayi lelaki. Puasa hari ke – 28, kami bersiap nak balik ke kampung suami ( setiap tahun raya pertama wajib di rumah ibu bapanya ), ibu saya diser4ng str0k. Saya tak mahu ulang kebod0han lalu, dan saya bertegas untuk hantar ibu ke kIinik dan menjaganya, suami masih dengan alasan adik – beradik saya yang lain boleh jaga. Saya berkeras, dan itulah kali pertama tangannya naik ke muka saya. Akhirnya saya mengalah kerana takut. Sebulan lebih selepas itu ibu saya pula meninggaI dunia dan adik – beradik memuIaukan saya atas tindakan saya yang mengikut suami dan keluarganya sepanjang masa. Masih saya diam. Yup, saya bod0h.

Pada Januari 2014, usia anak kami 2 tahun, adik suami saya berkahwin dengan wanita pilihannya, lulusan ijazah kejuruteraan, bermulalah episod telinga saya berdar4h dengan segala macam c3muhan, sindiran dan perbandingan. Menantu baru diangkat setinggi tingginya. Saya yang lulusan STPM hanya tersenyum sambil mendukung anak, tiap kali dibandingkan dari segi akademik. Saya masih sabar dan menganggap mereka masih keluarga suami yang mesti dihorm4ti. Yup, saya bod0h.

2015, saya memohon melanjutkan ijazah di UiTM Shah Alam, secara jarak jauh. Kelas hanya pada hari minggu. Alhamdulillah, permohonan berjaya. Suami agak keberatan dan meminta saya bertanya pada ibunya. (Dalam hati terdetik, apa kena mengena ibunya dengan saya nak melanjutkan pelajaran?) dan bila suami lihat saya seperti berat mengikut katanya, dia sendiri hubungi ibunya, membuat I0ud speaker dan meminta pendapat.

Jelas dan terang ayat ibunya, ” Hai, nak bers4ing tahap akademik dengan biras ke?” Saya tetap berkeras. Walau saya takut – takut ditamp4r lagi, dikongk0ng lagi, saya juga takut sekiranya diceraikan (ibu bapa saya dah tak ada, adik beradik pula dah benci), saya sebat4ng kara. Kawan kawan juga dah rengg4ng selepas saya berkahwin. Akhirnya suami beri kata putvs, “kalau awak nak sangat, yuran bayar sendiri.” saya akur.

Bermulalah kehidupan saya sebagai pelajar, pekerja, isteri, ibu, dan menantu. Walaupun anak saya baru berusia 3 tahun lebih waktu itu, dia seperti mengerti kesibukkan saya. Amar anak yang baik dan tak buat perangai sangat. Pada waktu saya rasa satu dunia menent4ng saya, saya lihat wajah Amar dan saya tenang. Saya masih ada Amar, satu satunya manusia di dunia yang masih sayangkan saya dan hormat saya. Berulang alik ke shah alam menaiki bas, terp4ksa bayar lebih kepada pengasuh kerana hantar Amar bukan pada hari bekerja, yuran belajar, tiket pergi balik, semuanya duit saya. Saya gagahkan diri. Saya kuatkan diri bukan untuk masa depan saya, tapi masa depan Amar.

Tahun 2016, terdengar ura ura suami saya nak kahwin lagi satu. Saya tersent4k, tapi saya pegang pada prinsip, selagi bukan dari mulutnya, maka saya akan abaikan. Sampailah satu malam selepas tidurkan Amar, saya sedang menyiapkan assignment, dan suami cakap nak berbincang. Saya dapat rasa jantung saya berdegup sangat laju, tangan saya yang pegang pen terasa berpeluh dan menggeIetar. Dan ya, dia beritahu sedang berkawan dengan perempuan lain. Saya tanya, sejak bila. Dia beritahu sudah 1 tahun. Patutlah, dia tak kisah sangat saya ke Shah Alam, rupanya dia pun boleh dating dengan perempuan itu kerana Amar di rumah pengasuh. Tapi dia menyambung ayat “Awak jangan risau, saya belum nak kahwin denagn dia. Kami hanya berkawan. Kalau nak kahwin pun saya tak perlu minta izin awak. Tapi saya ni lelaki yang berani, jadi saya jujurlah dengan awak” Mendengar ayat ini, saya senyum dan tanya, “habis bila abang nak kawin dgn dia?” Dia jawab, “tahun depan?” Saya angguk. Saya kemaskan buku dan laptop, dan masuk tidur.

Pada jam 4 pagi, saya terjaga. Suami nyenyak tidur. Saya bangun dan solat sunat. Saya ke bilik sebelah dan tengok Amar. Saya peIuk Amar dan menangis sepuas puasnya sehingga Amar terjaga tapi masih mamai. Satu ayat keluar dari mulut Amar yang mengubah hidup saya. Amar, anak yang baru berusia 4 tahun itu, dalam keadaan mamai, berkata pada saya: “Mak, Amar tak suka Babah.” Dan dia sambung tidur. Selepas itu saya renung wajah Amar. Entah apa jadi pada saya malam itu, saya rasa saya bukan lagi perempuan yang sama. Saya rasa satu perubahan di hati saya. Di bilik Amar, sehingga ke subuh saya menimbang tara, menyusun hidup, dan membuat pilihan. Akhirnya saya nekad dengan satu keputvsan terbesar dalam hidup.

Esoknya saya ke tempat kerja, saya tanya pada rakan sepejabat, ada tak apa-apa kerja part time yang boleh saya buat di rumah. Dia kata boleh kalau tolong isikan borang poslaju (dia berniaga online) dan saya bersetuju. Memang bayaran sikit, tapi dalam sebulan, lepas untuk keperluan susu Amar (update: suami tak pernah hulur nafkah keperluan saya dan Amar kerana dia tahu saya bekerja , melainkan bil – bil rumah, barang nak masak dan sewa rumah, kerana ibunya kata adik – adiknya ada yang bersekolah, jadi dia yang sulung mesti bantu.)

Saya mula pergi kelas tiap – tiap minggu, sebelum itu saya pergi selang dua minggu, saya ambil subjek sehingga maximum credit hours, saya padatkan jadual saya sehabis habisnya, kerana saya nak cepat habis belajar. Saya buat kerja part time itu ini. Saya menyimpan di tabung haji. Sampailah badan saya yang agak gempaI beransur kurus. Suami masih m4buk bercinta, tapi tak apa. M1si terulung saya harus dilaksanakan.

Dengan duit simpanan, saya keluarkan RM3800, saya beli kereta kancil 2nd hand. Suami tanya kereta siapa, saya jawab sayalah. Dia tanya kenapa beli, saya cakap mudah ke kelas, abang tak nak hantarkan saya, saya pun letih naik bas, saya belilah. Dia mungkin rasa tercab4r (sebab saya tak pernah buat keputvsan sendiri tanpa tanya dia) lalu menend4ng sikit tayar kereta saya sambil berkata “kancil je pun.. besi buruk atas highway”. Tak apa, saya senyum. Fokus pada m1si…m1si..m1si…

Di tempat kerja, saya tanya ada tak yang nak sewakan bilik. Alhamdulillah, ada sorang staff baru, dia nak sewakan bilik tapi dia pelik, untuk siapa sebab saya dah berkahwin. Jadi saya jawab, kalau saya dan anak saya, cuma untuk sementara, boleh? Dia okay.

Setiap malam, saya mengira bajet. Saya menc0ngak, menyusun masa depan. Badan sem4kin susut. Baju baju zaman bujang semua boleh pakai balik. Akhirnya, November 2017, Amar berusia 5 tahun, saya dik3jutkan berita suami ditangkap khaIwat. Saya masih senyum, keluarga suami sangat mempercayai bahawa dia diani4ya. dan mereka menerima perempuan itu jika mahu berkahwin kerana perempuan itu seorang eksekutif yang bergaji besar. Ibu mertua siap berkata “kena redhalah dimadukan. orang suruh jaga suami, puIun nak sambung belajar.” Saya senyum. Fikirkan m1si…m1si…m1si….

December 2017 mereka dikahwinkan. Saya waktu itu sibuk dengan persediaan final exam UiTM yang akan berlangsung Januari 2018. Selepas berkahwin baru, suami memang m4kin tak ambil tahu hal saya dan Amar. Tak apa, bila dia tak ada di rumah, saya senang menguruskan kerja part time dan Amar. Selesai peperiksaan akhir, suami ajak saya tinggal bersama dengan madu di rumah madu. Kerana dia dah tak mampu bayar sewa rumah yang diduduki saya waktu itu.

Saya menolak dengan baik dan dia kata ” kau pandai – pandai cari rumah lain, aku tak kan bayar sewa rumah ni dah. Duit depo pun aku akan dapat bulan depan, barang – barang perabot aku nak pindahkan dekat umah madu kau esok”. Saya hanya menjawab, “OK.” Malam itu, saya kemas baju – baju dan barang keperluan yang penting untuk saya dan Amar. Dia tanya nak ke mana hoi? Saya jawab, ke rumah sewa baru. Dia dengan mata terbeIiak, berkata “kau keluar dari rumah ni malam ni, jatuh taIak tiga” Saya dengan senyuman yang sangat bangga, mengambil barang – barang, Amar, dan kunci kereta. Saya terus ke rumah yang saya nak sewa bilik dengan rakan sekerja tu.

Selepas itu bertalu-talu whatsapp masuk handphone saya;

“Hoi, mana rak dalam bilik?”

“Perempuan set4n, kau ambil iron dan iron board?”

“B3tina, kenapa barang rumah banyak yang tak ada?”

Saya jawab dengan baIasan ringkas, “Saya ambil semua yang saya beli dengan duit sendiri, jumpa di mahkamah.”

Sebenarnya sepanjang dia m4buk bercinta, saya persiapkan diri untuk berdikari. Saya beranikan diri memandu jauh. Saya tawakkaI beli kereta 2nd hand ( alhamdulillah kancil tu terbaik hahahahaha), dan lepas dia kawin baru dan jarang balik tu, saya pindahkan sikit – sikit perabot dengan bantuan rakan pejabat.

Hari ini, selesailah urusan mahkamah selepas dua bulan lebih taIak tiga dijatuhkan di rumah itu. Saya akhirnya seorang janda tapi saya janda yang sangat bahagia. Saya dah bersedia menjadi janda, phys1caIIy and mentaIIy. FinanciaIIy too

Sekarang saya nak tumpu pada Amar, dan nak cari balik adik – beradik dan kawan – kawan dulu yang saya tinggalkan untuk minta maaf atas kebod0han saya. doakan saya ya.

-Anisah

Komen Warganet :

Sureka Mohanarao

Saya memang saIute la akak nie, berlinangan mata saya baca citer u. U memang kuat, membuatkan saya malu dengan diri sendiri yang kadang – kadang aIpa dengan nikmat yang tuhan bagi. Saya doakan yang terbaik untuk awak dengan Ammar. Memang betoi tindakan awak senyum je biler die kater nak kahwin lain, lantak la biar madu awak tu dapat sisa awak je pon. Saya akan sentiasa doakan awak…. senyumlah wahai bidad4ri… tangisan bukan milikmu sayang.

Muhammad Azwan Ibrahim

Such inspiring story, tangan seorang wanita mampu mengg0ncangkan dunia.

Btw laki tu dan maknye tak layak dijadikan suami dan mertua. Tak mampu berdikari, eg0 somb0ng, lepas tu kena tangkap khaIwat. Mertua yang penting diri sendiri, tak layak dijadikan seorang mertua. Nanti dia mesti rindu anak awak tu.

You deserve someone better. By the way, jangan lupe buat tuntutan nafkah untuk anak dia di makhamah.

Laki sekarang ramai pandai buat anak, tapi tak pandai nak jaga anak. Lelaki yang angkat tangan pada seorang wanita adalah dayus.

Saye doakan awk semoga berjaya, m4kin berjaya dan berjaya. Jadikan ejekkan ex-mertua awak dan ejekkan ex-husband awak sebagai batu l0ncatan awak untuk naik dan berjaya. Wanita adalah seorang makhluk yang lemah, tapi di sebalik kelemahan dia. Ada kekuatan yang terseIindung. Good luck

Nor Shaliza

Saya jarang nak comment kat sini sebab nanti kang kawan – kawan saya kata saya oni0n aunty. Tapi this confession is an exceptional. You do you and fly high. Kalau sekalipun nanti ex you yang kep4rat tu nak balik, you should just fIip your tudung and suruh dia tu tenung cermin leIama samada layak ke tak dengan you lagi. Semoga you terus kuat for your son dan semoga terus berjaya dengan jayanya.

Iza Idah

Kak.. tahniah sangat, tak kenal kak, kalau kenal saya pergi peIuk akak kuat – kuat. Tahniah atas kepandaian akak. Tahniah sebab tak biarkan akak diperbod0hkan dan makan hati dengan masalah akak. Saya tak berkahwin lagi, tapi saya selalu doa andai satu masa nanti saya diuji dengan perkahwinan yang bermasalah, bagi la saya kekuatan untuk bangkit dan jangan sesekali bagi diri saya diperbod0hkan. Semoga Allah permudahkan semua urusan akak dan anak-anak.

Nur Wanie

Bagus kak. Semua manusia berhak untuk kejar kebahagiaan untuk diri sendiri. Termasuk diri akak jugak. Saya doakan semoga urusan akak dia masa hadapan dipermudahkan segalanya. Walaupun saya tak kenal officemate akak, saya nak cakap thank you jugak dekat diorang, sebab tanpa diorang yang bantu akak sikit demi sedikit untuk berdikari ni, akak takkan mampu nak buat ‘sweet rev3nge’ untuk ex husband akak. Tahniah akak. Semoga kebahagiaan akan datang untuk kita semua

Sumber : iiumc

Apa kata anda?