Lepas ibu dan babah bercerai, nenek aku berbangsa cina yg jaga aku, dia siap hantar ke sekolah agama

Nenek masuk wad sebab dia tergelincir dan terjatuh, disebabkan faktor usia, tuIangnya agak rapuh dan retak. Tetapi semasa dia di wad, ibu telah mengajak nenek untuk memeIuk Islam. Nenek bersetuju lalu dia mengucap dua kalimah syahadah di hadapan ibu dan makcik. Tiba – tiba kesihatan nenek m4kin merosot, nyanyok..

#Foto sekadar hiasan. Popo aku berbangsa cina, Ibu aku merupakan seorang mualaf dan babah aku pula berbangsa melayu. Ibu dan babah bercerai sewaktu umur aku kurang dari 2 tahun, tetapi menurut popo dia mula menjaga aku sejak aku bayi berusia 6 bulan.

Ibu cuba nak bangun semula dari perceraian dan sibuk bekerja, oleh itu popo lah yang membesarkan aku. Sewaktu usia aku 6 tahun ibu kerap berjumpa aku dan apa yang aku ingat ketika itu dia sedang mengandung anak ke 2, adik tiri aku.

Tetapi cuma untuk beberapa bulan ibu berpindah bersama suami barunya ke bandar yang jauh dari aku, sekali lagi aku terpisah dengan ibu. So secara kesimpulannya ibu kehadirannya selama aku membesar seperti “easy come, easy go”.

Walaupun popo berlainan agama, popo tidak pernah membiarkan aku buta agama. Popo hantar aku ke sekolah agama, dia selalu berpesan agar aku tidak lupa pada agama aku, dan paling utama jangan lupa pada Allah, jangan mendustakan agama aku itu pesanannya.

Popo ibarat ibu dalam hidup aku, manakala ibu dan aku sem4kin lama sem4kin tidak sehaluan. Mungkin kerana tidak ada mother and child bonding antara kami sejak aku masih bayi jadi agak susah untuk pulihkan keadaan kami yang tidak sehaluan.

Popo banyak berk0rban, dia tak berharta, tapi dia menjaga adiknya, anaknya (perempuan 2 orang, ibu aku anak sulung), dan menjaga cucunya. Besarnya peng0rbanan popo tidak ternilai dengan wang ringgit. Memang sifat popo menjadi seorang ibu kepada keluarganya atau jagaannya.

Nak memendekkan cerita, ini bermula perubahan yang sangat membuat aku sedih. Sejak 5 tahun lalu, popo dah mula nampak sem4kin susut. Selalu jatuh s4kit dan juga di3betic yang memerIukan dia untuk menggunakan insulin 3 – 4 kali sehari berg4ntung pada jenis insulin dan dos mengikut keadaan kesihatannya.

Pada 2019 popo masuk wad sebab dia tergelincir dan terjatuh, disebabkan faktor usia, tuIangnya agak rapuh dan retak. Tetapi semasa dia di wad, ibu telah mengajak popo untuk memeIuk Islam. Popo bersetuju lalu dia mengucap dua kalimah syahadah di hadapan ibu dan makcik.

Sebabkan kesihatan popo yang kejap ok kejap tak sihat, tidak sempat untuk bawa popo untuk mendaftar secara rasmi status Islam di pejabat agama. Pada awal tahun 2020 perubahan ketara pada popo. Aku sangkakan ia cuma normal nyanyuk biasa.. alah biasalah orang tua bisik hati aku sendiri.

Bila sudah hampir pertengahan tahun 2020 aku tak sedap hati, dia mula lupa perkara yang baru berlaku, dan perkara yang penting, dan mula bercakap seperti sedang keliru, pertuturannya ayat tunggang langgang. Dan kerap bercakap sendiri.

Lepas dah bawa cek rupanya popo dah early stage of dem3ntia. Tetapi sangat cepat menurun prestasinya. Lepas dah cek lebih detail rupanya dia menghidap cer3bral atr0phy. Otaknya sedang mengecut dan akan mengecut lebih cepat dimasa akan datang.

Tahun 2021 popo dah mula berhalusinasi. Dan tiba – tiba pada bulan julai 2021, aku tidak menghubungi popo seminggu lebih atas kesibukan mengurus keluarga, tidak sampai 2 minggu aku tidak menghubungi popo, dia sudah tidak mengenali aku.

Aku sebak, oleh sebab itu aku tetap teruskan menghubungi popo setiap minggu walaupun dia tidak mengenali aku lagi. Kadang – kadang aku ajak popo menyanyi lagu yang selalu kami nyanyikan waktu bermain semasa aku masih kecil.

Aku akan layan popo seperti budak – budak. Aku pujuk popo macam pujuk budak, aku ajak nyanyi, bergurau, seperti mana dia melayan kerenah aku waktu aku kecil, seperti itu juga aku layan karenahnya. Kerana aku tahu popo tidak begitu dan tidak meminta semua peny4kit menimpanya terjadi,

Aku akan berbakti terima popo dan tidak akan membuangnya kerana seluruh hidup aku, tanpa popo aku mungkin tidak akan mendapat hidup yang serba cukup. Walaupun tidak kaya tidak berharta tapi popo sentiasa mencukupi apa keperluan dan kemahuan aku selagi ianya mampu popo usaha untuk cukupkan aku.

Tiba – tiba 10 ogos 2021 popo mula demam ringan. Kejap ok kejap demam. Pada hari ke 3, aku call ambulance nak bawa popo ke hospitaI. Pihak kec3masan tak nak terima katanya belum kes kec3masan. Padahal aku dah bagitau demam on off dah 3 hari, batuk ringan, oksigen 87%-93%.

Dahla dia macam – macam s4kit ada. Tapi aku terp4ksa akur sebab aku takda kenderaan, tak ada lesen, ada 2 anak kecil tak boleh ditinggal tanpa pengawasan. Nak bawak naik grab takut popo ada c0vid nanti tersebar ke orang lain pulak.

Sampai hari ke 6, (16/8/2021) oksigen level dia dah drop sampi 70%, dia dah semput nak bernafas, barulah hari tersebut ambuIance nak datang dan tolong bawa ke hospitaI. Dia disahkan positive COVID-19. Padahal dia takda keluar pergi mana – mana, dah v4ksin dos pertama pf1zer.

Aku kesian popo kat wad, dia mesti keliru tempat tu dia tak tau, tak biasa, persekitaran dia tak pernah nampak dan tiada sesiapa yang dia kenal, tiada satupun keluarga dapat menemani dia, Bertelefon pun tidak dapat kerana popo tak tahu guna hp, dan popo seperti sedar tak sedar bila disoal.

Tahap kesed4ran mindanya sudah agak merosot. Oksigen yang dipakaikan dia asyik tanggalkan, sewaktu dimasukkan hos untuk beri susu guna hos melalui hidung tu dimasukkan popo bertindak agresif. Pihak hospitaI bagitau yang popo terp4ksa diik4t tangan agar dia tidak menanggaIkan lagi oksigen yang dipakaikan.

Aku menangis terbayangkan situasi popo pes4kit dem3ntia, dia tidak tahu apa yang sedang berlaku, kenapa dia di situ, mesti dia sedang tercari cari jawapan, sebab keadaannya, popo tak faham apa yang buat dia perlu dipakaikan oksigen,

Masuk susu melalui tiub hos, tangan diik4t, tiada sesiapa yang popo kenal, mesti dia rasa sunyi, takut, sedih, dan str3ss sebab segalanya umpama persoalan yang tidak dapat dia rungkaikan. Dan tiada jawapan langsung untuk segala persoalan dalam pemikiran popo, dan tiada ahli keluarga dapat bercakap untuk menenangkan popo.

Pada 26/8/2021 doktor bagitau yang keadaan popo dah sangat kritikaI. Doktor tak boleh tidurkan popo dan bagi bantuan mesin atas faktor usia dan ada beberapa peny4kit yang dihidapi. Doktor kata mereka hanya dapat bagi bantuan oksigen biasa, so doktor suruh bersedia dan maklumkan pada ahli keluarga.

Sebab keadaan masa tu dah 50/50. Lepas 3 jam kemudian doktor call maklumkan bahawa popo dah menghembuskan nafas terakhir pada 5:37 petang. Aku sedih, rasa hati h4ncur, terbayang macam mana s4kitnya dia sewaktu n4zak, macam mana s4kitnya dia tangan diik4t selama di wad, tiada siapa – siapa dapat bercakap dan berjumpa popo, dengan keadaan dia penuh keliru.

Dia melalui kes4kitan penuh sedih dan sunyi selama 16/8 – 26/8. It br3aks my heart to know that she is going through all that. Dia banyak berk0rban untuk keluarganya. Biarpun miskin dia lah paling banyak menjaga keluarga bukan dengan wang ringgit tetapi hidupnya penuh sibuk kerah tenaga urus makan minum dan menjaga keluarga.

Dan paling aku terasa besarnya peng0rbanan popo, ialah kem4tiannya sunyi tetapi dia tidak menyusahkan sesiapa walaupun dia tidak menanggaIkan apapun harta di dunia, dia tiada aset tiada duit, tiada rumah. Tapi dia tiada meninggaIkan sebarang hutang langsung lepas kem4tiannya.

Tiada loan bank, tiada hutang tertunggak, tiada hutang langsung. Besarnya peng0rbanan dia walau sampai saat m4ti pun dia masih menjaga keluarga, dia tidak menyusahkan keluarga, dia miskin tanpa harta tapi budinya yang m4ti tanpa meninggaIkan hutang itu aku betul – betul kagum.

Besar sungguh peng0rbanannya. Dia tidak berharta dan tidak mengharapkan dibaIas harta atau dibaIas budi. Kem4tiannya s4kit dan sedih dilaluinya sendiri penuh sunyi. Selepas dia pergi, tiada hutang dunia antara dia dan dunia, seperti dia masih menjaga keluarga dengan cara tidak memberi satu pun beban kepada keluarga setelah dia meninggaI dunia. – Es (Bukan nama sebenar)

Komen Warganet :

Amni Nabihah : Takziah TT.. Alhamdulillah popo sempat kenal dan memeIuk Islam.. innalillahiwainnailahirojiun.. Walaupun memang pedih pada pandangan manusia tapi disaat popo memeIuk Islam dia bersih sebersih bayi yang baru lahir untuk menerima kehidupan abadi yang menanti. Cantik pengakhiran dia. Semoga dia ditempatkan bersama orang – orang beriman di syurga. Aaminn

Nuurul Fz Che Omar : Hebat orangnya. Jelas Allah nak bagi dia syurga atas kebaikan yang dia buat di dunia. Masuk Islam kemudian terus dem3ntia. D0sa tak ada.. dia seperti bayi. Dan kesabarannya menghadapi kes4kitan dia juga pengh4pus d0sa. Dia menghadap Allah dalam keadaan bersih. Alhamdulillah. Semoga syurga tertinggi buatnya.

Tqa Ejoi : Moga rohnya dicucuri rahmat dan masuk ke dalam syurga abadi. Saya percaya pihak hospitaI buat yang terbaik untuk dia. Diik4t tu bukan apa, seperti yang orang awam bayangkn. Bukan untuk siksaan tapi kebaikannya.

Supaya tak cabut tiub oksigen, tak cabut tiub susu untuk kenyangkan. Tak cabut tiub untuk bagi ubat, tak cabut tiub k3ncing supaya dia boleh kuarkn k3ncing dan untuk pengetahuan tt, tali ik4t tu bukan la tali rapia etc yang kuat, tapi tali lembut yang ada pad lembut dan ruang untuk pengaliran d4rah dan sentiasa di cek supaya tangan tak  Iebam, tak biru, tak merah, tak panas, tak sejuk.

Siti Rahmah : InsyaAllah kem4tian arw4h tidak sunyi. Malah r0hnya kini dirai tanpa kita ketahui. Kita tak tau, sama ada sudah ada bid4dari, malaik4t yang menunggu arw4h semasa dia diser4ng dim3ntia dan sedang s4kit. Kita tak tau.

Kem4tian begini kadang – kadang amat saya cemburui. Sebab suci bagaikan kanak – kanak. Tak sempat nak buat d0sa selepas kembali ke fitrah. Kita mungkn bersedih dengan pemergian dia. Tapi dia mungkin sedang bergembira di sana menanti hari pengadilan. Sesungguhnya hidup m4ti kita semua rahsia Allah. Allah terlalu sayangkan dia, sbb tu dia ambil arw4h popo cepat – cepat.

Nur Cahaya : InsyaAllah syurga untuk ya di Alam abadi. Alhamdullilah ibu tt masih contact dengan adik nya tak lupa jasa adik membesarkan anak dia. Alhamdullilah di akhir hayat Arw4h sempat memeIuk agama Islam. Benar la kata pepatah Allah SWT tidak melihat pemulaan sesesorang.

Pengakhiran yang baik itu adalah destinasi kita. Sedekahkanlah atas nama Arw4h. Sangat malu kita yang sememangnya lahir Islam namun tidak sekuat Arw4h yang sentiasa menasihatkan tt untuk teguh pada ajaran Islam.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.