Suami akan tunjuk muka jijik dan jauhkan diri sbb saya akan munt4h2 selepas kimo

Suami berjanji akan terima keadaan diri saya seadanya selepas pembedahan buang salah satu payud4ra. Selepas 10 tahun, suami jatuhkan taIak dan dia berbangga akan berkahwin lagi. Dia hantar sms yang berbunyi, “Dia tak macam engkau!” Mungkinkah maksudnya, wanita itu lebih baik dari saya yang sudah c4cat mahkotanya?

#Foto sekadar hiasan. Nama saya Khadijah. Saya disahkan menghidap b4rah payud4ra pada ketika berumur 44 tahun. Saya mempunyai empat orang anak yang sedang bersekolah ketika itu. Saya membuat pemeriksaan awal sendiri di hospital sehinggalah pengesahan daripada doktor mengenai peny4kit itu tanpa suami.

Mungkin nasib saya agak baik kerana bertugas sebagai pendidik, jadi tidaklah terlalu memikirkan masalah kewangan. (Suami saya juga seorang pendidik). Saya akur dengan nasihat doktor untuk menjalani pembedahan bagi membuang sebeIah kanan payu d4ra dengan segera dan saya perlu memberi tahu suami mengenainya.

Ketika itu saya memang tidak dapat membayangkan masa depan saya dalam keadaan yang c4cat mahkotanya. Perasaan berbeIah bagi sama ada hendak bedah atau mencari pilihan lain atau merahsiakan saja daripada suami dan keluarga.

Namun apabila membayangkan wajah anak – anak yang memerIukan, saya berjanji kepada diri sendiri, Aku mesti sihat demi masa depan anak – anak. Dan saya menerima musibah ini sebagai ujian Allah selepas diberi kaunseIing oleh seorang jururawat.

Dalam keadaan yang sangat sedih saya memberitahu suami mengenai perkara itu dengan harapan saya akan mendapat semangat atau sokongan manja daripadanya, tetapi jawapan yang diterima ialah. “Kalau doktor kata bedah, bedahlah. Kalau sampai masa untuk m4ti, m4tilah, nak buat macam mana?”

Di manakah tempat untuk saya meletakkan kesedihan ketika itu? Saya tidak mahu menunjukkan kesedihan di depan anak – anak kerana saya tidak mahu pelajaran mereka terganggu jika saya tidak bersemangat.

Begitu pun, suami setuju untuk saya dibedah dan dia berjanji menerima keadaan diri saya seadanya selepas pembedahan. Pada awal November saya menjalani pembedahan mastekt0mi, tetapi sebelum itu doktor menasihatkan suami untuk bercuti pada hari pembedahan.

Tetapi suami tidak bersetuju dan apabila saya meminta suami hadir awal ke hospitaI sebelum saya masuk ke bilik bedah, dia hanya berkata, tengoklah kalau sempat datang. Ikutkan jadual saya akan dibedah pada jam 8.30 pagi.

Kesedihan saya bertakuk lagi apabila saya sudah pun dipakaikan dengan baju bedah, suami masih lagi tidak muncul – muncul sehingga saya dibawa ke Bilik Bedah tanpa iringan suami yang sepatutnya memberi sokongan kepada saya, juga untuk saya mencivm tangannya sebelum dibedah, manalah tahu jika umur tidak panjang.

Saya berada di wad selama 10 hari, apabila pulang ke rumah, suami tidak sabar – sabar untuk menuntut layanan intim daripada saya tanpa bersimpati dengan apa yang saya tanggung selepas pembedahan, meleleh air mata ketika menunaikan kehendaknya, dan begitulah seterusnya.

Memandangkan bekerja dengan kerajaan, saya diberi cuti bergaji sepanjang menjalani rawatan kem0terapi dan radi0terapi. Suatu hari saya diperkenalkan dengan payud4ra gentian (siIikon) oleh seorang jururawat hospitaI yang harganya lebih kurang RM300 dengan bayaran dua atau tiga kali.

Saya menyuarakan kepada suami untuk membelinya, tetapi suami dengan seIamba berkata: “Buat apa beli harganya mahal, sumbat sajalah dengan kain buruk!” Apakah perasaan saya ketika itu?

Memandangkan saya mempunyai wang gaji sendiri, saya beli siIikon itu dan gunakan hingga hari ini dengan selesa walaupun sudah sedikit rosak (10 tahun guna) kini saya sedang mencari di mana boleh membeli yang baru.

Saya pernah mengajak suami untuk pergi mencari yang baru, tetapi tidak dilayan. Sepanjang mendapatkan rawatan, ada kalanya saya tidak boleh pergi ke hospitaI sendirian, saya perIukan pertolongan suami untuk memandu kereta contoh ketika membuat rawatan kem0terapi dan radi0terapi.

Ketika itu saya terp4ksa bersabar dengan rungutan, muka yang masam, ada kala membisu dan pelbagai macam kerenah daripada suami. Saya hampir hilang semangat untuk meneruskan rawatan susulan selepas pembedahan, tetapi atas nasihat doktor pakar yang merawat saya dan tidak jemu untuk memujuk supaya saya menghabiskan rawatan terutama kem0terapi dan radi0terapi.

Kadangkala saya rasa tertekan oleh sikap suami yang berasa j1jik apabila tiap kali rawatan kem0terapi, saya akan mengalami munt4h – munt4h dan dia akan menjauhkan diri daripada saya.

Bila bertanyakan pendapat suami adakah saya perlu memberhentikan saja rawatan kerana sikapnya itu, dia menjawab: “Suka hatilah. Kalau Tuhan nak pendekkan umur, rawatan macam mana pun tetap m4ti juga.”

Itulah kata – kata ‘sokongan’ yang saya terima daripada suami, yang penting baginya saya tidak menyusahkan dia untuk meminta pertolongan. Bagi memudahkan saya memandu, saya menukar kereta jenis autom4tik dan kembali bekerja apabila cuti s4kit tamat.

Demi anak – anak saya bertekad, reda dan berdoa kepada Allah supaya saya diberi ketabahan dan kekuatan iman untuk menghadapi semua perkara yang menyedihkan. Saya membina semangat sendiri dengan sokongan sahabat baik yang bersimpati.

Saya menjaga kesihatan dengan membaca pelbagai artikel dan membeli ubat – ubatan (vitamin) yang boleh menguatkan imunisasi dengan kewangan sendiri. Suami tidak percaya jika saya sekali – sekala mengatakan penat atau kurang sihat sebaliknya dia akan menuduh saya sengaja berkata begitu sebagai alasan untuk tidak melayan kehendaknya.

Bermakna saya mesti sihat sentiasa demi kebahagiaan suami dan keluarga. Saya mulakan keredaan kepada Allah dengan membaca al-Quran dan surah Yassin sebagai ‘Syifa’ (penyembuh) dan bermohon supaya diberikan kesihatan baik sehingga anak – anak boleh berdikari.

Saya luangkan masa untuk ke kelas mengaji dan berzanji, sedangkan suami pula terus membuat pelbagai kerenah yang kadang – kadang memberi tekanan em0si kepada saya walaupun saya tahu itu adalah tidak baik bagi pes4kit b4rah.

Tetapi apa boleh buat sudah sikap suami begitu, justeru saya mencari ketenangan di sejadah dan daripada urusan kerja di sekolah. Memang Allah itu maha pengasih ketika saya masih lagi belum sembuh sepenuhnya, saya memohon untuk menunaikan Fardu Haji di Makkah.

Alhamdullilah pada awal tahun saya diterima untuk menunaikan ibadat haji dan saya pergi tanpa suami dengan hanya menumpang seorang bapa saud4ra yang berumur 75 tahun ketika itu.

Saya bersyukur sepanjang menunaikan ibadat di Makkah, saya sihat walaupun berjalan jauh ke masjid untuk tawaf, saie dan meIontar jamrah. Doktor ada membekalkan ubat – ubatan, tetapi saya rasa sihat dengan air zam zam.

Itu cerita hampir 10 tahun lalu. Kesabaran yang Allah kurniakan kepada saya, dapat mengatasi segala kesedihan yang ditanggung. Dua orang anak saya sudah bekerja dan mempunyai keluarga sendiri, seorang anak saya baru saja menamatkan pengajian dari sebuah institusi pengajian tinggi (IPT) dan sudah pun bekerja, hanya seorang lagi anak masih lagi di IPT.

Namun suami tidak bersyukur dengan keadaan saya yang sentiasa berusaha untuk yang terbaik bagi menyihatkan diri tanpa menyusahkan dia baik dari segi masa mahupun kewangan. Saya bekerja dengan lebih bersemangat dan dikurniakan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang dan dianugerahkan Guru Cemerlang.

Saya sentiasa positif dan ceria kepada semua perkara yang saya lakukan sehingga sukar untuk sesiapa percaya bahawa saya adalah pes4kit b4rah payud4ra. Begitupun, saya tidak boleh lari daripada ujian Allah.

Dugaan dan kesedihan datang lagi selepas 10 tahun saya membina semangat dan jati diri sendiri. Saya rasa apa yang saya lakukan tidak mempunyai nilai apa – apa dan semangat terbina akan Iuntur jua jika tiada sokongan yang kuat kerana dua hari sebelum saya menyambut ulang tahun ke-55 kelahiran saya, suami bertindak keluar rumah dan mendaftarkan perceraian di Mahkamah Syariah.

Saya dijatuhkan taIak dengan alasan ‘isteri enggan melayan suami’ selepas 30 tahun hidup bersama dan suami lupa pada janjinya. Saya rasa terlalu a1b dan h1na sekali, saya tidak mahu membantah alasan yang diberi kerana mahu menjaga maru4h suami di mahkamah sebaliknya menerima perceraian itu dengan reda dan ketentuan Ilahi dengan persoalan ‘layanan yang bagaimanakah dikehendaki oleh suami dan apakah h1na mempunyai sebeIah payud4ra?’

Perkara ini berlaku disebabkan pada awal sesi persekolahan, sebagai guru yang agak sibuk sedikit dengan tugasan awal tahun, ada kalanya saya sangat letih (waktu balik jam 3.00 atau 4.00 petang, tetapi 10 minit sudah sampai ke rumah).

Ketika itu suami sudah bersara wajib umur 56 tahun. Selain itu, saya juga sibuk dengan persiapan majlis perkahwinan anak. Saya tidak pernah ada pembantu rumah sejak mula berkahwin dan semua urusan anak serta rumah tangga saya uruskan sendiri.

Suami akan membantu mengikut mood dan suatu malam saya menolak kehendak intim suami kerana terlalu letih. Itulah pertama kali saya menolak dan keesokan harinya suami terus dingin berpanjangan, saya cuba membaiki keadaan, tetapi dia menambahkan em0si saya.

Suami keluar dari rumah ketika saya bekerja. Suami balik ke kampungnya dan mungkin bercerita kepada saud4ra – mara di sana mengenai kekurangan diri dan layanan yang saya tidak tunaikan kepadanya.

Akhirnya dia menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada saya yang berbunyi. “Jumpa di pejabat kadi,” dan saya membaIas “Untuk bincang apa?” Dia menjawab SMS “Aku bukan nak bincang, tapi nak ceraikan kau!”

Baru – baru ini, dengan bangga sekali bekas suami memberi tahu anak – anak yang dia akan berkahwin lagi dan menghantar SMS kepada saya yang berbunyi “Dia tak macam engkau”, mungkinkah maksudnya wanita itu lebih baik dari saya yang sudah c4cat mahkotanya? Kenapa ya…

Haruskah saya meneruskan semangat diri pada hujung – hujung usia begini? PerIukah saya menyambung kesedihan sebagai pes4kit b4rah payud4ra sehingga ke akhir hayat kerana terlalu mahal untuk mendapatkan sokongan daripada orang yang dipanggil suami?

Pada ketika ini, saya berserah kepada Ilahi dan saya tidak peduli lagi apa akan berlaku pada diri saya selepas ini, andainya saya positif semula pada peny4kit itu, saya reda ianya menjadi titik terakhir dalam kehidupan saya. Itulah semangat yang mula tertanam di hati saya.

Reaksi warganet :

Kepada Khadijah, langit tidak selalu mendung. Pada usia sem4kin senja, usah biarkan pengh1naan bekas suami menjadi kud1s di hati. Anggaplah tindakan dan kata – katanya bagai orang tua yang sudah ny4nyuk. Pek4kkan telinga, kerana hakik4tnya Khadijah jauh lebih baik daripada bekas suami.

Sesungguhnya, tindakan Khadijah yang tetap sabar dengan segala tindakan atau kata – kata meIampau suami, amat terpuji. KehiIangan payu d4ra bukan noktah kepada kehidupan. Ini ujian daripada Ilahi dan ingatlah, Khadijah ‘dipilih’ kerana kesabaran tinggi yang dimiliki.

Hanya insan sabar seperti Khadijah yang mampu mengh4rungi 10 tahun paling meny4kitkan itu. Mungkin perceraian jalan terbaik supaya Khadijah tidak lagi dis4kiti. Malah inilah masanya untuk Khadijah melakukan apa saja untuk diri sendiri, sesuatu yang tidak dapat dilakukan ketika hidup bersama bekas suami.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.

Apa kata anda?