Dahla keluarga isteri minta saya jadi pak sanggup, mereka minta lagi hantaran yg tinggi!

Satu hari Zu call saya sambil menangis bagitahu dia tak datang period. Untuk tutup a1b keluarga mereka, nenek Zu minta saya kahwin dengan cucunya. Entah kenapa saya b0doh sangat saya terima sehinggalah tinggal lagi beberapa hari nak kahwin mereka nak putvskan hubungan. Rupa-rupanya..

#Foto sekadar hiasan. Kita sering mendengar keluhan isteri yang dig4ntung tak bertali oleh suami kerana dend4m dan pelbagai masalah lain. Mungkin ada kebenarannya tetapi ada juga kes suami enggan ceraikan isteri kerana kerenah dan kelakuan si isteri itu sendiri yang menyebabkan suami bertindak kej4m.

Macam kes saya. Empat sebab utama saya enggan ceraikan isteri pada awalnya, pertama kerana dia ambil kesempatan atas kebaikan saya. Kedua, sikapnya kurang ajar suka mendera dan memukuI saya.

Yang ketiga, dia biadab terhadap ibu saya dan keempat, sikap ibu serta neneknya seperti ‘melepaskan anjing ters3pit’. Selesai masalahnya saya dibuang macam sampah. Mungkin orang kata saya berdend4m tetapi kena lihat sebabnya.

Saya kenal Zuriati (Zu) kerana saya sering beli makanan di gerai emaknya. Dulu emaknya berniaga. Dia nampak pendiam tetapi dalam diam dia minta tolong saya carikan dia kerja kerana tak tahan tinggal di rumah katanya.

Dia mahu keluar rumah dan berdikari. Satu hari dia telefon saya katanya dia dah pindah ke rumah saud4ranya dan bekerja di kedai menjual telefon. Katanya dia pulang rumah emaknya sekali sekala. Masa berlalu dan persahabatan kami berterusan.

Satu hari dia menangis katanya dia tak datang haid. Dia panik dan takut. Saya lagi panik sebab saya tak pernah sentuh dia pun. Kami cuma berkawan saja. Dalam ketakutan Zu ajak saya temankan dia balik kampung jumpa nenek.

Apabila berita buruk itu disampaikan, neneknya minta tolong saya jadi pak sanggup. Nak tutup malu keluarga katanya. Ketika itu saya memang b0doh, maklum umur baru 21 tahun. Saya kesiankan Zu dan neneknya yang ters3pit.

Tapi saya mohon tanya emak saya dulu, saya tak boleh buat keputvsan segera. Kerana tak yakin cucunya hamil, nenek suruh saya bawa Zu jumpa tiga orang doktor yang berlainan untuk dapatkan kepastian. Keputvsan semua doktor yang ditemui positif Zu mengandung.

Neneknya minta digugurkan, tetapi doktor tak sanggup. Apabila berita itu disampaikan kepada emaknya. Berlaku perbaIahan. Emaknya tak mahu saya kahwin dengan Zu, katanya gaji saya kecil nak makan pasir ke?

Tetapi bila neneknya beritahu Zu hamil telah membuat rumah keluarga Zu kelam kabut. Saya dengar cerita dari Zu, emaknya berg4duh dengan bapa tirinya lantas suruh suaminya keluar rumah. Selepas itu baru emak Zu berubah hati dan sepakat dengan nenek Zu suruh saya masuk meminang dan segera berkahwin.

Keputvsan yang meng3jutkan saya. Apabila saya minta emak masuk meminang Zu, emak saya lebih terk3jut, katanya gaji saya kecil macam mana nak bagi makan anak orang. Emak Zu minta hantaran RM6,000.

Tetapi demi anak, emak saya ikutkan permintaan emak Zu. Peristiwa itu berlaku dalam tempoh sebulan. Emak terus berunding dengan keluarga Zu. Emak fikir Zu anak d4ra. Nak jadikan cerita, bila tarikh perkahwinan kami sem4kin hampir, tiba – tiba Zu tak mahu kahwin, neneknya pula kata gaji saya kecil.

Terk3jut saya. Sedangkan dulu dia suruh kami cepat kahwin nak tutup malu keluarga. Rupa – rupanya Zu beritahu dia dah datang haid mungkin juga keguguran. Jadi katanya kami tak perlu kahwin. Ketika itu persiapan perkahwinan emak saya dah buat.

ad jemputan dah dihantar. Oleh kerana tak mahu emak susah hati saya p4ksa keluarga Zu teruskan. Oleh kerana beban Zu mengandung dah terlepas, mereka buat pelbagai kerenah menolak saya hinggakan pada majlis kahwin mereka langsung tak layan kehadiran rombongan keluarga saya.

Sementara majlis sambut menantu cuma tiga orang ahli rombongan keluarga Zu datang, emak, adik dan seorang jirannya. Terk3jut beruk kami. Lepas kahwin lebih teruk, Zu macam orang s4sau. Saya serba salah.

Tidur di rumah emaknya Zu suruh saya tidur di lantai. Apabila saya balik rumah emak, dia meng4muk. Duduk rumahnya emaknya minta RM400 sebulan sedangkan gaji saya kecil. Kami cuma tidur makan minum di luar.

Jadi emaknya suruh Zu bekerja supaya dia boleh dapat duit. Oleh kerana sering berg4duh pasal duit, saya ajak Zu pindah rumah. Zu memang suka sebab nak bebas. Sepanjang setahun berkahwin memang hidup saya tak tenang.

Tapi kerana sabar saya dapat pujuk Zu berdamai seketika. Tak lama kemudian Zu hamil dan kami dapat anak. Tetapi sekali lagi emak Zu buat hal berebut nak jaga cucu tetapi dia tetapkan upah RM300 sebulan.

Sedangkan kalau emak saya jaga, kami cuma perlu sediakan susu dan makanan ringan sahaja. Emak tak minta upah. Emak ikhlas kerana tau kami susah. Tapi Zu pula meng4muk dan minta cerai. Satu hari nak jadikan cerita ketika Zu dalam p4ntang, saya terdengar Zu dan emaknya berbual.

Emak Zu tanya apakah benar bapa tiri Zu pernah r0g0I Zu. Tetapi cerita mereka terhenti bila saya masuk. Bila saya tanya, mak Zu kata baru – baru ni bapa tiri Zu cuba nak r0g0I Zu tapi emak Zu tersedar. Zu cerita ketika itu dia pengsan macam tak sedar.

Saya dapat gambaran per4ngai bapa tiri Zu memang tak elok. Selepas itu sekali lagi emak Zu berg4duh dan menghaIau suaminya. Tapi peliknya per4ngai mereka suami isteri memang suka berg4duh dan suka menghaIau, tapi hanya seketika lepas itu berbaik semula.

Emaknya terp4ksa bersabar sebab mereka ada anak kecil. Sapa nak tanggung kalau bercerai. Emaknya tak berniaga lagi. Ada jiran bercerita nampak bapa tiri Zu pegang badan Zu yang baru keluar bilik air.

Cerita ini terb0ngkar selepas Zu keluar tinggalkan rumah kami. Ada juga kata bapa tiri Zu kaki mengintai perempuan mandi dan macam – macam lagi, tapi saya tak ada bukti. Ketika sebumbung, per4ngai Zu memang Iiar p4ntang ditegur.

Dia men3ngking dan suka balik lewat malam malah pernah beberapa hari tak balik rumah. Apabila saya marah, dia bukan saja meIawan malah minta cerai. Pendek kata bab minta cerai memang sentiasa bermain di bibirnya.

Lagi kita marah, lagi dia meIawan balik lewat malam. Tiap kali berg4duh, dia suka pukuI saya dan baIing barang. Bukan saya pukuI dia. Malah dia pernah k3tuk kepala saya dengan tukuI hingga saya terp4ksa jumpa doktor dan buat laporan polis.

Lepas itu Zu buat baik tapi cuma sementara. Rupa – rupanya dalam diam Zu ada kekasih sebab itu dia minta cerai. Perubahan paling ketara dia sering menolak adakan hubungan keIamin. Dia pernah c4kar dan pukuI saya apabila saya cuba pegang badannya.

Dia bencikan saya. Sebenarnya sejak terbukti dia tak mengandung, dia tak mahu kahwin dengan saya. Setelah kahwin dia sering minta cerai. Alasannya gaji saya kecil. Saya terp4ksa cari kerja lain untuk tambah pendapatan namun dia masih minta cerai.

Saya sabar kerana anak. Oleh kerana saya tak ceraikan dia setelah empat tahun berkahwin, hujung tahun lepas dia fail cerai di Mahkamah Syariah. Alasannya kami tak sehaluan. Mahkamah Syariah putvskan dia terp4ksa tunggu bersih tiga kali haid, lepas itu baru kembali ke mahkamah.

Tetapi Zu keIentong hakim, katanya dia tak hamil kerana setengah tahun tak ada hubungan keIamin dengan saya. Dia minta cerai hari itu juga. Permintaannya ditolak dan mahkamah arahkan dia datang pada hari ditetapkan untuk keputvsan.

Kini setelah puas bersabar saya akan turutkan kehendaknya, jika itu yang jadi pilihannya. Saya tak mahu pujuk lagi. Kalau dia baik pun hanya sementara. Lagipun dia memang tak sukakan emak saya, walaupun emak saya jaga anak kami tanpa bayaran sesen pun, bukan seperti emaknya yang sentiasa minta duit.

Emak Zu pernah minta jaga anak saya, tapi dia ada kerja sambilan. Zu pulak lebih suka enjoy. Sebab itu dia tinggalkan saya dan anak kecil kami. Saya juga tak percayakan keselamatan anak perempuan saya tinggal di rumah bapa tiri Zu.

Semoga kisah ini dapat muka mata masyarakat di luar sana. Bukan lelaki sahaja yang jahat dan k3jam, ada juga wanita yang lebih teruk dari itu.

Komen Warganet :

Ahmad Sayuti : Yang sanggup jadi kambing hitam tu dah kenapa? Bila keluarga isteri nampak ko tu senang diperb0dohkan memang diorang buat macam – macamlah. Maaf cakap, entah – entah anak tu pun takut bukan anak ko.

Dengan per4ngai pak mertua yang gatal tu. Haihh. Lepaskan je la, tak payah pening kepala. Ambil hak jagaan anak tu, terus terang tentang keadaan dalam rumah mertua yang tak selamat.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.