Lepas dip4ksa kahwin aku terk3jut dgn per4ngai suami. 3kali mata aku lebam tapi aku muhasabah

Suami langsung tak pandai memasak. Dia sepah sepahkan baju. Kain pelik4t tu kat mana dia tanggalkan, kat situ la bulatan sampai la saya kutip dan sangkut. Dia suka gilir – gilir pakai baju sampai dah busuk. Akhirnya aku meletop, meng4muk pecahkan TV dan dia terdiam..

#Foto sekadar hiasan. Saya bukan jenis yang show off di fb atau ig.. pergi melancong ke pegi hotel mahal ke atau makan tempat mahal, saya tak pernah menenujuk pada rakan – rakan di fb dan ig sebab saya tak suka. Tapi ada seorang insan ni, saya teringin nak orang tahu betapa bertuahnya saya memiliki seorang suami seperti dia.

Tapi saya malu nak bagitau di fb apatah lagi nak bercerita dengan kawan – kawan atau family. Jadi, saya seorang wanita 30an. Saya dan suami dah kahwin hampir 5 tahun. Sebelum ni saya keguguran. Selepas hampir 3 tahun baru saya mengandung semula.

Dan sekarang saya tengah mengandung hampir nak bersalin dah. Saya sejenis perempuan yang berdikari. Saya jenis perempuan yang boleh hidup tanpa lelaki. Di zaman belajar memang saya kurang berkawan dengan lelaki.

Hampir 100% kawan saya perempuan. Dan kami seronok sama – sama tanpa kehadiran lelaki. Kebanyakan kawan saya hot stuff, ada boyfriend kecuali saya. Tapi kami kerap luangkan masa bersama. Saya tak benci lelaki. Tapi ada sejenis perasaan, no man no cry. Haha.

Jadi macam mana saya boleh berkahwin dengan suami? Saya bekerja. Lepas bekerja hampir semua kawan – kawan kahwin. Masa nak bersama kawan – kawan m4kin kurang. Perempuan kan, bila dah kahwin, fokus bukan pada kawan dah tapi pada keluarga.

Yeah, kena faham. Jadi pada umur 28 tahun, saya belum berkahwin. Family dah risau takut jadi andartu. Dorang pon p4ksa – p4ksa carikan suami. Kemudian ada kawan kenalkan dengan suami, kenal 3 bulan dan kami terus kahwin.

Awal – awal kahwin, saya memang culture shock dengan per4ngai suami. Walaupon saya tak banyak pengalaman dengan lelaki, tapi saya suka tengok drama romantik. Saya ingatkan suami sejenis yang romantik. Sekurangnya faham signal atau boleh fikir benda benda untuk buat surpr1se.

Tapi suami saya bukan macam tu. Dia bukan sejenis yang gentle. Bercakap kasar, dia ingat tarikh lahir tarikh perkenalan tarikh anniversary tapi dia tak buat apa – apa. Dia langsung tak pandai memasak. Dia sepah sepahkan baju.

Kain pelik4t tu kat mana dia tanggalkan, kat situ la bulatan sampai la saya kutip dan sangkut. Dia suka gilir – gilir pakai baju sampai dah busuk. Kena tunggu saya sumbat baju tu dalam bakul baru dia akan cari baju lain. Kalau pergi mana mana, dia dan saya macam tak kenal satu sama lain.

Tak boleh pegang tangan tak boleh nak rapat – rapat. Dia berjalan punya la laju dan dia tak pernah fikir apa yang tak ada dekat rumah dan apa yang dia perlu buat untuk tolong saya. Ya, itu la suami saya di awal perkahwinan selama 2 tahun.

Saya macam nak giIa. Saya dah la jenis takde pengalaman macam mana nak handle lelaki. Kemudian dapat pulak jenis macam tu. Saya pulak jenis memendam. Memang berg4duh kami hari – hari. 2 tahun hidup dengan berg4duh.

Saya tahu dia pon serabut dengan saya sebab dia pon tak tahu macam mana nak handle perempuan yang eg0 macam saya ( kan prinsip saya no man no cry). Sepanjang dua tahun tu kasih sayang dan cinta saya pada dia memang rasanya 40% je tu pon sebab dia suami.

Per4ngai saya m4kin lama m4kin menjadi jadi selepas keguguran. Mesti korang tertanya dah tak suka satu sama lain tapi macam mana boleh mengandung. Itu la korang. Kalau dah dok sekali tu, akan datang juga perasaan syahwat tu.

Tapi takyah pening. Benda suami isteri kan. Lepas gugur tu saya asyik rasa Allah tak nak bagi anak lagi sebab kami tak stabil. Dan saya pon taknak anak lagi sebab saya suka dengan kerjaya sekarang. Boleh bergaya dan tak payah pening pasal anak.. JahiInya aku. Nauzubillah.

Akhir tahun kedua, kami berg4duh teruk. Saya tak ingat puncanya. Tapi memang teruk sebab kami masing – masing pecahkan barang. Dia pecahkan remote astro, saya pecahkan pasu. Kemudian pecahkan cermin. Pecahkan pinggan dan last sekali dia pecahkan tv.

Lepas tu dua – dua tersenyap sebab tv kot yang pecah. Berapa ribu tv tu. GiIa. Tak agak – agak nak pecahkan barang. Lepas dia pecahkan tv, dia pandang saya. Lepas tu dia duduk. Saya duduk. Kemudian saya fikir, letih lah nak berg4duh.

Saya peIuk dia dan berbincang dari hati ke hati. Kenapa berg4duh? Bukan benda besar. Apa yang saya nak pada dia. Apa yang dia nak dengan saya. Apa yang dia tak suka. Apa yang saya tak suka. Kenapa kami macam ni dan lain – lain.

Berlarutan beberapa jam sambil dua – dua menangis. Suami saya yang muka macam g4ngster, yang gaya ala – ala pekerja buruh (walaupon kerja pejabat) hitam legam dan nampak macam tough, dia menangis malam tu. Dia kata dia taknak kami bercerai.

Dia nak kami jadi suami isteri sampai m4ti macam mana mak dan ayah dia setia pada pasangan masing – masing. Macam itu dia bayangkan kami. Dia sanggup buat apa sahaja untuk kami. Asalkan saya juga bagi effort yang sama.

Saya diam – diam rasa terharu. Saya boleh nampak kesungguhan dia untuk memperbaiki hubungan kami. Kami tulis di kertas dan g4ntung di peti dan di bilik. Kadang – kadang rasa malu nak baca. Kadang – kadang rasa menyampah tapi kami tak nampak penceraian sebagai jalan yag terbaik.

Walaupon masing – masing tak berapa nak sayangkan masing – masing tapi once we married one person, selagi boleh dibaiki, cuba lah baiki. Prinsip saya. Rasanya dia pon macam ni. Jadi dalam masa setahun selepas berg4duh, kami masing – masing make an effort tu make things better.

Banyakkan bercakap, kurangkan main telefon, bercuti berdua, luangkan masa dengan kawan – kawan, jangan terIampau fikirkan masalah, solat berjemaah, mengaji bersam a- sama, aku p4ksa dia basuh baju angkat baju dan buat house chore macam basuh pinggan, aku ajar dia masak dan dia pon rela buat semua tu.

Senaraikan barang dan beli sama – sama. Paling penting kami stabilkan kewangan dan duit suami adalah duit isteri. Tapi isteri kena bantu bila suami dah takde duit. Aku selalu ingatkan dia bagi duit dan telefon mak ayah. Dia pon buat macam tu pada aku.

Aku p4ksa dia pegang tangan aku masa berjalan dan dia rela buat walaupon dia malu dan membebel dalam diam. Lantak la asalkan nafsu perempuan aku dipenuhi. Aku selalu ingatkan dia beli apa – apa kalau outstation walaupon pen sebatang atau makanan.

Little things tapi kami perempuan rasa dihargai. Alhamdulillah masuk tahun ketiga selepas discussion, dia dah jadi suami idaman aku. Walaupon memang kami ada berg4duh juga tapi cepat – cepat aku as wife mengalah.

Yea..walaupon salah dia tapi mak pesan, wife kena mengalah. Korng sabau je la.. semoga pahala kota berganda – ganda bila mengalah dengan suami. Dia dah ringan tuIang. Suka memuji walaupon lepas puji tu, dia kata aku macam h4ntu kak limah sebab rambut aku sekarang masa mengandung ni mashaAllah teruk benau.

Barang – barang rumah tak cukup, tak perlu aku bagitau dia akan cukupkan sendiri. Thoughful. Nampak aku penat dia tak p4ksa buat kerja. Tapi perempuan jangan naik lemak sangat kalau suami dah bagi kelonggaran. Tapi anniversary kami atau birthday aku, dia tetap macam dulu.

Takde hadiah cuma dapat bunga. Aku tanya kenapa tak bagi hadiah? Dia kata sebab tak tahu nak bagi apa. Semua benda aku dah ada. Hmm memang la semua dah ada. Beg dah ada mekap dah ada kasut dah ada jam dah ada tapi apa salahnya bagi je yang baru.

Ya allah lelaki, please la. Tambah – tambah tengah mengandung, lagi la dia layan macam puteri walaupon kadang – kadang aku menangis tanpa sebab. Lepas tu cari g4duh tanpa sebab. Per4ngai mengarah sem4kin menjadi – jadi.

Tapi itu la dia, suami aku. Sabar je lagi buat masa ni. Harap – harapnya terus sabar. Tu la bila tengok dan sedar betapa sabarnya suami melayan aku selama ni, rasa bertuah dan rasa berbaloi sebab tahan diri dari bercerai dan sabar dalam membentuk dia.

Walaupon kadang – kadang rasa nak je t4mpar sep4k ter4jang dia tapi yelah. Yang pahit hujung – hujung ada manis. Pesanan buat adik – adik atau chuolls yang baru berkahwin. Sabar lah. Ada sebab kenapa Allah tak suka penceraian.

Aku pon penah kena pukuI dengan suami sampai lebam mata hahaha tapi aku tahu dia pukuI sebab aku menjawab. Cis mulut aku dulu mulut longkang. Mentang – mentang kerja gaji tinggi, cantik ada kereta dan macam macam, nak tinggi diri pulak dengan suami.

Padan muka kena pukuI. Bukan sekali.. tapi 3 kali kejadian. Tapi setiap kali kena pukuI, aku muhasabah diri. Diri sendiri yang salah. Siapa suruh c4bar eg0 suami. Selagi kejadian pukuI tu tak meIampau batas sampai ced3ra p4rah ke atau sebab suami kau ada perempuan lain, cuba lah kita muhabasah diri.

Pantang perempuan suami ada betina lain. Nauzubillah. Ramai je kawan aku berkahwin sampai dua tiga kali sebab rasa suami tak perfect dan kita ni ada peminat. Tapi ingat lah. Peminat tu peminat. Takkan sama dengan suami.

Semoga Allah merahm4ti rumahtangga kita dan menjadikan kita suami isteri soleh dan solehah. Jom muhasabah diri bersama – sama. Semoga Allah redha. Doakan aku mudah bersalin, dapat anak soleh solehah dan suami aku setia cinta kasih sayang hanya pada aku sorang sampai m4ti (kes tr4uma yang ude dan intan) huhu. Gais, adios. – Nani

Komen Warganet :

Anggerik Nase : Semua ok, cuma part pecah – pecah barang tu, mungkn both eg0 dan baran. Paling tak setuju bila awak kena pukuI sampai lebam mata, 3x pulak tu, diawal perkahwinan. Awak punya hak untuk lapor kepada polis dan pejabat agama tau, supaya kes macam tu tak berulang lagi dan beri pengajaran kepada suami. Sabar berpada – pada, sayang pun berpada – pada.

Jes Lara : Haa.. ingat masa lampau acik gitulah. Baran.. b0doh sombong.. dia pecahkan pasu bunga acik baling gunting. Nasib baik terpacak kat dinding. Dalam g4duh – g4duh dapat 5 orang anak. Masing – masing dah berubah bila usia dah senja.

Dia suka tolong apa yang patut. Hari – hari minggu berjalan kat taman. Tak sangka dah 32 tahun kami hidup bersama. Jika kita renung balik, kesabaran dan sikap tak penting diri tu membuat kita boleh bertahan. Ya semoga adik pon terus berbahagia di samping suami.

Irma Yusof : Dah kenapa u olls pertikaikan dia kena pukuI, hahdoii!! Benda dah lepas kot. Jangan disebabkan tangan tangan korang menulis bagi nasihat (kononnya), pasangan bahagia ini mengungkit kisah lama dan menjurus kepada cerai berai. Doa elok – elok kan lebih baik. Ini semuanya NOT OKEY! NOT OKEY! Dah apa kejadah?!Lepas dip4ksa kahwin aku terk3jut dgn per4ngai suami. 3kali mata aku lebam tapi aku muhasabah

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.

Apa kata anda?