Bapa gaji besar tp tak pernah bagi nafkah pd ibu, depan mata aku nampak bapa dpt kif4rah

Gaji besar, jawatan tinggi tapi tak sampai tengah bulan dah minta duit minyak dekat ibu. Bapa merayu dekat ibu nak buat pinjaman tapi dalam diam dia guna semua duit simpanan ibu. Sampaikan rakannya nak buat pinjaman beli kereta, tapi ayah letak nama ibu sebagai penjamin..

#Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum admin. Pertama sekali terima kasih kalau kisah aku ni disiarkan. Apa yang aku kongsikan ini adalah tentang keluarga aku, ibu dan bapa aku sendiri. Aku sudah laIi dengan pertengk4ran mulut ibu dan bapa aku sejak di bangku sekolah sehinggalah aku bekerja sekarang.

Semuanya kerana duit. DUIT. Yang tak pernah selesai sehingga masuk tahun ini pun bapa aku masih tak sedar akan silapnya yang telah mengkhi4nati ibu aku terutamanya. Bapa aku berjawatan tinggi dalam jabatan kerajaan.

Tapi gaji dia sehingga berbeIasan ribu semua digunakan untuk meIabur pada saluran yang salah yang sampai sekarang tiada sedikit hasil pun untuk keluarga. Sampaikan rakannya nak buat pinjaman beli kereta atas namanya pun dia terus settIekan tapi letak jaminan atas nama ibu aku.

Tapi anak – anaknya motorsikal pun tak dibelikan apatah lagi kereta walaupun terlebih mampu. Sepanjang tahun 2018 hingga 2019 pula, dia terlalu gi4n dengan peIaburannya yang entah ke mana hasilnya. Akhirnya ibu jugak yang terp4ksa menyara keluarga untuk perbelanjaan makan harian.

Beli – beIah barang dapur pun ibu aku yang tanggung. Setiap bulan tak sampai separuh bulan pun bapa aku selalu meminta wang minyak kereta daripada ibu. Dia tidak pernah dilihat memberi wang nafkah pada ibu kerana menganggap ibu aku kerja dan bergaji besar pun boleh menyara keluarga.

Allah mempersaksikan kif4rahnya terhadap bapa aku, sedikit demi sedikit Allah tarik rezeki dan nikmat sihat. Dua buah kereta rosak sampaikan ditinggalkan saja di tapak parking bertahun – tahun lamanya kerana tiada duit untuk membaiki padahal semua duit diIabur pada orang luar.

Yang terkini, bapa aku banyak tunggakan bank dan entah apa fikirannya dia nak apply loan yang servisnya kena bayar sejumlah wang besar dalam 10k – 15k baru lulus loan. Loan jenis apakah itu sampaikan semua duit simpanan ibu aku dalam banknya digunakan bapa aku untuk membayar dep0sit loan tersebut tanpa pengetahuan ibu aku.

Kerana setia, percaya yang tinggi terhadap suaminya, ibu aku serahkan kad banknya tanpa ragu kepada bapa aku kerana setiap bulan mereka buat perjanjian untuk tolong bayarkan duit kereta. Tapi selama dua bulan tunggakkan kereta, ibu aku baru sedar yang dia dikhi4nati oleh bapa.

Duit yang sepatutnya digunakan untuk perbelanjaan, duit kereta, yuran pengajian adik aku semua digunakan bapa untuk loan, pelaburan yang dia giIakan sangat tapi tiada sedikit pulangan pun. Semuanya h4ngus begitu saja.

Sudah berbuih mulut ibu menasihati bapa aku untuk tidak mempercayai orang luar tapi masih dia teruskan sikapnya itu. Semua nasihat dari isterinya, anak – anaknya hanya sepintas lalu saja di halwa telinga tapi dia tidak pernah serik.

Bapa aku banyak kali menjadi m4ngsa sc4m tapi dia tidak pernah sesal mempercayai orang yang tak dikenali hanya kerana tamak dengan duit pinjaman yang entah mengapa dia sendiri tak dapat berikan alasan yang kukuh.

Alasan paling tak masuk akal dia boleh beri hanyalah.. “Ingatkan dapat.” Padahal gajinya mampu menyara kami sekeluarga dengan lebih baik. Semua duit yang digunakan seolah – olah tiada nilai. Aku s4kit hati dan kecewa melihat tangisan ibu aku terhadap apa yang dilakukan bapa aku terhadapnya.

Sampai sekarang aku masih tidak dapat melupakan betapa teganya bapa aku mengkhi4nati kepercayaan ibu aku. Tapi semua itu masih lagi tak beri kesed4ran pada bapa aku. Dia masih lagi mempercayai orang lain yang mengiklankan wang pinjaman lumayan.

Hari – hari si c3ti h4ram itu meminta wang pendahuluan dari bapa aku untuk loannya lulus. Bapa merayu pula pada ibu aku yang sudah sekian kalinya dia khi4nati. Tapi kali ini ibu aku sudah meIuat dengan per4ngai bapa aku yang masih eg0 dengan mempert4hankan kesilapannya.

Aku juga menjadi m4ngsa bapa aku kerana janjinya untuk memulangkan kembali duit yang dipinjam membuatkan aku percaya. Sampai hari ini pun bapa aku masih lagi berdiam diri. Sampai masa mungkin nyawa keluarga kami dianc4m dek kerana sikap bapa aku yang tidak mahu berubah.

Aku boleh agak dalam masa 2 bulan lagi bapa aku akan mengulangi perbuatannya yang menjadikan m4ngsanya ialah ibu aku. Kalau bapa aku lebih sedar akan tanggungjawabnya untuk uruskan kewangan, menafkahi ibu aku dan anak – anaknya sudah pasti keluarga kami harm0ni dan bahagia saja seperti yang aku impikan dari dulu.

Yang menanggung kami sekeluarga hanyalah ibu aku. Ampunkan aku ibu yang masih tak mampu membaIas jasamu.. mengelap air matamu.. Aku buntu dengan sikap bapa aku yang langsung tidak memikirkan masa depan keluarganya. Aku sudah hilang rasa hormat dan percaya terhadap bapa aku. – Anak yang kecewa

Komen Warganet :

Inuk Kinah : Banyak jer orang spesis nii sekarang. Loan sana sini pastu duit habis hutang melebihi dari gaji. Pastu buang masalah sama bini. Sebab dia tahu bininya juga berduit. Manusia jenis ni takkan sedar walau Iiang kubvr dah di belakang dia pun.

Tanggungjawab untuk keluarga dah ke laut. Malahan dia pula minta ditanggung makan minum pakaian segala. Bini minta dia belikan susu anak pun dia klaim balik. Inilah dia spesis biawak hidup. Muka tembok punya.

Lailatul Zainuddin : Selain anak derh4ka, istilah ibu atau bapa derh4ka pun memang wujud ok. Yang lelaki tolong ye pakai otak tu lebih sikit. Allah bagi kelebihan pada lelaki dalam menjaga anak isteri. Bukannya anak isteri yang s4kit jiwa kena jaga anda. Tu beIa biawak namanya.

Ainon Mansor : Satu je, kalau ibu awak tinggalkan bapa awak, confirm bapa awak boleh jadi giIa. Sebab dia langsung tak pandai nak uruskan duit. Ibu awak pula umpama Iubuk duit, harap – harap satu hari nanti, bapa awak akan tersedar sebelum terlambat.

Rohani Hashim : Tak sangka sikap si isteri / ibu yang sanggup hidup dalam suasana t0ksik walaupun sedar dikhi4nati sekian lama sehingga melibatkan kehidupan yang sangat tidak selesa kepada anak – anak.

Sungguh sedih ramai wanita seperti INI, ditipu berkali – kali masih setia mengharapkan sinar kebahagiaan yang sem4kin maIap. Sampai m4ti hidup dalam penafian dan pengharapan palsu. Sedih betul… tt bantulah ibu awak berfikir dan bertindak dengan bijaksana. Wallahualam

Khairunnisa Kamaruzaman : Wallahi ayah awak manusia t0ksik. Suruh lah mak pegi mintak fasakh kat mahkamah. Mak awak did3ra secara em0tionaI oleh ayah awak. Takde guna berada dalam perkahwinan yang hari – hari tertekan dan jadi h4mba kepada manusia lain. Minta cerai dan keluar dari cengk4man manusia t0ksik ni.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.