Nasib jadi anak angk4t, kalau ada pinggan pec4h, jari saya akan dit0r3h dengan kaca tersebut hingga berIumuran d4r4h

Saya ada 10 orang adik beradik, ibu serahkan saya pada kakaknya sebab dia tak ada anak perempuan. Dengan alasan bila dia tua nanti saya boleh jaga dia. Tapi seingat saya seawal umur 4 tahun saya mengaIami tr4uma menjadi anak angk4t..

#Foto sekadar hiasan. Sebelum anda baca tulisan ini, saya mohon anda terima catatan saya ini dengan positif, bukan niat saya menga1bkan ibu yang melahirkan mahupun mak angk4t yang membesarkan saya, adik beradik kandung dan adik beradik angk4t, tapi ini adalah luahan rasa dari jiwa ini yang tidak pernah tenteram kerana pengaIaman pahit yang saya lalui semasa kecil telah meninggaIkan Iuka teramat besar dalam hidup ini.

Tr4uma teramat ng3ri saya lalui zaman kanak – kanak mengh4ntui hidup ini membuatkan perjalanan hidup saya sering ters4ngkut dek memori silam. Percayalah wang ringgit, kesenangan dan kemewahan tidak mampu membasuh Iuka hati saya, jiwa saya dan memori silam yang amat pahit. Dan percayalah kasih sayang tidak mampu dibeli dengan wang ringgit dan harta benda ia adalah anugerah tidak ternilai harganya.

Adik beradik tidak boleh marah, sebab mereka tidak merasa siksaan, pengh1naan dan kes3ngs4raan yang saya lalui ketika kecil. Memang kami berkongsi ibu yang sama, dan ibu itu cukup sempurna pada mereka, tetapi tidak kepada saya, kerana saya diserahkan kepada mak saud4ra yang juga mak angk4t yang tidak ada perasaan bertanggungjawab memelihara anak angk4t sewajarnya. Walaupun kini saya hampir 40 tahun, tetapi saya tidak dapat melupakan penyiksaan yang saya lalui sejak kecil.

Dalam kisah ini ibu kandung saya panggil ibu, manakala mak angk4t pula mak. Saya anak keempat dari 10 adik beradik. 5 beradik dari bapak kandung yang telah meninggaI sejak usia saya 2 tahun dan 5 beradik dari bapak tiri satu ibu. Saya diberi kepada kakak ibu kerana dia tidak ada anak perempuan. Niatnya membeIa supaya saya menjaganya bila tua nanti.

Ada orang bahagia jadi anak angk4t, tetapi saya cukup tersiksa did3ra fizikaI dan mentaI. Ketika saya diambil maka bermulalah epis0d duka dalam hidup saya. Saya mula ingat tentang pend3ritaan saya ketika berusia 3 – 4 tahun. Saya sering dipukuI dan disuruh melakukan kerja – kerja rumah pada usia 4 tahun. Kalau pinggan atau gelas pec4h jari saya akan dit0r3h dengan kaca tersebut hingga berIumuran d4rah.

Pend3raan berlaku hampir setiap hari hanya kerana kesalahan kecil, lambat basuh pingan, lambat masak nasi atau pergi bermain rumah kawan. Tiap kali kena pukuI tak kira lidi penyapu, batang penyapu, batang ubi, kayu atau apa sahaja yang sempat dicapai saya dipukuI macam Iembu hingga keletihan kerana menjerit dan menangis.

Paling meng3rikan bila dib3nam dalam Iongkang hampir Iemas baru diangk4t keluar oleh ayah angk4t. Saya pernah dibaIing dalam k0lam itik yang k0tor dan diik4t pada pokok dan dir3njis dengan sarang kerengga. Saya menjerit kes4kitan kerana digig1t kerengga, tapi mereka tak pedulikan.

Kini bila saya ingat kembali apalah besar sangat d0sa saya hingga disiksa begitu, saya baru berusia 4 atau 5 tahun. SetimpaIkah d0sa saya lakukan dengan siksaan itu? Saya masih ingat lagi satu malam raya kerana lambat buat kerja saya dikejar dengan p4rang, untung jiran datang seIamatkan. Kalau tidak saya mesti dah kudvng tangan.

Bila mak angk4t terlalu bencikan saya, saya dihantar ke rumah nenek di kampung. Nenek dan makcik juga tak sukakan saya walaupun dia ramai beIa cucu lain yang tinggal bersamanya kerana jarak sekolah dekat rumah nenek. Biasanya makcik saya akan masak makanan dibungkus dan diletakkan dalam bakul dan dia suruh saya dan abang hantar ke sekolah untuk sepupu saya makan.

Dia berjanji akan berikan saya makan bila pulang nanti. Sampai di rumah hair4nnya abang diberi makan, saya tidak. Makcik kata nasi dah habis tunggu tengah hari. Saya hanya mampu bersabar menahan lapar dan menangis di bawah rumah hingga tertidur. Bila bangun semua orang sudah habis makan, dan saya diberi makan nasi berlauk kicap.

Bila makcik kahwin dan ikut suami semua sepupu pulang kepada keluarga masing – masing. Tinggallah saya dengan abang. Nenek jenis suka berjalan, dia tinggalkan kami dengan rumah dikunci, bila nak masuk rumah kami p4njat ikut Iubang yang disediakan untuk nenek k3ncing waktu malam. Dalam rumah tiada makanan. Kerana lapar kami pergi memancing anak udang di sungai, kami bakar dan makan. Atau cari buah kemunting untuk aIas perut.

Masa itu umur abang 7 tahun dan saya 6 tahun. Kerana 2 hari kami ditinggalkan masuk hari ketiga kami berjalan kaki ke rumah maklong. Kami tiba jam 9 malam. Maklong tak berapa suka. Sebab dia tahu kami datang kerana nak makan. Dia beri kami makan bubur, saya hirup bubur berlaukkan air mata kerana sedih bercampur lapar yang teramat.

Sejak itu kami jarang ke rumahnya, tetapi kami ke kubvr ayah abang menangis mer4ung, “bak bangunlah Atan lapar, Atan nak makan,” katanya sambil menggoyangkan batu n1san. Saya turut menangis kerana memang lapar.

Kerana hidup tersiksa ada jiran beri kami makanan dan biskut. Ketika darjah 3 abang diambil oleh ibu kandung semula, jadi tinggalah saya sendirian mengh4rungi kesusahan. Setiap kali pergi ke sekolah dengan perut kosong. Tapi saya bernasib baik ada guru yang suka berkongsi bekal makanannya dengan saya.

Akhirnya saya dapat bantuan makanan untuk anak orang miskin di sekolah. Syukur kerana bantuan itu sangat bererti untuk saya. Tinggal dengan nenek pun saya selalu dipukuI, ditingalkan dan tidak diberi makan. Bila darjah 3, mak angk4t saya ambil saya balik duduk dengannya.

Masuk darjah 4 mak angk4t hantar ke sekolah berasrama berbekalkan duit RM5 sebulan. Sedangkan yuran asrama dan sekolah RM30, tapi tak pernah berbayar sepanjang tahun. Tetapi saya tetap tebalkan muka untuk tinggal di asrama sekolah itu. Saya ada sepasang baju sekolah. Beberapa helai baju kurung dan sehelai kain batik untuk pergi ke dewan makan. Memang susah. Tetapi saya terp4ksa tebalkan muka.

Walaupun sudah besar pend3raan sem4kin teruk, nenek datang duduk dengan mak angk4t dan dia memang suka berIeter tak sukakan saya, akibatnya ayah angk4t cepat b4ran dia pukuI saya setengah m4ti. Jadi saya kerap lari masuk s3mak dan menyor0k dalam hutan. Saya tak pernah takutkan h4ntu atau binatang Iiar. Pernah satu kampung cari saya sebab tak balik, akhirnya satu kampung tahu pend3ritaan saya.

Jiran pernah nasihatkan ibu ambil balik saya, tapi ibu beritahu, jika duduk dengan ibu, saya tak boleh sekolah sebab ibu susah, dan kena tolong jaga adik – adik. Saya lalui zaman kanak – kanak dengan penuh sejarah hitam, tiada kegemb1raan dan tiada aIam kanak – kanak. Hidup saya penuh ketakutan dan sentiasa berasa tidak seIamat sebab saya akan dipukuI pada bila – bila masa, oleh mak angk4t, nenek dan bapak angk4t saya.

Saya masih ingat ketika berusia 4 tahun badan saya sangat kurus saya dijinjing seperti kucing dihumb4n ke dinding, disep4k dan dibiarkan duduk di luar rumah sehingga lewat malam dalam kegelapan di kampung yang berhutan tebal.

Sepanjang membesar jiran – jiran kampung amat bersimpati pada saya mereka beri bantuan makanan ataupun kasih sayang. Ada makcik jiran sering menangis bila dengar saya kena pukuI, dia akan cari saya setiap kali lepas kena pukuI, sebab saya akan lari masuk hutan, dia akan ubatkan saya, bagi makan sambil berIinangan air mata.

Saya hair4n kenapa ibu kandung saya terg4mak biarkan hidup saya tersiksa dan melihat pend3ritaan saya depan matanya. Saya lihat adik – beradik saya hidup bahagia, walaupun ramai, dan ibu tak pernah pukuI mereka, walaupun makan bercatu.

Bapak angk4t kerja burvh sesekali balik rumah. Ada kalanya dia baik, tetapi bila emak berIeter dia jadi marah terus pukuI saya sampai Iembek dan p3ngsan. Tapi bila dia baik dia nasihatkan saya belajar sampai habis SPM lepas itu keluar dari rumah cari kerja dan kahwin. Saya memang tak faham mengapa ibu angkat begitu kej4m, jangan ambil anak jika anak itu tidak disayangi.