Tinggal lagi beberapa tahun nak p3ncen, suami kena tangk4p bas4h dengan perempuan simp4nan

Suami lebih suka yang h4ram dari yang halal. Suruh nikah lagi dia tak mahu, sebab dia suka benda h4ram dan free. Saya jumpa dan telefon setiap wanita yang dia pernah tidur. Saya suruh mereka nikah, tetapi bila suami balik meng4muk m4ki h4mun saya.

#Foto sekadar hiasan. Sesungguhnya sepanjang masa. Kalau isteri lemah, pimpin dia jadi isteri solehah. Dan isteri bukan tempat melepaskan h4wa n4fsu semata – mata. Islam meletakkan hubungan suami isteri sangat mulia. Malah perkahwinan bukan sahaja perkongsian fizikaI, tetapi berkongsi fikiran, perasaan dan jiwa untuk sama – sama berbakti kepada Allah dan keluarga.

Tapi sebagai isteri saya kecewa bila suami saya Jay asingkan tempat tidur daripada saya, dia biarkan saya tidur sendirian bertahun – tahun, datang kecuali berhajat. Anak – anak lebih sedih mereka tidak tahu apa peranan ayahnya, kerana si ayah tidak pernah makan semeja apa lagi berbual. Sebaliknya lebih selesa makan depan tv.

Saya sudah berkahwin hampir 28 tahun dengan Jay, anak ada 3 orang, 2 sudah bekerja cuma seorang lagi masih di IPTA. Mungkin saya seorang penyabar, dan sentiasa berdoa kepada Allah agar suami berubah jadi baik dan bertanggungjawab. Saya juga memohon agar kami anak beranak diberikan kehidupan dan masa depan yang baik. Terutama ketika itu anak – anak masih kecil. Tetapi hari berganti bulan, bulan berganti tahun, penantian saya h4mpa, sebaliknya saya dicamp4k buang bila suka.

Bukan memuji diri, apa juga yang berlaku ke atas diri saya semuanya mungkin kerana saya terlalu sabar. Saya sabar dengan kerenah Jay sejak mula saya mengandung anak pertama. Dia balik dengan Ieher dan badan penuh Iove b1te, bila saya tanya saya kena marah, katanya apa saya boleh bagi pada dia kerana tengah hamiI.

Sepatutnya dia bersabar kerana anak yang saya kandung adalah anak dia, tetapi dia tak peduli. Sem4kin hampir saya melahirkan anak, Jay sem4kin Iiar, cuma air mata jadi teman menyejukkan jiwa yang Iara. Jay buat baik dengan saya bila hendak duit. Kalau tak bagi saya dit3ngking, dim4ki h4mun dengan perkataan meny4kitkan hati.

Oleh kerana tinggal berjiran terasa malu anak baru satu dah berg4duh, jadi saya tutup mulut Jay beri dia duit. MaIangnya perbuatan saya itu menjadi kegemarannya bila tak ada duit dia buat bising, bila bising saya terp4ksa bagi duit. Lama – lama saya s4kit hati juga, duit gajinya tak tahu pergi mana, setiap bulan tak ada duit.

Jay tak bagi duit pada saya setiap bulan untuk beli barang makan. Sebaliknya dia beli sendiri barang makan ikut seleranya. Dia beli miIo kegemarannya, ikan dan sayur kesukaannya, biskut dan benda – benda lain ikut cita rasanya. Yang lain saya terp4ksa uruskan terutama untuk makan minum dan pakai serta pelajaran anak – anak.

Mungkin orang tak percaya itu per4ngainya, tetapi itu kenyataan. Dan per4ngai ini tak pernah berubah hingga 3 orang anak. Kalau saya minta duit bila dia dapat gaji, bukan mudah kalau tidak diiringi dengan m4ki h4mun. Kadang – kaIa boleh berg4duh. Bayangkan untuk sebulan dia beri RM200 mana cukup? Lepas tu bila road t4x dia m4ti, minta duit saya. Kalau tak bagi dia gunakan kereta saya, tentu menyusahkan saya nak bekerja, dan saya tak mahu dia guna kereta buat maksi4t. Jadi saya terp4ksa bagi duit.

Untuk sekolah anak – anak dia tak pernah pedulikan, ikut pandai saya saja. Anak – anak pun takut nak minta duit. G4rangnya kalah h4rimau, kalau bagi duit pun main camp4k suruh kita kutip. Apabila anak – anak dari kecil hingga besar semua takutkan Jay. Hinggakan anak pertama jadi pendiam tak suka bercakap dengan Jay sementara anak kedua saya terp4ksa hantar ke hospitaI dapatkan rawatan ps1kiatri sebab dia terkuj4t – terkuj4t bila ayahnya menj3rit.

Bayangkan setiap kali ayahnya men3ngking dengan suara yang kuat dan kasar badan anak saya jadi terhenjut – henjut atau kekuj4t seperti budak c4cat. Saya fikirkan dia s4wan bawa jumpa doktor, tapi doktor kata tidak ada masalah, suruh jumpa doktor pakar ps1kiatri kanak – kanak.

Akhirnya kami suami isteri dipanggil doktor ps1kiatri dan diIabeIkan sebagai ibu bapa yang tak tahu mendidik anak. Malunya hanya Allah yang tahu, sebab Jay membisu, oleh kerana saya banyak bertanya, maka nampak seolah – olah saya bermasalah tak tahu didik anak.

Masalah tak ada duit kerana perempuan adalah hobi Jay. Pernah semasa anak kedua lahir dia jatuhkan saya taIak bila kami bertengk4r. Tetapi depan khadi dia tak mengaku, Namun khadi kata sah jatuh taIak. Dia rujuk semula. Oleh kerana ketika itu saya masih muda, entah mengapa saya terima dia semula. Mungkin harapan saya dia akan berubah. Tetapi tidak.

Oleh kerana anak – anak takutkan Jay, saya suruh mereka belajar pandai – pandai supaya dapat masuk sekolah berasrama. Syukur Alhamdulillah. Semua anak – anak saya berjaya masuk sekolah berasrama, Sebab saya tak mahu mereka s4kit dan ketakutan bila ayahnya meng4muk.

Biasanya semasa anak – anak masih kecil, ketika kami bertengk4r, si kakak akan bertindak pantas bawa adik – adiknya masuk dalam kereta sebab tak mahu adiknya s4kit lagi bila dengar ayahnya men3ngking dan berg4duh dengan saya dengan suaranya kuat.

Mereka terlalu gembira dan tenang bila masuk sekolah berasrama. Masalahnya bila cuti mereka terp4ksa balik. Jadi untuk mengatasi ketakutan, biasanya mereka akan berkumpul dalam bilik kakaknya sama ada membaca atau belajar, hubungan mereka rapat. Tetapi Jay marah, dia tuduh saya ajar anak – anak tak sukakan dia, bukan saya ajar, anak – anak sendiri takutkan ayahnya, sebab bila berg4duh macam – macam benda boleh meIayang.

Ketika belajar di Universiti anak – anak bukan setakat takut, tetapi benci dengan per4ngai dan perbuatan Jay yang tak bermaru4h. Anak – anak benci melihat ayahnya cuma berseluar pendek sahaja dalam rumah, berjalan ke hulu ke hilir langsung tak malu, apalagi segan siIu pada anak – anak gadisnya, malah dengan seIamba mengadap TV hinggakan anak – anak tak berani keluar bilik apatah lagi menonton TV.

Tabiat makan depan tv memang tak selesa, pinggan, mangkuk, gelas bersepah – sepah dengan lebihan makanan. Bila makanan bersepah tentulah semut, lipas banyak, dia salahkan saya tak kemas rumah, tetapi dia tak pernah salahkan dirinya yang peng0tor itu.

Per4ngai kedekut dan pelik Jay bermula sejak anak kami kecil lagi, Jay suka bersendiri, duduk bilik sendiri, tak mahu berkongsi bilik dengan saya, almari pakaian sendiri, laci sendiri yang sentiasa berkunci. Jadi bila kami beli rumah dua tingkat bilik bawah jadi bilik peribadi Jay saya pun tak boleh masuk, malah ruang tamu menjadi milik peribadinya, anak – anak bila balik rumah terus masuk bilik atas tidur beramai – ramai tak turun dah.

Saya tahu Jay ada ramai perempuan, terutama kerja macam dia. Jay lebih suka yang h4ram daripada halal. Saya pernah suruh dia nikah lagi, kerana saya tak ada anak lelaki yang menjadi idamannya. Tetapi dia tak mahu, sebab tak mahu bertanggungjawab. Dia seronok hidup dengan saya tak perlu bagi anak – anak duit. Beli rumah pun saya yang urus. Dia ambil peluang gunakan kemudahan sebagai kakitangan kerajaan dan letak rumah atas namanya.

Benar gajinya dip0tong setiap bulan, tapi dia minta ganti dari saya dengan meminjam setiap bulan. Jay tak bayar cukai pintu ke cukai tanah, bil letrik mahupun air semuanya saya uruskan. Kalau saya lambat bagi dia meng4muk dan mendakwa kalau dia tak beli rumah saya anak beranak duduk mer3mpat bawah jambatan. Tapi saya yang bayar rumah setiap bulan.

Pernah dua kali saya anak beranak keluar rumah kerana Jay haIau, masuk 2 bulan Jay jadi s4sau sebab tak ada duit. Mulalah pujuk saya balik ke rumah semula. Pernah juga saya ke mahkamah bila Jay jatuhkan taIak, tetapi dia tak pernah mengaku. Mulut Jay memang jahat kalau m4ki h4mun, tuduh saya dengan perkataan – perkataan yang sangat meny4kitkan hati dan mengh1na.

Sebenarnya Jay jantan jaIang, sentiasa mencari peI4cur dengan menggunakan kedudukannya sebagai pegawai keseIamatan. Boleh takutkan dan gert4k orang terutama P4TI dengan pangkat dan unif0rm yang dipakainya. Dia memang salahguna kuasa.

Suruh nikah lagi dia tak mahu, sebab dia suka benda h4ram dan free. Saya tak buat tuduhan, malah saya jumpa dan telefon setiap wanita yang dia pernah tidur. Saya suruh mereka nikah, tetapi bila Jay balik meng4muk m4ki h4mun saya. Sebab m4ki h4mun inilah juga 2 orang anak kami telah bekerja suka duduk sendiri, sebab tak suka dengar Jay mem4ki h4mun saya.

Namun sepandai – pandai tupai mel0mpat, akhirnya jatuh ke tanah, Jay ditangk4p kerana berkh4Iwat dengan salah seorang perempuan seb3rang simp4nannya. Kini barulah terb0ngkar siapa Jay sebenar yang selama ini dinafikan oleh kaum keluarganya, kerana depan adik beradiknya Jay tuduh saya perempuan jahat.

Kini semuanya terb0ngkar apabila mereka jadi penjamin Jay. Malunya bila dah tua – tua kena tangk4p bas4h. Sepatutnya pada usia dekat pencen orang sibuk kahwinkan anak, ini dia pulak kena tangk4p bas4h.

Saya kecewa bukan kerana sedih dia ada perempuan lain, sebab saya dah lama tahu, tetapi sedih dan malu sepatutnya pada usia begitu dia rajin ke masjid, rajin solat, bimbing anak – anak ke surau jadi anak solehah, tetapi dia sendiri tunjukkan per4ngai buruk yang memaIukan.

Tiada siapa pun mahukan penceraian pada usia senja namun cab4ran demi cab4ran, ugvtan demi ugvtan, serta m4ki h4mun Jay membuat saya sem4kin kecewa dan mengh1ris hati anak – anak. Anak – anak perempuan saya lagi sedih, seolah – olah kehadiran mereka tidak disukai, sebab ayahnya tak sukakan mereka, kerana inginkan anak lelaki.

Kami anak beranak sudah lama sabar, anak – anak sedikit pun tak susah hati bila Jay kena tangk4p, malah mendakwa inilah masanya Jay tuai benih yang dia tanam selama ini.

Komen Warganet :

– Apalah yang ditunggu lagi dah berpuluh tahun hidup dengan jantan tak guna. Jangan kata bertahan demi anak – anak, tengok sendiri kesan dari per4ngai bapa yang t0ksik dah mempengaruhi hidup mereka. Mereka jadi tr4uma. Tak must4hil nanti anak – anak perempuan awak takut nak berkahwin. Takut dapat laki tak guna macam bapak diorang. Masih belum terlambat untuk awak failkan fas4kh. Bukti kukuh dah adakan, kena tangk4p bas4h. Tunggu apa lagi.