Waktu suami masih cuti s4kit akibat Iumpuh, pihak syarik4t masih hubungi suami berkenaan kerja

22 tahun berkahwin suami sangat pentingkan kerjaya. Dia selalu dapat anugerah pekerja cemerlang tanpa cuti s4kit dan sebagai pekerja terbaik. Pernah saya bertanya kepada suami, antara saya dan kerjaya, mana lebih penting? Dia jawab kerjayanya. Sehinggalah suami mengaIami acc1dent kritikaI dan k0ma. Dia Iumpuh 4 bulan…

#Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum semua pembaca dan admin yang menyiarkan coretan saya ini… Saya ada terbaca luahan dari seorang isteri tentang suami yang terlalu sibuk bekerja.

Alhamdulilah satu coretan yang menjelaskan tentang perasaan, hati, dan impian dari seorang isteri. Mungkin tidak semua isteri mengharapkan semua seperti yang digambarkan itu, untuk memiliki seorang suami yang dapat memberi perhatian dan kasih sayang, belaian manja sepenuhnya kepada isteri..

Tetapi itulah harapan dan impian saya, 22 tahun yang lalu tetapi sebaliknya yang saya aIami…. 22 tahun saya berkahwin dengan seorang suami yang amat mementingkan kerjaya. Selama 365 hari, mungkin 10 hari sahaja beliau dapat bercuti. MC, pun sukar untuk dia perolehi, kerana enggan ke kIinik, walaupun s4kit.

Banyak kali beliau memperolehi anugerah pekerja cemerlang tanpa cuti s4kit dan sebagai pekerja terbaik. Mungkin itulah “anugerah” dan “nikmat” yang ingin dikejar beliau pada masa itu. Tetapi, mungkin dia lupa, ada perkara yang beliau belum jalankan tanggungjawab sebagai anak lelaki, suami, dan menantu lelaki….

Dalam kesibukkan suami mengejar kerjaya beliau, saya amat rasa terpinggir pada masa itu. Tambahan kami kesunyiaan tanpa zuriat selama lebih 7 tahun… Malah rumahtangga mula g0yah, apabila keluarga mertua menuduh saya punca anak lelaki mereka iaitu suami saya tidak pulang ke kampung dalam tempoh yang lama..

Saya juga diIemparkan fitnah tidak pedulikan keluarga sendiri, apabila sukar untuk balik ke kampung, kerana suami enggan mengambil cuti untuk pulang ke kampung. Malah urusan infertiIity treatment (rawatan kesuburan untuk mendapat zuriat), juga saya sendirian berulang – alik ke hospitaI…

Pernah saya bertanya kepada suami, antara saya dan kerjaya beliau, mana lebih penting? Jawapan yang beliau berikan adalah kerjaya beliau, jawapan yang tidak membuatkan saya marah, tetapi hanya mampu senyum…

Alhamdulillah, setelah 7 tahun berkahwin, kami dikurniakan zuriat sulung. Sejak ada anak, nampak ada sedikit masa yang beliau luangkan untuk kami. Beliau dah mula “tahu” bagaimana untuk mengisi borang cuti tahunan, dan telah mula berani to say no, jika beliau diarahkan untuk bertugas, di luar waktu jadual bertugas beliau. Alhamdulillah, itulah rezeki kurniaan zuriat dari Allah…

Tetapi nikmat tersebut tidak lama, semua urusan menghantar dan menjemput anak ke rumah pengasuh, tetap saya lakukan sendirian, sehingga kami dikurniakan anak kedua… Saya terp4ksa kendong anak sulung dan kedua di kiri kanan dengan beg keperluan anak – anak, sendirian. Rasa memang nak menangis masa tu…

Penat turun naik tangga untuk kereta, kalau hujan, Iencun kami 3 beranak, dari parking ke rumah. Bila minta tolong dengan suami untuk beliau pulang on time, beliau menolak, alasan masih ada tugasan. Urusan anak yang kerap masuk wad, juga saya sendirian, tanpa bantuan suami dan keluarga…

Tetapi, kuasa Allah Maha Besar, pada usia anak sekolah tadika, suami mengaIami acc1dent kritikaI dan k0ma beberapa hari. Semua tu berlaku dalam perjalanan beliau ke tempat kerja, 4 bulan beliau Iumpuh sementara.

Urusan untuk keperluan suami pada masa itu, saya uruskan sendirian, seperti menjaga baby yang kecil… Pada waktu itu, tempat kerja beliau mengaIami masalah yang kritikaI, kerana suami masih bercuti s4kit.

Berulangkali pihak pengurusan tertinggi menelefon suami untuk mohon bantuan guide secara online, kerana kepakaran dan data sulit syarik4t, hanya suami yang tahu. Akhirnya suami mencadangkan syarik4t beliau untuk mengupah pakar dari luar, untuk tidak mengganggu beliau dalam tempoh beliau masih perlukan rawatan selepas acc1dent itu.

Dalam tempoh beliau Iumpuh, suami banyak diamkan diri. Lebih banyak ucapkan terima kasih kepada saya dan anak – anak… Selepas 4 bulan, Alhamdulillah, beliau pulih dan boleh berjalan dan bekerja seperti biasa. Malah beliau turut dinaikkan pangkat yang lebih tinggi…

Langit tidak selalu cerah, kesibukkan suami tetap sama walaupun baru pulih dari acc1dent. Tetap pulang lewat malam, malah pernah 48 jam tidak pulang ke rumah. Beliau tidur di pejabat sementara waktu..

Sehingga sekarang, kesibukkan suami masih sama. Situasi yang sama selama 22 tahun saya berkahwin dengan lelaki yang mengejar kerjaya… Tetapi, bila sem4kin lama saya dan anak – anak aIami begitu, kami dah terbiasa untuk berdikari dan bersyukur.

Walaupun suami sibuk, nafkah dan kasih sayang beliau tetap sama untuk saya dan anak – anak. Masih memberi didikan agama kepada kami. Jika ada masa, itulah masa untuk kami sekeluarga bersama for quality time.

Saya pun dah tak reti untuk menuntut dari suami. Tambahan bila melihat kawan – kawan yang kem4tian suami, yang diceraikan suami, mereka lebih perit menanggung d3rita, berbanding saya yang ada suami yang sibuk bekerjaya.

Kesibukkan suami mengajar untuk saya berdikari dan mendidik hati untuk bersedia, jika suami “diambil” oleh Allah swt, pada masa yang ditetapkan nanti. Banyak perkara yang mengajar diri saya untuk terus bersyukur dengan semua yang berlaku. Apa yang tidak inginkan, itulah ujian untuk diri kita sebagai h4mba Allah.

Kekurangan diri tidak bermakna kita tidak memiliki kelebihan yang lain. Syukurilah nikmat yang kita milik, tanpa melihat kekurangan diri. Kelebihan orang lain, tidak semestinya ia suatu nikmat untuk kita, jika dimiliki…. Saya mohon maaf, jika nukilan ini, tidak menyenangkan hati pembaca yang lain…

Yang buruk datang dari diri saya sebagai h4mba Allah.. dan yang baik, hanya datang dari Allah swt sahaja… – Bakal Jen4zah (Bukan nama sebenar)

Komen Warganet :

Fadiyy Mid : Tahniah sebab mampu handIe masaIah puan, tapi bukan semua orang sama level ketabahan macam puan. Isteri dan anak yg perlukan perhatian bukan perkara main – main. Tak semua orang mampu bertolak ansur dengan suami atau ayah yang terlalu pentingkan kerjaya berbanding family. Kita boleh pilih cara bahagia masing – masing.

Akrima Abu Bakar : Antara perkara yang tak boleh dibeli dengan duit ialah masa. Ye, para suami kuat berkerja demi menanggung anak – anak, tapi masa bersama anak dan isteri tak akan tunggu kita. Jangan sampai suatu hari esok, anak bini dah tak heran dengan kehadiran seorang suami atau bapa sudahlah.

Mashitah Mashie : Alhamdulillah, best baca confession ni.. Betapa tt seorang yang sangat mat4ng dan redha.. Tapikan, macam mana kalau plot twist. Si isteri yang pergi dulu kepada penciptaNya, tinggallah si suami uruskan anak – anak, sesuatu yang tak pernah dia buat selama ni. Umur – umur begini, saya banyak muhasabah diri, hidup ni kena seimbang, dunia dan akhir4t. Begitu jugak kerjaya dan keluarga.. Mencari harta dan kekayaan dunia kadang sampai kita terlepas pandang. Tanggungjawan kepada anak dan isteri, nafkah batin kepada isteri salah satunya kasih sayang.

Sis El : Tabahnya tt ni, semoga dikurniakan zuriat soleh solehah. Saya pun husband sangat hard working. Jarang ada masa bersama family. Ada cuti pun staff tempat kerja akan call, atau mesej minta detail kerja.
Kadang – kadang kerja pun bawa balik buat kat rumah. Saya PJJ dah 7 tahun, sorang diri jaga anak. Doakan saya kuat juga yaaa. Apa pun saya syukur husband tak pernah lupa bagi nafkah, tanya khabar. Ada cuti bawa berjalan. Cuma dia sangat – sangat busy orangnya. Apa pun syukur selalu. Alhamdulillah.

Nabila Beelie : Orang lain buat kerja yang sama, tugas yang sama, gaji yang sama, tapi tetap ada masa dengan keluarga. Semua tu pilihan suami tu sendiri nak luangkan masa dengan wife dia atau tidak. Bagi saya baik tak yah kahwin kalau ada suami tapi hidup macam tak ada suami. Sunyi dia lagi sunyi dari waktu bujang. Bertabahlah ye siapa yang terlibat.

Ashika Mitra : Company ni kalo kehiIangan staff macam suami tt nie.. Sekelip mata boleh cari pengganti, tapi kalau suami tt kehiIangan bini dan anak – anak, boleh cari ke penggantinya? Masa dekat hospitaI Iumpuh k0ma, yang jaganya bini.. Bukan boss syarik4t suami dia. Work hard tak semestinya hardworking. Sebab tu orang kata work smart supaya boleh seimbangkan antara keluarga dengan kerjaya.

Suami tt secara terang-terang cakap no 1 kerjaya, baru family. Serius kalau saya di tempat tt, habis meIetup satu rumah. Kalau pentingkan kerjaya sangat kenapa kahwin? Kerjaya awak tu sampai bersara je. Masa awak nak m4ti tu, tepi katil awak akan ada bini dan anak – anak je.. Uhh geram betul saya.

Khadijah Muhammad : Yes saya juga bersyukur.. Jika pernah hidup susah, kitakan lebih bersyukur dengan apa yang Allah beri kini. Hidup perlukan peng0rbanan. Mula – mula memang menangislah kerap kena tinggal 3 anak berderet ni uruskan sendirikan. Rindu lagi. Sehinggakan suami kesian, nak berhenti kerja, bila saya fikir – fikir sukarnya nak dapat kerja bagus seperti ini sekarang.

Untuk ubah kehidupan kami, Akhirnya saya redha, sehingga kini alhamdulilah, bila redha, sabar lebih, hikmahnya hati tenang je dengan anak 4 orang di rumah. Lelaki ni kalau banyak sangat masa lapang dia, dia akan cari benda lain untuk disibukkan. Contoh bertukang, repair, games, motor, pancing, jalan berdakwah, NGO, lepak kedai mamak, dan jalan – jalan negatif untuk isi ruang kosong tu.

Apa kata anda?