Mak tunggu dalam hujan, mak teringin nak naik kereta mewah Ateh tapi Ateh tak datang

Mak balik dalam keadaan hujan sambil bawa dua plastik beg, makanan anak – anak mak, kueh Koci. Bila mak masuk dalam rumah, mak pelawa anak – anak makan kuih koci tapi takde sorang pun menoleh pada mak. Hanya ayah yang teman mak makan. Airmata mak jatuh dalam pinggan..

#Foto sekadarh hiasan. Jam 6.30 petang. Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bongsu balik dari sekolah agama. Ayah baru balik dari sawah. Ayah tanya Mak, “Along mana?” Mak jawab, “ Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap – tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak – anak Mak dan bagaimana keadaan anak – anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian, Jam 6.30 petang Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?” Along sedang membelek – belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majaIah.

Ayah tanya Ateh lagi, “Mana Mak?”Ateh menjawab, “Entah.”Ateh terus membaca majaIah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?” Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu. Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak – anak Mak tidak pada Mak.

Hanya mata dan hati Ayah yang mencari – cari di mana Mak. Tidak ada anak – anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, “Mana Mak?” Tiba – tiba adik bongsu bersuara, “Mak ni dah senja – senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata – kata Adik. Dulu anak – anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya “Mana Mak?” apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu. Mereka akan tanya, “Mana Mak.”

Apabila dapat nombor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak – anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak – anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika. Sekarang anak – anak sudah besar.

Sudah lama anak – anak Mak tidak bertanya ‘Mana Mak?” Sem4kin anak – anak Mak besar, soalan “Mana Mak?” sem4kin hilang dari bibir anak – anak Mak. Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir – akhir ini Mak selalu mengadu s4kit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi – besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak – anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak – anak Mak. Mak buangkan daun – daun yang mengotori kereta anak – anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan – lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil.

Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak – anak seperti masa anak – anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak – anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar – ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak s4kit lagi. Mak letakkan bungkusan di atas meja.

Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak – anak Mak. Mak Uda tahu anak – anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, “Wah berebutlah budak – budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni.” Sekurang – kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak – anak

Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak – anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputvsan muktamad. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak – anak Mak puas makan.

Bayangan itu sering singgah di kepala Mak. Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur. Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak – anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak.

Mata dan hati anak – anak Mak sudah bukan pada Mak lagi. Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan. Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak – anak melompat – lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan – lahan, masih mengharapkan anak – anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak – anak Mak. Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak – anak jemput.

Mak jawab, “Saya dah suruh Uda telepon budak – budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat.” Mak minta Mak Uda telepon anak – anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan s4kit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta.

Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak. Mak tahu anak – anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata – kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak – anak.

Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa – apa pun. Mereka ada kehidupan masing – masing. Tak payah sedih – sedih. Maafkan sajaIah anak – anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita m4ti kita masih ada peluang merasa anak – anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing – masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak – anak Mak. Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak – anak Mak. Beberapa tahun kemudian. Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”. Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.” Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak s4kit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak – anak Mak lagi. Dalam esakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubvr Mak. Hanya batu ni4n yang berdiri terpacak. Batu nis4n Mak tidak boleh bersuara.

Batu nis4n tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeIuk erat anak – anaknya apabila anak – anak datang menerpa Mak semasa anak – anak Mak kecil dulu. Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar.

Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak s4kit tenat. Mak faham, mata dan telinga anak – anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak – anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak – anak Mak. Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak – anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jen4zah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah, “Mana Along?” , “Mana Angah?”, “Mana Ateh?”, “Mana Alang?”, “Mana Kak Cik?” atau “Mana Adik?”. Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap.

Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak – anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak – anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak – anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubvr Mak, Ayah bermonolog sendiri, “Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , “Mana mak?” Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang.

Hati ayah h4ncur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata – kata Mak malam itu, “Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok – besok Ateh bawalah kita jalan – jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal.”

“Ayah, ayah ….bangun.” Suara Ateh memanggil ayah . Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh.. Terketar – ketar ayah bersuara, “Mana Mak?” Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan “Mana Mak?” masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

* hargailah ibu ada jika da masih di dunia. Doakan dia jika sudah menghadap yang maha esa. Bagi yang ada ibu, sudah berapa lama anda tak telefon ibu?? Apa kata ambil telefon, luangkan seminit dua bertanya khabar ibu. Pastinya ibumu akan gembira.

Komen Warganet :

Aziema Dzies : Ya Allah.. aku rindu kat ma abah di kampung.. alangkah bahagianya dapat peIuk cium ma abah. Bertuahnya adik – beradik aku yang brdekatan dengan ma abah. Ambillah keberkatan ma abah selagi hayat dikandung badan. Aku hanya doa dikejauhan. Hanya melalui telefon saja.

Latifah Hamzah : Anak memerIukan redha ibu ayah ketika mereka masih hidup. Ibu ayah memerIukan doa anak – anak setelah meninggaI dunia. Saling memerIukan. Memang ada yang sanggup menyebut ayat ‘ingat teksi’ bila di minta ‘tolong’ hantar mak ayah ke hospitaI.

Ada juga yang minta ‘isi minyak’ pada mak ayah bila ‘tumpang kereta’. Yang baik jadikan pedoman yang buruk kita tinggalkan. Bismillah. Astaghfirullahalaziim. Al Fatihah buat arw4h mak arw4h abah. Aamiin.

Siti Sabariah : Tak tahan menahan airmata sebab tiba – tiba teringatkn arw4h mak dan arw4h bapa. Saya bersyukur kerana dapat menjaga semasa hayat mereka ada. Al fatihah untuk mereka moga di tempatkn di kalangan orang – orang beriman, rohnye dirahm4ti Allah dan menjadi ahli syurga di jannah aamiin3x.

Ajibz Remli : Ya Allah. Beruntung yang masih ada mak lagi tau. Rindu tidak terkata rindu kat arw4h mak. Syukur sangat – sangat Allah beri kesempatan jaga mak sampai akhir hayat mak. Masa mak ada dulu tiap kali pergi keje dapat peIuk civm mak. Terkilan sangat abru 1jam keluar rumah sampai tempat keje dapat call dari ayah mak dah tak ada.

Nas Mahmud : Ye betul.. siapa yang masih ade mak layanlah dia seperti melayan rakan atau kekasih. Luangkan masa bersamanya. Jagalah hatinya. Jangan nanti terlambat tak sempat nak berkata apa – apa terasa rugi, rindu maka sudah terlambat.

Ye aku dah rasa seperti cerita ni. Dah 15 tahun mak aku meninggaI. Bohong kata aku tak rindu mak. Rindu masakan ayam cili mak. Tak mampu aku nak kembalikan rasa masakan mak walau isteri aku sempat belajar resepi masakan mak. Tetap lain yang mampu aku buat tiap kali teringat mak walau di mana aku akan berdoa dan sedekahkan alfatihah.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.