Adik selalu kena s4wan hanya minum air susu pekat manis tapi ayah masih mampu berjvdi, main snooker

Ayah sekarang seorang 0KU dengan 20 jam terlantar baring. Sejak ayah terlantar hanya adik – adik yang basuh b3rak k3ncing ayah. Saya ni nama je Nurse. Tapi saya tak akan buat dan tak nak buat. Melihat ayah, saya benci meluat, mendengar suara ayah, saya bagai dir4suk, rasa hendak saja saya r0bek – r0bek mulutnya.

#Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum. Saya nak minta cadangan dan nasihat sikit, tentang ayah saya. Ringkas tentang ayah, dia seorang 0KU dan setiap hari hampir 20 jam terlantar baring. Yang lagi 4 jam, mandi, b3rak, dan makan.

Kudrat ayah untuk makan, mandi masih kuat cuma kakinya sudah rapuh. Jadi, kena bantuan kerusi roda, tongkat dua kaki dan sekarang dah tongkat 4 kaki.

Saya merupakan ibu tunggal anak dua, saya yang menjaga ayah sekarang. Mungkin bagi orang lain, masalah saya ini hanyalah masalah kecil, tapi terus terang saya cakap, ia memberikan impak yang cukup besar buat diri saya.

Saya ada 6 orang adik beradik, 2 sudah berkahwin, 3 lagi duduk dengan emak di negeri jiran. Saya tiada masalah untuk adik – adik keluar rumah berjuang untuk mencari rezeki halal dan mencukupkan keperluan ayah sama ada dari segi makanan mahu pun perubatan.

Adik – adik saya bekerja dari awal pagi hingga ke malam baru pulang ke rumah. Esok pagi – pagi lagi sudah keluar bekerja. Adik saya 2 orang lelaki dan seorang perempuan. Setiap bulan tidak pernah lupa tanggungjawab masing – masing untuk ayah.

Kerja mereka biasa – biasa sahaja, menjadi kuIi orang atasan dan orang awam. Usia muda remaja macam tu, mereka tak malu bekerja demi rezeki yang halal. Walau saya yang perempuan terp4ksa duduk di rumah sendiri jaga ayah, tak pernah saya halang adik – adik saya berhijrah.

Lupa saya nak maklum, mak dan ayah sudah lama berpisah sebelum ayah s4kit lagi. Ayah eg0nya tinggi. Tapi dia dah banyak berubahlah. Emak tinggal bersama suami baru berdekatan rumah sewa adik – adik saya supaya mak senang nak mengawasi mereka dan jaga makan minum mereka sekiranya ada masa terlapang.

Ok, masalah sebenar bukan terletak pada adik beradik saya. Masalah terbesar saya adalah ahli keluarga beIah ayah, saud4ra – saud4ra beIah ayah sendiri terutama emak kepada ayah yang sememangnya dari kecil tidak pernah mahu mengaku emak sebagai menantu, dan kami sebagai cucu – cucunya.

Dia hanya sayangkan ayah seorang sahaja. Tiada salah ayah di matanya. Sedangkan kalau hendak saya buka satu persatu cerita lama. Banyak perkara terjadi yang sehingga mengancam nyawa kami datang dari ayah sendiri.

Ya, ayah kami dulu susah hendak saya khabarkan. Tapi itu perkara lalu, masa silam. Saya berkhidmat menjaga ayah pun sebab banyak dengar – dengar ceramah agama, saya takut hukvman Allah. Maka saya redhakan diri.

Saya datang dari keluarga yang susah, keluarga yang pecah belah, dulu kami berkais – kais untuk sesuap nasi. Kemudian, ayah diberi rezeki meIimpah ruah, tapi kes0mbongan telah memakan diri ayah.

Bayangkan, emak dan ayah berg4duh, menggunakan p4rang, baIing kaca, baIing kayu, saya membesar cukup – cukup tersiksa. Hari – hari doa minta Tuhan cabutkan nyawa saya. Saya di sekolah pandai tapi sem4kin saya besar sem4kin saya jadi b0doh.

Saya di sekolah dibuIi, adik – adik saya dibuIi, k0yak kain sekolah, k0yak tudung, cikgu buIi, buang buku dalam kolam. Allah. Hidup seumpama dalam ner4ka.

Kadang – kadang saya tertanya – tanya adakah ini yang dik4takan ner4ka? Kami tiada didikan agama yang betul. Tapi mak seorang yang selalu mengaji, jadi awal – awal dulu saya dan akak antara yang pandai mengaji dan baca jawi dalam kampung.

Tetapi disebabkan kekangan hidup yang diaIami emak, emak saya depr3ssed, emak saya akan berguIing – guIing di lantai dapur sambil mer4ung – r4ung. Hampir setiap hari begitu, saya sedih sangat family saya macam tu waktu tu.

Barang kemas emak habis terjual. Emak saya bekerja di sana sini demi mencukupkan keperluan anak – anak. Ayah pun bekerja awalnya, kemudian berhenti untuk berniaga. Meniaga 5 tahun pertama, kami jadi orang senang.

Barulah merasa naik kereta, merasa berjalan jauh. Seronoknya masa tu. Sehingga la ayah mufIis, jatuh habis. Kereta terjual, segala barang kesayangan emak dijual, pinggan mangkuk serta perabot – perabot yang ada.

Kami di kejar ahIong, balik ke kampung ayah sehelai sepinggang berbekalkan baju – baju yang ada, menetap di rumah nenek yang tak mengiktiraf kami semua ni. Ketika itu, emak lari membawa diri. Ayah cari emak sehingga jumpa bawa pulang ke kampung ayah. .

Bermulalah rentetan – rentetan yang sehingga kini, saya belum boleh redha dengan perbuatannya. Nenek tak jahat pun, jika diam4ti dia memang sayangkan anak cucunya yang terpilih. Tapi bila saya am4ti lebih dalam lagi, rupanya kami sahaja cucu yang dibenci beliau.

Kami cuba mendekati nenek, cuba membiasakan diri dengan nenek. Tapi bagai ada batu haIangan, yang menyekat kami. Walau kami usaha banyak mana pun, nenek tetap membenci.

Emak dan ayah berkahwin tanpa direstui dua beIah keluarga. Baik sebeIah emak, baik sebeIah ayah. Jadi kami membesar, tidak pernah merasa kasih sayang seorang yang namanya nenek.

Melihat anak – anak saya begitu disayangi emak saya, nenek kepada anak – anak saya. Saya cemburu. Adakala air mata saya jatuh. Emak p4ntang orang menyentuh cucu – cucunya yang dua ini. Sayang betul emak.

Saya ibu yang garang, tapi jika garang depan emak, emak boleh merajuk dengan saya berminggu – minggu. Dia tidak suka saya marah cucunya. Alhamdulillah syukur, Allah menganugerahkan nenek yang sangat baik pada anak – anak saya.

Sepanjang menetap di rumah nenek, kami bukan duduk saja, setiap bulan emak belanjakan barang dapur, duit lagi, bil – bil semua ah. Kami tido di ruang tamu. Awalnya, memang kek0k sebabnya daripada kecil tidak pernah duduk di rumahnya sehingga berhari – hari.

Inikan pula berbulan – bulan, hampir 6 bulan seingat saya. Jika kami datang beraya atau apa – apa majlis kenduri, kami sekeluarga hanya akan duduk di satu sudut, sedar diri sendiri, keluarga h1na dan miskin. Ayah yang kerja tidak menentu, gaji yang cukup – cukup makan sahaja.

Emak balik kerja buat kerja di dapur, masak untuk anak – anak makan. Basuh baju, kemas itu ini. Emak memang rajin sehingga kini pun rajin. TETAP buruk di mata nenek. Kami tak dibenar guna mesin basuh, kami kena basuh tangan, jadi setiap minggu aku dan al0ng dan adik sorang lagi akan membasuh baju berbakul – bakul, membantu emak yang bekerja seharian.

Kadang – kadang tu tiada makanan untuk kami, kami berani makan jika emak balik kerja waktu malam atau ayah yang balik. Tapi kebanyakan emak la. Ada masa nenek baik. Ada masanya dia berubah.

Adik – adik saya dipukuI, yang 3 orang yang masih belum bersekolah lagi waktu tu, alasannya k3ncing tilam, main telefon, sentuh barang anak – anak dia, dan macam – macam lagi. Dibenci semahunya dia dan pakcik – pakcik yang lain.

Saya banyak gilir – gilir dengan al0ng p0nteng sekolah untuk jaga adik – adik untuk elak dipukuI. Berbir4t – bir4t badan. Terutama adik lelaki saya no 4, dia demam sampai naik s4wan akibat kena pukuI.

Ya Allah masa tu, saya berdoa jika Allah nak ambil adik, ambillah nyawa saya sekali. Setiap hari kami dis0gok dan dim0mokkan dengan cerita -c erita nenek, tentang keburukan – keburukan emak.

Subhanallah, seorang yang bergeIar ibu, sanggup menghasut anak – anak orang lain untuk membenci emaknya sendiri. Kesannya, al0ng mula membenci emak, sikit waktu dahulu. Sedangkan, emak paling risaukan al0ng dan lebihkan al0ng dalam apa jua keadaan.

Akhirnya kami pindah rumah lain, rumah pusaka yang ada tertera nama ayah. Sejak itu sehingga saat saya menaip ni, saya masih duduk di rumah yang sama. Banyak berubah. Dari elok sehingga kini, atapnya mula mereput, saya minta abang baiki mana yang boleh.

Dua tahun lepas saya gunakan hampir 5 ribu duit saya sendiri untuk berusaha menjadikan rumah ni selesa untuk kami duduki. Alhamdulillah berhasil. Setelah semua mula berpindah keluar, dan akhirnya tinggal saya sahaja menjaga ayah dan anak – anak, rumah sem4kin mengusang.

Bukan baru rumah ni begini, usang sejak ayah sihat lagi. Ayah pernah memenangi satu kes mahkamah, wang tersebut jika dic0ngak hampir 70k banyaknya. Namun, ayah sekali lagi gelap mata.

Satu sen tidak dihulur kepada emaknya yang pernah menumpangkan kami dulu. Nak membaiki rumah apatah lagi. Puas saya nasihat namun ayah lebih suka memilih jalan yang akhirnya memakan dirinya sendiri.

Bagi saya, tidaklah besar mana jumlah tu. Tapi bila sudah gelap mata, kes0mbongan terlalu tinggi. Usai tamat sekolah, saya dengan emak kerja kantin sekolah, ayah ketika itu baru nak mula cari kerja lain.

Emak bekerja sampai s4kit – s4kit sehingga pengsan di sekolah dan terp4ksa dibedah sebulan kemudian, buang satu organ dalam badannya. Sejak tu, emak sudah tidak boleh bekerja kuat lagi, emak depr3ssed semula, kalini lebih teruk lagi.

Emak sudah tidak begitu waras. Duduk di dapur menangis, mer4ung – r4ung, saya teringin sekali nak peIuk emak. Nak beritahu emak, kami sayang sangat dengan emak. Emak jangan menangis lagi. Usap air matamu emak.

Hampir keseluruhan orang kampung membenci kami, katanya kami keluarga giIa. Polis berkali – kali datang ke rumah kerana menerima aduan ayah mend3ra anak – anak. Ayah seorang yang sangat sayang pada anak – anaknya, mend3ra itu jauh sekali.

Tapi kami tetap kena b4ntai jika buat salah. Saya mula mengurung diri sejak sekolah menengah lagi, saya jarang keluar rumah. Sedar, tiada siapa yang suka kami. Saya tiada kawan. Jika ada yang sudi berkawan, saya akan bersahabat bersungguh – sungguh.

Tapi ianya tidak kekal lama ayah seorang kaki g4duh dan peminjam wang tegar dalam kampung ni. Jadi saya di sekolah jadi bahan ejekan, saya dibuIi bekas kawan baik saya sendiri dengan teruk sekali.

Saya tetap teruskan persekolahan macam biasa sampai habis SPM. Untuk pengetahuan, hanya saya sahaja yang tamat SPM, di sekolah. Adik – adik saya yang lain menjadi m4ngsa buIi yang boleh dik4takan sangat teruk.

Ada dalam kalangan cikgu – cikgu yang berdend4m dengan ayah kami kes berg4duh di luar, di sekolah dia sep4k ter4jang adik saya. Sehingga d4rah tersembul keluar dari mulut. Allah.. Allah.. Adik saya yang ketika itu baru berumur 11 tahun.. Apa saja lah kudratnya.

Dan kalau nak tau lebih lagi, adik saya tu seorang yang sangat slow dan lambat, jika buat apa – apa pun, sehingga kini pun. Mana mungkin dia buat sesuatu yang salah di luar jangkaan saya. Bercakap tidak, bergaul tidak.

Saya sehingga kini berdend4m dengan cikgu tersebut. Saya akan tuntut di akhir4t wahai cikgu. Anda rasa anda hebat, bukan Iawan cikgu tu, budak – budak umur 11 tahun. Tahniah la cikgu hebat ye.

Tanpa saya sedari, saya mula perasan diri mula tertekan, dan mula bercakap seorang diri. Saya takut dan cepat – cepat tepis perasaan tu. Sehingga kini, saya masih depr3ssed. Sehingga kesaat ini pun, nenek masih tidak sukakan kami, adik – adik saya pergi merantau bekerja, pun bersebab.

Sebab di sini mereka masih sering dih1na orang – orang, dipij4k – pij4k maru4hnya. DiperIi – perIi depan umum. Kasihan adik – adik saya. Apa d0sa mereka. Allah. Sejak adik saya yang demam kena s4wan tu kecik lagi, emak dan ayah sudah hidup susah. Adik minum susu tin f&n tu.

Tapi ayah masih lagi mampu, main jvdi sana sini, snooker, nombor ek0r dan tidak balik rumah, sebab tu ayah meminjam lebih dari 10 ah l0ng hutang orang sana sini, sehingga dah tak mampu bayar, kami lari.

Kami hari – hari diugvt ah l0ng dengan p4rang. Emak cukup takut, sebab sering dimarahi dan diugvt mereka. Tiap – tiap kali adik kena s4wan saya akan menangis semahu – mahunya, tiap – tiap kali tu jugalah ayah tak ada di rumah.

Emak dukung adik bawa naik bas pergi kIinik di bandar. Sedih masa tu. Sedih yang tak terungkap. Saya hampir kehilangan adik sendiri. Saya dah besar begini tak pernah salahkan ayah, ermmm… saya tipu, saya pernah bencikan ayah.

Jij1k nak panggil ayah, saya pernah berg4duh dengan ayah, saya geIar dia macam – macam, saya h1na dia, saya sump4h dia dari huruf A sampai Z semua keluar, sampai saya nak dia meninggaI dunia serta merta pun ada.

Saya yang paling derh4ka sekali antara adik beradik saya yang lain. Mulut saya sejahat – jahat umat, setakat saya menaip ni belum ada yang pernah menang berdebat mulut dengan saya. Saya minta cerai dengan suami sebab dia serupa dengan ayah saya waktu muda.

Anak – anak saya masih kecil tak apa, diorang tak faham lagi dari kena hadap per4ngai durj4na bapak dia sampai besar. Korang boleh bayangkan, adik beradik saya ni, mereka hidup tak serupa manusia.

Sejak dari kecil lagi, menyaksikan macam – macam benda. Tapi hati mereka suci. Sejak ayah s4kit terIantar ni, sebelum mereka berhijrah, basuh b3rak k3encing ayah semua siapa? Adik – adik je yang buat.

Kaki ayah Iuka – Iuka, beds0re kan, siapa cuci, adik – adik saya juga. Saya ni nama je Nurse. Tapi saya tak akan buat dan tak nak buat. Melihat ayah, saya benci meIuat, mendengar suara ayah, saya bagai dir4suk, serasa hendak saja saya r0bek – r0bek mulutnya.

Tapi yang paling saya benci sekali bila saya kena bawa dia keluar, samada check up hospitaI mahupun keluar makan. Saya benci yang teramat benci. Walhal, ayah saya sendiri. Orang tua s4kit ni sensitif dia lain macam, adik saya hari – hari dim4ki ayah, tapi mereka tetap buat semampu mereka bantu ayah.

Ayah m4ki – m4ki panggil anak – anak ni Iahanat, anak siaI. HaIau anak – anak yang jaga dia, terj3rit terIolong setiap hari. Aku ulang ya, setiap hari. Saya je yang meIawan ayah balik. Adik – adik saya mampu menangis je.

Baik yang lelaki, baik yang perempuan. Keadaan – keadaan yang diorang aIami dari kecil mem4tangkan diorg, malah boleh berbakti lagi dgn ayah yang s4kit ni. Cuma rezeki untuk hidup selesa dan serba serbi cukup tidak memihak pada mereka.

Adik – adik saya berusaha sehingga ke tahap sekarang ni. Pun masih ada yang pertikaikan lagi. Kenapa itu. Kenapa ini. Lebih – lebih lagi emak kepada ayah saya tu. Baru – baru ini nenek datang ke rumah dan menyiksa lagi hati saya yang baru nak pulih, baru nak terima hidayah dan sinar cahaya Allah.

Dia bilang rumah buruk, jaga ayah ke jaga binatang. Dia kata sampah banyak. Macam tong sampah, manusia ke binatang. Macam tulah. Saya menggigiI satu badan, bergeg4r – geg4r, menjerit – jerit macam kena hist3ria haIau dia dari rumah ni.

Tak pernah lagi saya menunjukkan tar1ng saya. Itupun dia, macam nak pukuI saya. Saya tak redhalah sampai m4ti setiap kata – kata kau wahai perempuan. Saya masih hormat sebagai emak kepada ayah saya sahaja. Sebab lain, tak ada. Hati saya m4ti.

Saya dah buat yang termampu saya, sehabis kudrat saya dah, saya nak uruskan ayah hari – hari, nak uruskan anak sekolah, saya kerja lagi, nak buat semua sendiri. Saya nak pastikan makan ayah on time.

Mandikan anak – anak. Makan anak – anak. Saya cuba juga cari ruang untuk tidak memikir kesibukan dunia sahaja. Masa untuk anak – anak, masa untuk ayah dan masa untuk diri sendiri dan sebagainya.

Tapi apakan daya, saya sahaja yang berkemampuan menguruskan macam – macam benda, ayah dah terIantar, anak – anak saya yang banyak membantu uruskan atoknya. Umur mereka bawah 8 tahun.

Sebelum korang nak kata, kenapa tak pindah rumah dah tau usang dan sebagainya. Bukan tak pernah ya, ayah akhirnya nak balik sini duduk sini balik. Katanya nak meninggaI dalam rumah tempat sepermainan dia dulu – dulu.

Rumah ni berusia hampir 70 tahun lebih. Jadi wajarlah usangkan. Yang kata kenapa tak kumpul duit adik beradik buat rumah baru. Allahu, kami ni bukan kata dah kerja terus jadi kaya. Kerja yang ada mampu nak memberi sesuap nasi setiap hari pun kami dah brsyukur.

Ayah dulu dapat duit, waima secaIit cat pun ayah tak usahakan. Last – last saya buat bila duit saya ada sikit. Saya dah berhenti kerja sekarang, buat kerja lain, pendapatan pun lebih selesa juga la.

Persekitaran kerja juga lebih bahagia dan tenang, masa pun fIexibIe. Tu la duit untuk menyara keluarga ni. Pernah kes paip bocor setahun sudah, tak perasan. Sekali bil sampai seribu lebih. Terk3jut jugalah.

Cek punya cek, paip bocor, tapi syarik4t air tetap suruh bayar. Sampai ni kami masih bayar secara ansur – ansur. Sedihh ya Allahh. Cukai pintu tetunggak 5 tahun, pun saya masih membayarnya sehingga kini.

5 tahun lepas saya masih diperantauan. Tapi tak mengapa, saya usahakan semampu mungkin. Adik – adik saya hulurkan duit pada ayah, jika ayah beri baru saya ambil. Tak ada dapat bantuan ke? Ada – ada. JKM dan baitulmal. Dapatlah bantu – bantu beli ubat – ubat ubatan ayah sikit – sikit. Pampers dan lain – lain.

Tapi ayah pun bukan tidak menyesali perbuatan dia. Cuma dia tidak lagi berkesempatan nak menebus semua silap dia. Kadang dia menangis mer4ung – r4ung. Anak – anak yang dia haIau dulu, dia panggil – panggil.

Saya pun kena haIau tapi takkan saya nak tinggal dia sorang – sorang. Jadi saya berk0rban saya stay, adik – adik saya keluar pun untuk berju4ng cari rezeki. Baru sekarang saya percaya, dalam banya k- banyak adik beradik, mesti ada sorg yang akan stay jaga emak atau ayahnya.

Dari dulu lagi, jauh mana saya lari, saya pergi, saya berakhir juga di sini, Allah yang atur baik – baik. Saya tak nak sia – siakan. Dari situ saya mula pupuk hati ni, saya mula dapat sesuatu dari Nya. Rasanya lain, nyaman dan saya sekarang sentiasa berlapang d4da. Tapi hadirnya orang – orang seumpama nenek tu, saya percaya saya akan mula membenci semula.

Saya minta doakan saya, tabah dan kuat jaga ayah sehingga hujung nyawa. Belum tahu siapa yang pergi dulu, mungkinkah saya yang pergi sebelum ayah. Jadi izinkan saya merasa berbakti, sepuas – puasnya sampai ke akhirnya. Saya mohon sangat Allah permudahkan urusan saya. Aminn.

Maaf ceritanya panjang, tapi saya kalau cerita seker4t – ker4t, korang akan tertanya macam – macam benda.. Ni pun aku dah buat seringkas mungkin. Alhamdulillah habis juga akhirnya. Aku pend4m benda ni bertahun – tahun. – Ibu

Komen Warganet :

Lynn Abd Latiff : Kesian betul baca kisah ni. Kamu berbakti dengan apa adanya kapasiti yang kamu ada, Iantakkan kata – kata nenek. Pedulikan sahaja. Semoga Allah nampak usaha dan kebajikan kamu ada kredit di sisinya.

Sebagaimana teruk hitam sisi gelap ayah dia tetap insan yang wajib kita horm4ti. Urusan d0sa dan salah – silap dia biar dia yang hadap dengan Allah.

Noor Fadila : Sedihnya kisah ni, bersyukurlah pada yang lahir dalam keluarga yang ok. Semoga akak kuat la menghadapi dunia ni. Saya pun jaga mak s4kit jugak. Saya paham bila orang s4kit duk terpekik – pekik.

Saya paham kalau akak depr3ssed. Akak cuba ingat, itu syurga akak, kita manusia memang tak lepas dari d0sa kan, doa la mungkin asbab kita jaga orang tua kita, Allah hadiahkan kita syurga. InsyaAllah sama – sama kita kuat kak. Doa juga semoga Allah permudahkn urusan untuk jaga orang tua kita. Amin..

Siti Sariff : Air mata yang aku tahan, akhirnya tak dapat dibendung lagi apabila aku baca part cikgu memukuI adik kau yang berusia 11 tahun. Cikgu apa tu? Dalam banyak dugaan yang kau aIami ini, akak tersentuh hati part kau cakap adik – adik kau duduk berhampiran dengan mak kau, supaya mak boleh pantau dan masakkan untuk mereka. Inilah kekuatan kau sebenarnya. Hubungan mak, kau dan adik – adik baik, inilah rezeki kau. Lots of love, Ibu.

Ann Fardan : Serabut sungguh kisah puan. Apapun segalanya telah berlalu. Mulakan kembali jalan yang lurus. Marilah kita jaga solat dengan penuh kesungguhan. Kerana apabila kita tidak jaga hak Allah. Allah akan biarkan hak kita tidak terbeIa. Moga Puan sekeluarga menemui pintu ketenangan dan tiada lain yang boleh menenangkan hati kita kecuali sentiasa mengingati betapa hidup kita ini adalah susunan dari Allah. Yang terbaik untuk kita…

Senora Haznina : Allah bergenang air mata baca cerita confessor, bukan sikit – sikit dugaan yang ditanggung. Saya betul – betul harap agar confessor tabah menghadapi hari – hari yang mendatang.

Banyak yang saya belajar dari kisah ni. Dengan nak jaga anak – anak lagi, nak jaga orang tua yang s4kit ni bukan kerja mudah. Nak lagi yang jaga fulltime macam confessor ni.

Orang tua pulak penuh dengan kisah silam yang banyak menggur1s hati anak – anak. Sabarlah confessor. Kalau perIukan kawan untuk meluah just pm me okay. All the best.