Lepas kahwin dengan saya, suami kata rezeki dia tersekat dan saya membebankan setakat jadi surirumah

Saya cuba cari pendapatan di rumah. Pada permulaan bisnes, suami banyak perIi. Bisnes beriya, hasil tak nampak. Waktu tu saya mula simpan dend4m, kalau saya berjaya saya nak tinggalkan dia. Hati saya s4kit. H1na sangat saya di mata dia. Sehinggakan pada tahun 2018 bisnes saya m4kin maju…

#Foto sekadar hiasan. Salam buat semua pembaca. Saya nak minta pertolongan, sebenarnya saya dah tiada hati dengan suami. Macam mana nak bercerai dalam situasi suami tak nak ceraikan isteri ye?

Saya tahu sukar dan mungkin akan ambil masa bertahun nak selesaikan. Tapi saya dah tak boleh nak hidup dengan suami. MentaI saya tersiksa.

Suami saya solat tak tinggal. Mengaji. Solat sunat. Kerja bagus. Syukur Alhamdulillah. Cuma ada sikap tak bersyukur dalam diri buatkan ada je silap saya di mata dia. Dulu saya surirumah sepenuh masa.

Habis je belajar di universiti, saya kahwin dengan suami. Tak sempat cari kerja saya mengandung anak pertama. Daripada situ suami saya terus berubah. Dia kata belum keje dah mengandung, saya dih1na.

Jadi isteri yang tiada hasil, dah jadi beban untuk dia. Dia kata sejak kawin dengan saya rezeki dia macam tersekat. Pada waktu tu saya telan apa yang dia cakap. Hanya Allah tempat saya mengadu, saya sabar berdepan dengan suami.

Sehinggakan suatu hari saya luahkan apa yang terpend4m kepada seseorang. Dia kata buatlah apa yang suami saya suka. Kalau dia suka saya kerja, maka saya buatlah. Tak semestinya bekerja di luar rumah.

Dalam rumah pon boleh cari duit. Saya mula terfikir dan terima nasihat tu. Saya cuba cari pendapatan di rumah. Pada permulaan bisnes, suami banyak perIi. Bisnes beriya, hasil tak nampak.

Yang dia tahu Iantak saya nak bisnes, asalkan makan dan urusan rumah semua setel. Dan dia tak akan support 1 sen pon jika saya berbisnes. Saya h4rungi sorang – sorang tanpa sokongan dia.

Saya hadap sorang – sorang peritnya permulaan berbisnes. Waktu tu saya mula simpan dend4m, kalau saya berjaya saya nak tinggalkan dia. Hati saya s4kit. H1na sangat saya di mata dia.

Sehinggakan pada tahun 2018 bisnes saya m4kin maju. Ahaa, saya jual produk orang je. Daripada dropship sampai saya mampu jadi stokis tanpa bantuan suami.

Pada tahun ni lah bila dia nampak apa yang saya buat ada hasil, dia mula berubah. Saya happy!! Saya mula lupakan dend4m saya. Yang saya tahu saya nak rumahtangga saya bahagia. Nampak suami saya berubah.

Mula nak bantu saya COD barang. Mula nak bawak saya pergi kelas – kelas bisnes. Walaupun dia dah cakap dia hantar je. Tapi segala kos 100% saya yang tanggung. Malah makan minum anak pon dia claim semula.

Takpela. Saya pejamkan mata je sebab saya nak rumahtangga saya bahagia. Tu je. Bila pergi bercuti 100% duit saya. Pakaian yang saya pakai menutup aur4t untuk jaga maru4h dia juga tiada 1 sen duit dia.

Stokin, handsock tak pernah dia beli. Bisnes saya m4kin maju. Sampai saya dah mampu hire staff dan ada premis sendiri. Syukur Alhamdulillah. Aktiviti harian saya m4kin sibuk. Sebab komitmen saya dah besar.

Sewa premis, bil api air dan sebagainya. Jadi pengurusan masa saya dah tak sama macam dulu masa saya buat di rumah. Sungguh saya tak sangka bila suami timbulkan isu saya tak sempat buat sarapan anak – anak.

Padahal hari yang dia marah tu saya baru lepas masak makanan tengahari untuk dia dan anak – anak. Itu je yang saya mampu. Saya akan masak salah satu, sama ada makan tengahari atau sarapan sebelum saya pergi kerja.

Dia tak puas hati. Dia kata sejak bisnes saya maju tu yang buat jadi masalah. Dia nak ape sebenarnya ye tuan dan puan? Dulu saya surirumah dia h1na saya. Sekarang bisnes saya dah m4kin ke puncak dia buat spoiI semuanya pulak.

Siap cakap kira baik dia izinkan saya keluar bekerja. Dia nak tengok saya m4ti baru puas hati ke macam mana eh? MentaI saya s4kit. Sa4kit sangat. Tiba – tiba terbayang apa dia dah buat pada saya masa saya tak bekerja dulu.

Dia tak pernah naik tangan. Tapi dia siksa mentaI saya dengan kata – kata dia. Saya nak bercerai. Itu sahaja. Ohh ye, mungkin ada yang cakap saya da ade duit sebab tu nak bercerai. Tapi hakik4tnya kami hampir bercerai dulu.

Saya failkan takIik sebab saya takut nak mintak fasakh. Sebab waktu tu saya takde pendapatan. Saya takut anak – anak akan terlepas kat tangan dia. Ye, dulu dia banyak kali takIik pada saya.

Bila saya filekan takIik, saya siap doa pada Allah biarlah takIik tu sah dan kami dikira dah bercerai. Sebab saya memang dah tak nak hidup dengan dia pada waktu tu. Tapi kuasa Allah, j0doh kami masih panjang.

TakIik dia tu tak sah hakim kata. Takpela waktu tu saya redha je. Tapi sekarang saya dah tak sanggup teruskan. Saya mampu jaga anak – anak saya tanpa suami. Buat apa saya nak teruskan jika dia hanya tahu meneraka kan saya je. Ada yang boleh bantu saya?

Komen Warganet :

Ahmad Saidi Zaidi : Sedih saya baca ketabahan puan dalam mengharungi hidup di alam rumahtangga ini. Macam ni lah puan, puan cuba minta bantuan dari peguam syarie dalam kes tuntutan penceraian puan ini supaya dapat berjalan lancar.

Saya sendiri pun pening nak faham apa sebenarnya masalah suami puan ni. Dia macam rasa diri dia tu terbaik sangat walhal sikap buruknya mengalahkan orang yang memang buruk per4ngainya.

Haryati Idris : Aku kenal orang yang macam ni. Sampai aku refer kat ceramah ustaz – ustaz kenapa orang yang solat cukup, siap buat amalan sunat tapi per4ngai sump4h t0ksik.

Dengan orang atau ahli keluarga sendiri dia jadi orang yang rosak mentaI atau t0ksik. Sampai dah nak hujung nyawa pon tak berubah. Jujur cakap memang tak pernah nampak dia berubah dari aku kecik.

Tapi yang peliknya Allah swt masih murah hati bagi dia kesenangan dunia. Bagi dia orang sekeliling adalah buIIsh1t atau beban pada dia.

Kadang – kadang terpikir sendiri orang ni ujian kot untuk diri aku, macam mana nak handIe t0ksik dia. Cuma nak cakap, harapnya satu hari nanti dapat la hidayah Allah swt. Isteri Dan anak – anak bukannya buIIsh1t tapi amanah Allah swt.

Nurul Syafiqa Saparudin : Ada je lelaki macam ni. Semua serba serbi baik, tapi anggap isteri dan anak – anak ni beban. Huhu. Suka keluarkan kata – kata yang tak baik utk isteri. Selalu psych0 isteri, kata isteri yang salah walaupun hakik4tnya salah dia. Sebab dia suami katanya.

Zana Mazlan : Tak ada orang boleh bantu sis. Sis la yang kena bantu diri sendiri. Cuba fikir apa guna simpan lelaki t0ksik macam tu, nafkah tak ada, support kita pun tak. Menyusahkan lagi ada.

Farah Ariyani : Luaran yang baik tak menjanjikan dalaman pun baik. Contohnya macam suami awak ni lahh. Kalau awak nak bercerai terus pergi mahkamah rendah syariah tuntut cerai fasakh.

Kalau suami tak nak bagi kerjasama awak ambik lawyer. Kalau ada lawyer senang sikit, dari dok duk dengan suami macam tu, memang merana.