Isteri tgh penat layan anak, tiba2 ada perempuan dtg tuduh jadi per4mpas ‘suami’

3thn kahwin, suami isteri terp4ksa PJJ, isteri yang penat2 jaga anak. Satu hari masa tengah jaga anak, tiba2 ada seorang wanita dtg ketuk pintu rumah. Dia dituduh jadi per4mpas sedangkan dia tak tahu selama ni suaminya dah berkahwin. Sedang airmata mengalir, keluar seorang lagi perempuan dari dalam kereta..

#Foto sekadar hiasan. Budaya prank melampau ni dulu kita nampak orang Barat saja kerap buat. Pastu ingat lagi kat rancangan Bang Bang B0om pun lucu – lucu sangat kat TV3 dulu. Tapi sekarang m4kin kemaruk buat dan yes, benda tu menghiburkan.

Tapi bila prank yang dibuat tu melibatkan hal rumah tangga, MasyaAllah rasa terganggu sangat jiwa ni. Korang perasan tak dekat tiktok terutamanya, ada beberapa surpr1se planner yang mulakan benda ni sejak awak tahun lepas.

Client nak bagi hadiah tapi surpr1se sekali konon seller tu as awek / isteri orang. Bermulalah drama kenakan si penerima kononnya dia dah kacau rumah tangga orang. Jadi penerima tu akan rasa down dapat tahu lelaki yang diorang cinta rupanya dah jadi suami / pakwe orang.

Ada timbul perasaan kecewa, takut dan juga macam hilang kepercayaan. Rasa tak guna sebab macam dah ambil hak orang padahal semua tu rekaan saja. Bila dah nangis overthinking macam – macam, barulah seller cakap semua tu prank saja sambil bergembira nyanyikan lagu Hari Jadi sambil gelak bagai nak rak.

What??? Aku tak kisahlah orang nak kata aku ni kuno ke, tak sporting ke. Tapi bila kau buat prank berbentuk unsur curang – curang acah nak experimen macam mana reaksi pasangan tu, memang otak kau pendek. Takde common sense ke?

Mula – mula seller sendiri cipta idea macam tu. Bila dah viral, ramai yang rasa seronok pakat order surprise dengan pakej nak prank benda sama juga. Yang menyedihkan, ramai sangat menyokong benda sebegitu. Alasannya? “ALA PRANK saja PUN. TAKYAH SERIUS SANGAT”.

Sejujurnya aku punyai seorang kawan perempuan. Baru 3 tahun kahwin. Dia duduk PJJ dengan suami dia. Satu hari masa jaga anak kat rumah, sorang seller ni datang bagi salam. Dia keluarlah ingatkan sapa datang. Tiba – tiba seller tu cakap ayat macam ni,“Kau Lina eh? Kau buat apa dengan suami aku eh. Puas jadi per4mpas?”.

Jadi kawan aku yang tengah str3ss jaga anak sorang kat rumah pun dah terk3jut. Blur giIa per4mpas apa pula ni?? Mulalah drama acah – acah kau r4mpas suami aku bagai. Kawan aku memang dah baran tapi terkedu tak tahu nak jawab apa.

Keluar air mata dia terfikir rupanya laki dia adalah laki orang lain. Tiba – tiba keluar sorang lagi perempuan lain dari kereta bawa kek and bunga. Lah rupanya suami dia yang upah geng seller ni buat supr1se sempena anniversary diorang.

Happy? Kawan aku tak happy langsung. Bahkan sejak kejadian tu, mula timbul rasa syak wasangka yang sangat tinggi berserta overthinking. Padahal sebelum ni, kepercayaan dia pada suami okey saja walaupun duduk jauh.

Dahlah PJJ, bila jadi macam tu, dia mula fikir benda bukan – bukan sampai menangis keresahan setiap malam. Daripada sihat terus ada mentaI health problem iaitu anx1ety. Puncanya? Prank curang macam – macam itu la.

Jadi, korang rasa benda tu normal ke? N-O-R-M-A-L-I-S-A-S-I sangat bah4ya di mana bila terlalu ramai buat benda tu, benda buruk pun akan dianggap biasa dan normal. BagiIah pada mana – mana perempuan pun, siapa saja yang tak suka orang buat k3jutan?

Tapi once hati dah dipermainkan dengan prank melibatkan kepercayaan ni, dekat situlah berputik masalah baru yang lebih besar iaitu isu kepercayaan. TAKDE MASALAH JADI MASALAH. Bila kita tegur seller jangan business dengan cara macam tu, seller akan jawab “Ini customer yang request. Jangan sedap cakap kalau tak tahu cerita”.

Padahal dia la yang mula – mula sekali cipta prank yang macam tu sampai ramai terikut. Tak rasa bersalah ke? Kalau nak prank pun, biarlah guna hati dan fikiran yang Allah bagi. Banyak lagi idea fun yang lain. Orang sekarang ni, banyak sangat nak dijadikan trend prank.

Bila orang tu sampai nangis marah meng4muk baru puas hati. Dulu curang ni isu yang sangat sensitif. Minta dijauhkan dalam rumah tangga kita. Takut nak sebut sebab kata – kata adalah DOA. Nauzubillah. Tapi sekarang?

Curang pun jadi content semata – mata demi view. Bukankah rumah tangga asasnya adalah kematangan? Jadi sebenarnya boleh saja fikir balik apa impak buruk bila buat macam tu. Lagi pula perempuan ni sejenis makhluk yang mudah dikawal em0si.

Jadi kenapa sengaja nak pancing atas dasar prank? Supr1se tu sekejap saja macam 10 minit dah settle buat. Tapi kepercayaan bertahun – tahun kahwin hilang sekelip mata bila kita tanamkan sendiri MASALAH BARU kepada pasangan kita.

Elok saja dia percaya dan hidup bahagia dengan kita, alih – alih terus rasa tak tenang all the time terkenangkan balik surpr1se yang sangat TR4UMA tu. Kalau betul nak prank pun, plan la apa – apa asalkan jangan melibatkan isu curang macam ni.

Korang nak experimen, akhirnya pasangan merana pun tak bagus tau. Sendiri cari peny4kit. Nanti bila pasangan mula berubah, awak juga pening balik nak betulkan keadaan. Memang padan muka. Siapa suruh cari pasal.

Rumah tangga dah bahagia tu layanlah baik – baik sesama pasangan. Jangan sebab prank sesaat, ranap segalanya. Apa yang orang lain buat, tak semestinya kita kena ikut. Tepuk balik hati, tanya kewarasan akal. Kita lebih kenal pasangan kita macam mana.

Rasanya lagi baik surpr1se makan kat hotel or bagi hadiah handbag saja terus daripada sibuk prank bagai siap upah seller menyamar jadi bini orang. Pasangan mesti suka, surpr1se menjadi dan jadi kenangan gembira dalam ingatan dia.

Bukannya kenangan yang meninggaIkan tr4uma besar. Harap jangan marah ya. Aku cuma risau tengok trend ni m4kin meIampau. Silap – silap hari bulan ada yang bercerai bertaIak pulak takkan baru nak sedar prank curang ni benda b0doh?

Jangan cakap “ala seriusnya TT ni”. Semua orang boleh terima gurauan. Tapi gurauan dalam bentuk sebegitu, tak semua orang boleh terima. In the very first place, tak sepatutnya dijadikan prank pun isu CURANG ni. Tapi kalau masih nak berpegang dengan benda ni sekadar gurauan, suka hatilah. Yang tanggung nanti pasangan korang, bukan kami. – Zaq (Bukan nama sebenar)

Komen Warganet :

AtHira Zai : Saya pernah tengok satu video si suami nak supr1sekan birthday bini. Jadi dia belikan bouquet flower macam tulah dari seorang yang provide servis ni. Bila seller tu kenalkan diri pada akak tu sebagai bakal madu kepada suami dia, akak tu betul – betul tenang.

Siap dia cakap awak pasti ke suami saya siap sebut nama suami lagi, saya takut awak tersilap orang je. Seller tu cakap ye betul nama macam tu dah dia yang minta saya jumpa akak di kedai. Akak tu baIas yeke ni sebab suami saya selalu dengan saya di kedai.

Last – last sekali akak tu cakap takpelah kalau betul nak buat macam mana. Bila dah kant0i prank dia sengih je sambil cakap tulah saya pelik sebab suami saya memang selalu dengan saya. Sedih aku tengok video ni. Kenapalah ada idea sebegini diwujudkan?

Tak pasti permintaan suami tu sendiri bagi idea ‘bakal madu’ atau seller ni punya idea. Kalau tengok betapa percaya akak ni pada suami dia, boleh jadi kepercayaan yang bertahun tu runtvh sebab hanya nak buat supr1se / prank tak cerdik otak ni. Elok – elok dah percaya boleh jadi ragu – ragu dengan pasangan.

Mayang Sari : Cari la supr1se yang tak meny4kitkan hati. Bawak pergi makan or tidur kat hotel ke. Beli tiket flight ke. Beli tiket wayang ke. Beli perfume, handbag dan tiba – tiba barang pun sampai pun perempuan dah suka tau.

Takpun untuk hari ni letak anak – anak kat pengasuh, korang pergi dating pagi ke petang pun wife dah happy. Eh bawak pergi kedai eco pun bentuk kegembiraan isteri gak. Banyak lagi la cara surpr1se. Tak perlu nak libatkan mentaI, em0si dan kepercayaan orang. Serius tak kelakar. Biarlah orang anggap aku old school, aku rase lebih baik gitu dari layan content merapu tah apa – apa.

Nur Faezatul : Suami upah prank kat isteri tu ok eh? Ok cuba kita bayangkan isteri pulak buat pr4nk kat laki. Hantar la seller lelaki sorang, cakap la isteri awak tu makwe saya ke ape ke.. Hah agak – agak apa jadi. Silap hari bulan ko kena cerai.

Em0si lelaki jangan buat main. Dah tu em0si perempuan boleh taruk tepi? Nasib baik perempuan tak pegang lafaz taIak tau. So stop la budaya prank b0do – b0do ni.. Prank yang fun – fun kan ade je yang best – best.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.

Apa kata anda?