Jiran lelaki ckp nak jadikan aku isteri ke2 sbb nak selamatkan aku dari jadi anak d4ra tua

Satu hari aku terima panggiIan telefon dari suami jiran aku, dia kata nak hantar rombongan meminang sebab dia kesiankan aku dan dia rasa bertanggungjawab untuk menyelamatkan seorang anak d4ra tua. Belum apa – apa lagi dia dah minta kebenaran menggunakan sebahagian tanah kediaman kami untuk dia bercucuk tanam..

#Foto sekadar hiasan. Assalammualaikum wbt. Sedikit latar belakang mengenai diri aku – seorang wanita berumur awal 40-an, berpendidikan, masih bujang, anak tunggal dan bekerja dalam sektor swasta. Aku bukan lah kaya tahap T20 tapi boleh dik4takan terdiri dalam golongan agak senang.

Dan ini adalah adalah respon aku kepada confession “Pengalamanku Dipinang Bakal Madu”. Sebab ada komen daripada audience yang menafikan “sc4m poIigami” ini wujud. Aku tinggal dalam kawasan taman perumahan bersama dengan orang tua yang sudah bersara.

Jiran – jiran terdekat boleh dik4takan agak rapat juga. Memandangkan keluarga kami agak kecil, jadi ramai juga la jiran yang menghulurkan bantuan sekiranya terjadi sesuatu kec3masan. Memiliki jiran yang baik ini aku fikirkan adalah satu rahmat, jadi aku dan keluarga melayan semua jiran dengan baik juga.

Bertukar – tukar hidangan makanan di antara kami adalah perkara biasa. Sehingga la pada satu hari aku menerima panggiIan telefon daripada suami kepada jiran aku ini. Dia mengatakan bahawa dia ingin menghantar rombongan meminang kepada aku melalui isteri pertamanya.

Terk3jut? Dah tentu sebab aku tidak pernah bercinta pun dengannya. Dia merupakan seorang suami yang memiliki ramai anak. Aku tak ingat jumlah sebenar, tapi berbelas juga la anaknya. Ada kerjaya dan juga memiliki perniagaan sendiri yang diuruskan oleh sang isteri.

Alasan si suami ini adalah kerana dia kesiankan aku dan dia rasa bertanggungjawab untuk menyelamatkan seorang anak d4ra tua (yang ketara hidup senang bekerjaya). Sebagai anak tunggal katanya, siapa yang akan menjaga aku nanti sekiranya kedua orang tua aku sudah tiada.

Isteri pertama beliau ada anak – anak yang ramai untuk menjaganya. Daripada percakapannya, dapat aku simpulkan bahawa si suami ini merasakan j0doh aku lambat kerana aku betul – betul tak laku. Walhal apa yang dia tidak tahu, sudah berapa banyak pinangan yang aku tolak daripada lelaki yang sama spesis macam dia ni. Kenapa aku cakap ini adalah “sc4m poIigami”?

1) Dia tidak akan bagi tahu isteri pertama apa tujuan sebenar perkahwinan kedua ini. Jadi aku tidak perlu risau dengan isteri pertama kerana katanya isteri pertama akan ikut sahaja apa yang dia mahu. Kenapa taknak bagi tahu tujuan untuk berpoligami?

Adakah dia ingin selamatkan diri? Dekat sini aku nampak yang akan terjer4tnya nanti adalah aku. Silap – silap orang akan kata aku la penyondoI. Padahal aku tidak berselera pun dengan suami orang ini dan aku mohon kepada Allah supaya aku tidak perlu libatkan diri dengan mana – mana suami orang.

2) Sebelum idea poIigami ini wujud, dia pernah meminta kebenaran daripada orang tua aku untuk menggunakan sebahagian tanah kediaman kami untuk dia bercucuk tanam. Tak nampak pelik ke lelaki ini? Tanah kediaman kami, ikut suka la apa yang kami nak buat. Tanah tu kosong sekali pun takde kaitan dengan dia.

3) Dia sendiri pernah tazkirah aku dengan macam – macam hal. Kononnya cara hidup aku yang tidak mengikut syarak menyebabkan aku lambat mendapat j0doh. Tak ikut syarak di sini adalah aku tidak berpakaian seperti isteri dan anak – anak perempuannya.

Aku tidak berjubah dan berpurdah. Tapi aku tutup je aur4t, siap berstokin bagai. Kerjaya aku tidak mengizinkan aku hadir ke office dengan imej Muslimah sejati. Tapi aku menutup aur4t dengan sempurna okeh. Aku pun bukannya jenis perempuan yang suka merambu sebab aku adalah seorang intr0vert.

4) Anak dia ramai. Ada yang masih belum habis sekolah. Macam mana dia boleh terfikir nak jaga aku sedangkan tanggungjawab dia dengan anak – anak pun masih belum selesai? Ke sebenarnya dia nak heret aku sekali dalam urusan rumahtangga dia ni?

5) Selepas aku menolak pinangannya tanpa istikharah walaupun berkali – kali dia minta aku buat istikharah, aku lihat isteri pertamanya itu bukan main baik lagi dengan ibu. Lebih baik daripada biasa. Di musim pandemik ini boleh pula dia minta untuk datang beraya.

Kerajaan tak beri kebenaran untuk berhimpun dan beraya kan? Kau dah kenapa nak Ianggar semua benda? Aku tak tahulah samada aku aje yang kena sc4m atau isteri pertama pun terkena juga atau sebenarnya kami berdua kena sc4m dengan lelaki yang sama.

Pada awalnya aku malas nak kecoh. Aku dah pun blocked si suami sebab aku merasakan ini adalah satu per4ngkap. Tapi memandangkan keluarga ini seperti bersungguh – sungguh untuk “masuk line”, maka aku terp4ksa berterus terang dengan isteri pertama bahawa aku tidak berminat untuk ada apa – apa hubungan baik lagi dengan keluarga beliau atas faktor “poIigami” itu.

Reaksi isteri pertama? Dia nampak terk3jut tapi tidak la tahap terk3jut yang aku harapkan. Bila aku cakap suaminya ingin dia pinangkan aku sebagai isteri kedua, si isteri hanya menyebut – alhamdulillah. Psik0 agaknya family ni.

Tujuan aku hantar confession ini adalah untuk mengatakan bahawa “Sc4m PoIigami” itu wujud. Dalam hal aku ini, lebih banyak keburukan dari kebaikan poIigami yang aku nampak. Caranya pun dah tak betul dan banyak sangat rahsia.

Aku tidak la membenci poIigami tapi poIigami tidak sesuai untuk diri aku. Kalau betul nak poIigami, bukan dengan anak d4ra tua seperti aku. Di luar sana tu lebih ramai anak d4ra tua / janda / ibu tunggal yang lebih memerIukan si penyelamat negara ini. Hahaha…

Ibu bapa yang memiliki anak perempuan serta wanita sebaya aku yang masih single, 0verthinking itu memang bah4ya tapi sila la lebih berhati – hati. Jangan sampai kita terjebak dengan sc4m poIigami sehingga hilang senyuman yang kita miliki sebelum ini. Jaga diri. – Pretty (Bukan nama sebenar)

Komen Warganet :

Haqima Wealth Renovation : Hehe.. rase t4ktik nak dapatkan bantuan kewangan berpanjangan ni. Taktik senang nak dapatkan sumber kewangan mudah. Syabas tt awak bijak. Inform siap – siap dengan mak ayah awak niat keluarga tak malu ni.

Satu lagi hati – hati selalu. Manusia akhir zaman ni, tak dapat cara biasa, cara halus pun ada. Semoga Allah sentiasa Iindungi awak.

Faridah Yusup : Belum apa – apa dah minta itu ini nak bercucuk tanam. Anak ramai pandai didik dan besarkan dengan sempurna kebajikan mereka takpa jangan sebaliknya jenuh nak jawab dengan Allah nanti. Saya setuju dengan kenyataan urusan mendidik dan membesarkan anak belum selesai ada angan – angan nak tambah isteri. Huntung dik kamu bijak pilih kebahagiaan diri. Jangan terj3rat makan diri.

Nur Cahya: Tahniah dik kerana bijak berfikir. Benar kata kau, si lelaki yang benar – benar ingin menjadi penyelamat kepada wanita, di luar sana masih ramai anak d4ra tua yang miskin terp4ksa menyara ibu ayah yang tua, adik beradik yang cac4t, atau balu miskin beranak ramai, wanita – wanita yang ditinggal bekas suami tak bernafkah.

Bukan anak d4ra yang mempunyai pekerjaan baik dan keluarga tidak miskin. Lelaki melayu bangga isteri pertama meminang anak d4ra melecun untuknya. Siap viral lagi. Kau bukan ikut sunnah Dol, kau ikut nafsu.

Kloe Kloey : Saya percaya dengan confessor. Macam sc4m – sc4m yang lain dia ada t4get – t4rget tertentu. Dia anggap semua yang tak kawin tu desp3rate. Dia konon – konon tukang penyelamat wanita. Harap korang semua berhati – hati. Dan tinggikan sikit standard tu. You don’t need that kind of men. They need you.

Kallen Stadtfeld : Betul memang wujud. Either sc4m poIigami atau scam lelaki biawak hidup dua – dua aku pernah kena. Dan ayat yang aku kena “mujur sangatlah ada orang nak”. Tapi sikap aku berani meIawan tak kira siapa, banyak kali dah terselamat dengan sc4m – sc4m macam ni.

Orang sekarang ni tidak malu, tak kira lelaki atau perempuan. Yang aku kena orang tua nak pinangkan aku untuk anak lelaki dia yang jelas biawak hidup supaya dia tak perlu nak bela lagi anak lelaki itu dan boleh tumpang sekaki harta menantu perempuan.

Dulu – dulu aku pernah dengar orang – orang biasa takut nak mendekati orang – orang yang taraf doktor, tapi sekarang takde, memang muka takde malu. Senior aku kena, terkahwin dengan penagih d4dah. Hutang keliling kahwin tak sampai setahun memang tuntut fasakh, sampai ke ps1kiatri sebab mak mentua tak henti – henti datang kIinik kacau senior aku.

Lepas 2 tahun baru dapat cerai. Senior aku lari jauh – jauh sampai negeri lain. Anak d4ra tua, yang ada kerjaya dan duit sendiri tolong hati – hati. Kalau yang datang pinang, bukan setakat istikharah, istisyarah pun perlu, korek sehabis – habisnya.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.