Lepas v4ksin d0se pertama, badan s4kit2. Bila cek, doktor kata saya mengandung 34 minggu

Saya memang mengalami masalah h0rmon datang bulan yang tidak stabil. Selepas 4 bulan haid saya masih belom datang, saya dapati perut saya m4kin buncit dan ramai kawan yang menegur saya sem4kin gemuk. Selepas v4ksin untuk d0s pertama saya dapati badan saya s4kit..

#Foto sekadar hiasan. Assalammualaikum semua dan semoga semuanya dalam Iindungan Allah. Terima kasih admin sudi siarkan kisah saya. Cukup lah saya dikenali sebagai Maya. Selain ingin meluahkan luahan saya, saya juga ingin meminta pendapat dan pandangan semua.

Saya berumur lingkungan 20 an yang bekerja di sebuah syarik4t swasta di bandar kota dan berjauhan dengan keluarga. Saya pernah dikecewakan dengan putvs tunang. Ceritanya bermula setelah saya putvs tunang selama 6 bulan, saya mengenali seorang lelaki cukup lah saya kenali dia sebagai Abu.

Dia sangat ambil berat mengenai saya dan kami selalu keluar bersama cuma saya masih belum bersedia untuk lebih serius dengan dia. Cuma saya terlalu selesa berkawan dengan dia. Sehingga kesilapan saya di suatu malam saya berasa tidak sihat dan demam, lalu dia membawa saya keluar untuk ke kIinik. Selepas ke kIinik, dia mengajak saya makan dulu untuk mengisi perut dan menyuruh saya makan ubat untuk sihatkan diri.

Disebabkan kesan ubat yang membuatkan saya mengantuk, saya mengiyakan dan menurut sahaja ajakan untuk bermalam di rumahnya sahaja memandangkan esok saya diberikan cuti s4kit dari kIinik untuk tidak bekerja. Disebabkan keb0dohan diri saya sendiri, kami terIanjur.

Selepas daripada peristiwa itu, saya berasa menyesal dan menjauh darinya. Dan dia sem4kin berani untuk mesej berbaur Iucah dan cuba mengajak perkara yang sama. Disebabkan itu, saya memutvskan untuk tidak lagi berhubung dengan menyekat dia di whatsapp dan call sebab saya berasa jjjik dengan diri saya sendiri serta perbualan dia yang m4kin meIampau batas.

Selepas itu, kami sudah tidak menghubungi antara satu sama lain. Dan bermula lah episod episod duka Iara saya. Saya dapati diri saya sudah 2 bulan tidak datang haid dan bagi saya itu adalah normal kerana saya memang mengalami masalah h0rmon datang bulan yang tidak stabil sebelum ini sehingga pernah hampir setahun tidak datang haid.

Selepas 4 bulan haid saya masih belom datang, saya dapati perut saya m4kin buncit dan ramai kawan yang menegur saya sem4kin gemuk. Saya anggap itu adalah normal kerana saya memang seorang yang kuat makan. Jadi, saya telah cuba untuk daiet, bersenam untuk kempiskan perut dan memakan pil untuk stabilkan haid saya.

Perut saya sem4kin mengeras. Saya cuba google mencari tanda – tanda s4kit yang saya aIami dan kebanyakan tanda – tanda saya itu kemungkinan ovary cyst. Selepas v4ksin untuk d0s pertama saya dapati badan saya s4kit dan saya telah pergi ke kIinik untuk membuat pemeriksaan mengenai perut saya yang mengeras.

Dan saya didapati mengandung 34 minggu. Ye, saya hanya mampu menangis dan menyalahkan diri saya sendiri. Benci dengan diri saya sendiri. Saya mencari kekuatan sendiri dengan mengadu dan bertaubat bersungguh dengan Allah atas kesilapan saya.

Saya tahu saya akan dipandang h1na oleh ramai orang. Saya tahu selepas ini saya tidak dipandang mulia. Saya tahu selepas ini tidak ada mana – mana lelaki yang sudi menjadikan diri saya yang jijik ini sebagai isteri. Tapi biarlah saya bertaubat dan menyesal untuk Allah terima diri saya ini.

Saya terp4ksa rahsiakan dari keluarga kerana keluarga saya dari golongan orang yang kuat agama dan saya tidak mahu mengecewakan mereka dengan kesilapan saya sendiri. Saya tahu akan ramai mengecam tindakan saya tapi saya tidak mahu kehilangan ibu ayah saya kerana mereka ada ser4ngan jantung dan lemah semangat. Saya tidak sanggup hadapinya.

Saya hanya meluahkan kepada seorang kawan baik saya serta majikan saya. Mereka lah yang banyak beri sokongan kepada saya. Saya juga telah bertemu dan diambil berat oleh ibu angkat terhadap anak dalam kandungan saya ini.

Ini sahaja lah saya mampu lakukan kerana biarlah bayi dalam kandungan saya ini dijaga oleh mereka yang sudah lama ingin menjaga seorang cahaya mata. Ibu angkat ini akan menanggus kos bersalin di private hospitaI dan kos berpantang saya.

Saya juga hanya dibenarkan untuk bercuti tanpa gaji selama 26 hari oleh bahagian HR saya kerana saya boleh dibuang kerja jika ambil lebih dari tempoh tersebut. Saya tidak kisah dikecam, dim4ki, dih1na dan dipandang rendah oleh ramai orang. Saya harap ada yang sudi menjawab pertanyaan saya.

1. Saya hanya dibenarkan mengambil cuti selama 25 hari sahaja. Saya harap ada yang sudi bagi tips berpantang untuk saya dan selepas cuti 25 hari. Majikan saya akan menyuruh saya bekerja di depan pc sahaja, tidak akan suruh saya melakukan tugasan yang berat dan akan menjemput serta hantar saya pulang kerja. Adakah okey untuk saya? Saya harap ada yang sudi bagi tips berpantang untuk saya., tempoh berpantang (sebab ada info kate 7 hari / 14 hari sahaja), makanan, cara berpantang.

2. Saya boleh minta ubat untuk stopkan susu badan atau ade ubat untuk stopkan susu badan? Atau ade tips untuk stopkan susu badan.

3. Saya harap ada yang sudi memberi tips kepada saya untuk bersalin secara normal tanpa c3aser, jahitan dan Iuka teruk memandangkan cuti saya tidak lama untuk berehat.

Buat masa sekarang, saya hanya mengamalkan minyak kelapa da4ra. Untuk hasil medical checkup buka buku pink, saya tiada masalah d4rah tinggi, k3ncing manis dan kandungan saya alhamdulillah tiada songsang, aktif bergerak, jantung normal dan berat 2.1 kg. Dan saya memang add1ct minum susu lowfat / fullcream sejak dari kecil lagi. Saya harap ada yang sudi bagi petua untuk saya mudah bersalin.

4. Jika saya sudah serahkan anak dalam kandungan saya kepada keluarga angkat dan tidak tahu nama anak tersebut, boleh ke saya mendoakan kesejahteraan dia sebagai ibu tanpa mengetahui namanya? Adakah sampai doa saya kepada anak tersebut? Bagaimana pula hubungan saya dengannya di akhir4t kelak?

5. Saya harap ada yang sudi bagi pandangan / nasihat dan pendapat dari segi kesihatan dan em0si untuk saya hadapi hari – hari saya selepas ini? Saya sangat menyesal dan bertaubat dengan keb0dohan sendiri. Saya tidak kisah kalau dipandang h1na oleh ramai orang.

Saya ingin mendapat kembali hidayah dan redha Allah. Saya redha dikecam. Tolong doakan saya untuk selamat bersalin secara normal dan semoga ada insan yang sudi menjawab semua persoalan saya. Semoga kita semua dalam lindungan Allah.

Semoga tiada antara kita mengulangi kesilapan seperti saya lakukan. Saya harap Allah sentiasa meredhakan perjalanan saya selepas ini dan menerima taubat saya atas d0sa besar saya yang lalu. – Maya (Bukan nama sebenar)

Komen Warganet :

Aini Hidayati Hidayati : Maaf kalau saya berbeza pandangan. Bagi saya berterus terang kepada mak ayah. Sebab awak diani4yai. Bukan awak sengaja menyerah diri. Pelihara anak tu. Dia berhak dapat kasih sayang seorang ibu. Ada perempuan yang beri anak luar nikah kat keluarga angkat sampai ke sudah terlalu merindui anaknya.

Berilah dia sebaik – baik penjagaan dan sebaik – baik ilmu agama. Pasal j0doh, jangan bimbang. Allah itu ada dan insyaAllah awak akan dapat lelaki yang baik. Jangan lupa banyakkan doa. Saya mendoakan yang terbaik untuk awak.

Umi Ali : Soalan no 4. Tiada terpisah ibu dan anak walaupun tanpa akad. Berbeza dengan ayah. SubhanaAllah. Betapa Allah memuliakan seorang ibu yang melahirkan. Anak itu tetap anak kamu walau tiada rezeki bersama di dunia, insyaAllah di sana nanti pasti bersama.

Saya faham jika keluarga angkat tak selesa jika hubungan rapat ibu dan anak diteruskan. normal. Jika saya di tempat ibu angkat, saya juga begitu. Orang cakap mudah, tapi tak senang kan. Allah tahu, ada dia dalam kandungan kamu, sebelum kamu sendiri sedar adanya dia di situ.

Pasti tentu pasti, doa ibunya yang sungguh – sungguh bertaubat ini, sampai kepada anaknya, insyaAllah. No worries okey. Tahniah atas taubat nasuha kamu, semoga jadi asbab diangkat darjat, bertambah keimanan dan ketaqwaan. Salam sayang, dari alam maya.

Stefan Nikolai : Satu je nak bagitau. Awak ni baik orangnya. Bukan budak Iiar yang bertukar – tukar pasangan. Saya syak, lelaki itu beri ubat lain selain ubat demam sehingga awak mengantuk / tak larat dan sanggup ikut ke rumah dia. Dan bagusnya awak, terus block lelaki tersebut dan tak mengulangi kesilapan berz1na. Insya-Allah hari ke-27 lepas bersalin tu awak dah sihat (andai bersalin normal).

Aini Afifah Huzaimy : Pengalaman saya bersama dengan ibu – ibu yang bersalin sendirian tanpa ditemani sesiapa, puan letakkan seluruh perg4ntungan kepada Allah, insyaAllah mudah semua urusannya. Isu berp4ntang dan kerja, ramai yang berkahwin sambil belajar, tak habis waktu pantang dah pergi kelas.

Atau ibu – ibu yang ada anak pramatang. Saya dah lalui kedua – duanya. Alhamdulillah, tip yang saya follow rapat adalah makanan yang sihat untuk badan yang sihat. Boleh sambung je prenatal vitamin tu sampai habis pantang.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.

Apa kata anda?