Dia lafazkan cerai lafaz cerai semudah dia menghembus asap ROK0K JAHAN4M tu

9 tahun usia perkahwinan akhirnya kami bercerai bukan disebabkan orang ketiga tetapi sebab rok0k. Suami mula merok0k sejak aku mengandung anak sulung kami. Akhirnya anak sulung kami disahkan menghidap asma sekarang dia dah 7 tahun dan selalu rasa sedih bila tak dapat ikut sukan kat sekolah dia sebab bila penat dia akan sesak nafas. 

#Foto sekadar hiasan. Asalamualaikum, ni kisah aku nak kongsi kan, dan aku tak peduli korang nak cakap apa. Kecam pun kecam lah. dah nasib aku dapat laki tak guna. Setelah lama bertahan akhirnya kecundang juga selepas 9 tahun bersama.

Teringat pada suatu hari, hari tu merupakan ulangtahun perkahwinan kami, dia tanya sayang nak hadiah apa? Aku jawab aku tak nak benda lain apa – apa hadiah selain nak abang tolong lah berhenti MEROK0K !! Dalam seumur hidup aku tak pernah merayu macam tu kat seseorang.

Serius kalau abang berhenti merok0k aku lah isteri yang paling bahagia di dunia ni. Sepanjang perkahwinan balik – balik itu saja lah yang aku minta dari dia.. Dia mula merok0k sejak aku mengandung anak sulung kami.. Yah!! memang dia tak merok0k depan aku tapi lepas merok0k dia datang peIuk cium dengan bau yang masih tersisa di badan dia..

Akhirnya anak sulung kami disahkan menghidap asma sekarang dia dah 7 tahun dan selalu rasa sedih bila tak dapat ikut sukan kat sekolah dia sebab bila penat dia akan sesak nafas. Aku masih bertahan dengan laki aku, konon demi anak  -anak tapi berbaloikah? Bolehkah aku terus hidup sebumbung dengan lelaki pembawa peny4kit ni?? Ada jaminankah anak kedua aku yang baru berusia 9 bulan ni selamat dari tabiat merok0k ayah dia??

Satu malam tu macam biasalah lepas makan dia merok0k kat luar rumah jadi aku sempat cakap nanti lepas rok0k please jangan dekat baby ye, jangan cium sebelum abang mandi and bersihkan dulu mulut tu dan secara tiba – tiba pula dia naik angin! Dan bermulalah per4ng mulut antara kami yang aku malas nak cerita. “KITA CERAI JELAH, AKU LEPASKAN KAU” and thats it! just like that! Lafaz cerai tu keluar dari mulutnya semudah dia menghembus asap ROK0K JAHAN4M tu. dan korang tahu tak ape yang aku rasa??

ALHAMDULILLAH!! YA ALLAH aku rasa kelegaan yang paling melegakan seumpama satu batu yang menghempap aku selama ni diangkat, aku tak pikir banyak.. Aku kemas barang – barang baby dan anak aku dan barang – barang aku jugak. Start kereta terus bIah dari situ. Mata ni nak nangis pun macam tak boleh sebab aku tak sedih! Malahan lega! Laki macam kau memang tak layak jadi suami, ko pentingkan diri! Ko pentingkan diri sendiri, kau tak sayaangkan family kau. kau dah tau anak kau asma masih tak boleh tinggal Rok0k! Sekarang, kau hidup dan m4tilah dengan rok0k kau tu. sejak tu setahun dah berlalu..

Aku sekarang dah pindah kat Sabah, keluarga aku semua kat sini dan aku dah kerja kat sini. Alhamdulillah, anak – anak aku semua okay. Bekas suami aku dia meIawat anak – anak kadang 3 bulan sekali je. Peduli apa aku kalau ko tak melawat pun, aku boleh hidupkan anak – anak tanpa kau. Mungkin semua kekuatan ni aku dapat dari kemarahan aku melihat sengs4ranya anak aku menghid4p asma, setiap kali dia sesak, aku akan salahkan ayah dia! Yaaa memang sebab dia lah!! ROK0K juga boleh binas4kan rumahtangga. Sekian

Komen Warganet :

Wan Mohd Kamal WJ : Hal rok0k ni memang sensitif, saya merok0k dah berbeIas tahun. Memang banyak kali try nak berhenti.. Tapi habit tu memang payah nak tinggal. Bila dah banyak kali wife bising sebab dia tak suka bau rok0k. Saya beli rok0k letrik tu, tak ada bau, isteri pun happy. Sekurang – kurangnya tak kena bebeI lagi, pasal rok0k pon nak bercerai. Hati tak kental laki dia nih..

Noenor Mohamad : Anak aku pun sama, dari anak aku baby sampai 8 bulan. Laki baby sitter merok0k dalam rumah dia tepi anak aku je. 8 bulan aku d3ra anak aku kat kat situ. Anak aku dapat asma, pneum0nia, sensitive skin and pemikiran dia ada s4kit tak macam anak – anak lain. Ada masalah pembelajaran dan sampai sekarang aku benci perok0k. Jadi aku faham perasaan ko sis..

Hizny Yunk : Suami saya pun perok0k jugak, dah 14 tahun saya kahwin hari – hari cakap hal berhenti rok0k pun serabut jugak. Dia malas nak dengar, kadang – kadang dia boleh jawap, “abang suruh ayang berhenti pakai lipstick boleh tak? Jangan suruh benda yang tak boleh buat” Hmmm, lama – lama malas nak cakap sebabnya anak – anak pun selalu cakap kat dia, “ayah tak tau ke hisap rok0k tu har4m.” Bila tak tahan anak – anak asyik cakap benda yang sama.

Last – last dia cakap ayah dah berenti hisap rok0klah dan dia pun hisap rok0k sembunyi – sembunyi dari anak. Bila dekat rumah dia nak hisap rok0k, dia akan keluar dan cakap pergi rumah kawan. Balik je dia terus masuk bilik air basuh tangan dan mulut. Sanggup plak dia buat macam tu sebab tak nak dengar anak bebeI. Kalau bini bebeI tak nak dengar plak, lelaki memang pelik – pelik.

Zulaikha Asmal : Perokk memang pentingkan diri. Saya pernah tengok depan mata, si ibu mintak belikan susu tepung. Tapii ayahnya plak sanggup beli susu cair untuk anak kecik dia semata – mata nak pastikan duit boleh guna untuk beli rok0k.

Kemudian ada sepasang suami isteri Allah uji dari segi kewangan, jadi ada kawan pinjamkan duit yang sepatutnya cukup untuk beli makanan. Si suami tergamak guna duit tu untuk beli rok0k, bini kat sebeIah merengek – rengek sebab lapar. Kawannya tadi tak sanggup nak dengar, bagiIah sikit lagi duit. Terus si isteri belikan makanan, siap pesan kat penjual nak nasi banyak, lauk sikit pun tak apa.. Bila tanya kenapa nak nasi banyak, dia jawab dari pagi tak makan apa – apa lagi. Sedih sangat bila fikir ada lelaki yang jenis macam ni.

Kak Chik Siti Lemon : Merok0k memang bah4ya untuk baby atau semua yang ada di sekeIilingnya tapi merok0k aku rasa bukan sebab anak kau leIah, leIah itu peny4kit keturunan. Lagi pun laki cik kak merok0k kat luar rumah. Anak – anak pun jauh dari dia masa merok0k tu. Aku memang tak faham kenapa cik kak jadikan isu merok0k sampai bercerai sungguh tak faham. Lelaki dan wanita merok0k ada sebab mereka jadi jangan p4ksa mereka lepaskan rok0k tapi bagi masa dan nasihat dengan baik. Nasib cik kak baik dia cuma merok0k bukan main kayu tiga. Cik kak kata dia eg0 tapi dalam hal ni aku rasa cik kak lagi eg0..

DiYana Yusof : Tak sangka ada jugak yang komen seolah menyokong bab merok0k tu. Tak ambil iktibar dari pengalaman orang lain, dah banyak info tentang bah4yanya rok0k bila berkaitan dengan baby. Aku pun ada anak, aku pun tak suka org merok0k dekat dengan anak aku. Kalau dekat aku sendiri pun aku tak suka. Kalau s4kit, yang susahnya siang malam aku nak jaga, bukan ko yang merok0k tu.. Samalah macam tt, sebagai ibu. Dia berhak nak pastikan apa yang terbaik untuk anak dia.

Apa kata anda?