Makcik tu suruh Ira putvskan pertunangan, sanggup bagi hantaran 20k kalau kahwin dgn anak dia

Selepas kahwin isteri disahkan menghidap k4nser dan keadaannya main teruk. Ramai saud4ra mara yang datang melawat. Tapi bila sampai giliran salah seorang sepupu, dia tak nak masuk. Dia ajak saya pergi makan dan dia bagitahu yang dia tak nampak isteri saya tapi dia nampak seekor katak yang besar atas katil..

#Foto sekadar hiasan. Diawal pertemuan saya dan isteri bermula di sebuah kilang di Penang. Aku berkenalan dengan Ira di tempat kerja. Kerana kami mempunyai kakak angkat yang sama bernama Siti. Setelah lama kenal hati budi masing – masing kami ik4t tali pertunangan.

Tanpa saya tahu rupanya rumah nenek mertua hanya 500 meter dari rumah saya. Pertunangan di buat di rumah nenek mertua. Setelah bertunang tokwan mertua s4kit di masukkan ke hospitaI. Ira berhenti kerja dan jaga tokwan mertua di hospitaI.

Dalam masa yang sama seorang lelaki berada di katil sebelah tokwan mertua. Lelaki itu di jaga oleh anak perempuannya. Ira ramah orangnya. Menegur perempuan yang jaga ayahnya. Oleh kerana tiap hari bersua dan berbual, perempuan tersebut suka dengan penampilan dan tingkah laku Ira.

Lalu suatu hari perempuan tersebut telah telefon ibunya dan menyuruh ibunya membawa adik lelakinya ke hospitaI. Niatnya supaya adiknya berkenalan dengan Ira. Setelah bertemu adik wanita tersebut sangat tertarik pada Ira.

Lalu ibunya katakan pada Ira yang anak lelakinya berkenan pada Ira. Dengan baik dan lembut Ira kata kan yang Ira sudah pun bertunang. Tetapi anak lelakinya tetap mahukan Ira. Ibunya terus memujuk Ira supaya putvskan tunangan dan kembalikan cincin tunang itu.

Katanya kalau Ira putvskan pertunangan tersebut esok mereka akan hantar pinangan dengan segera dengan hantaran 20k. Tetapi tetap ditolak oleh Ira dengan baik. Kerana tidak puas hati lelaki tersebut telah berjumpa dengan b0moh siam dan kenakan pada Ira.

Apabila sampai masa untuk kami disatukan apabila selesai majlis akad nikah Ira kata pada saya Ira rasa sesuatu timbul dan bergerak di leher sebelah kanannya. Setelah selesai kenduri Ira mula tak sihat. Benda di lehernya sem4kin besar.

Lalu Ira di bawa ke hospitaI. Kata doktor s4kit Ira c4nser limf0ma (k4nser kalenjar). M4kin hari bengkak sem4kin besar. Dan Ira terp4ksa di bawa ke hospitaI lain untuk jalankan kim0terapi. Setelah di kim0 bengk4k surut seketika.

Dan timbul kembali. Beberapa kali dikim0terapi bengk4k tesebut pecah dan keluar benda putih seperti beras. Di samping itu saya berusaha berubat tradisi0nal dengan ustaz dan yang pakar ubatan tradisi0nal.

Semuanya berkata yang sama. Ira telah terkena buatan orang. Mereka tak berupaya untuk berubat atau Iawan dengan hantaran b0moh siam itu. Setelah lama Ira di kim0 lalu di hantar ke hospitaI selayang.

Disana pun tidak berhasil dan di hantar ke hospitaI ampang. Di hospitaI ampang ira sem4kin tenat. Setelah beberapa hari di sana doktor memanggil saya masuk ke biliknya. Kata doktor itu Ira sem4kin tenat.

Lebih baik di bawak balik ke hospitaI berdekatan supaya saud4ra mara dapat melawatnya. Setelah dibawa balik ke hospitaI terdekat ramai saud4ra mara yang datang melawat. Ibu saya datang pada malam itu dengan sepupu dan ibu saud4ra saya.

Setelah ibu masuk ke wad dan sepupu saya tak sanggup masuk katanya. Sepupu memanggil dan mengajak saya pergi makan. Rupanya ada sesuatu yang sepupu nak sampaikan pada saya. Katanya sewaktu di pintu wad tersebut sepupu saya nampak bukan Ira yang ada di katil tersebut.

Tetapi seekor katak yang besar sedang terIentang di katil tersebut. Benarlah ada ustaz yang cakap Ira terkena buatan orang dengan menggunakan katak. Katak di kurung. Apabila katak m4ti, Ira pun akan sampai ajaInya.

Setelah beberapa hari di hospitaI tersebut. Sedang saya dan ibu mertua ada di sisinya Ira menghembus nafas terakhirnya. Setelah bercerai jasad dan nyawa Ira wajahnya yang kering dan tidak serupanya telah bertukar menjadi sangat berseri dan cantik.

Semua yang ada terk3jut dengan wajah Ira yang berseri itu. Ira dikebvmikan di kampung halamannya. Puaslah hati lelaki yang s4ntaukan Ira. Khabarnya lelaki tersebut telah berkahwin dengan wanita lain. Di dunia kau lepas.

Nanti kau akan merangkak di akhir4t mencari Ira untuk meminta ampun dan maaf. – Ju (Bukan nama sebenar)

Komen warganet :

Fauziah Mohammad : Nanti jantan yang b0mohkan Ira tu akan mendapat baIasan di dunia juga. Baru la jantan tu cari Ira dan cerita apa yang dah berlaku dan jantan tu mengaku dan malu dengan perbuatannya. Tunggu dan lihatlah. Semoga arw4h Ira tenang di sana. aamiin.

Abeawi Ali : Betul kata tt. Atas dunia akan terlepas. Memohon maaf kepada Allah tak sesulit memohon maaf sesama manusia, apa lagi hingga terk0rban nyawa. Kata ustaz, apabila seseorang itu berjumpa b0moh. Amalan kebaikannya tertolak selama 40 hari.

Dan apabila dia meminta tolong b0moh. Dia dah tergolong orang yang syir1k. Waspadalah hidup ini mudah sangat tergelincir iman.
Sadiah Hashim : Semoga Arw4h mendapat tempat yang elok di sisi.Allah dan di tempatkan di syurga Firdaus dan suami dan keluarga Allah kurniakan kesabaran yang tinggi dan sabar atas musibah ini.

Saripah Mohd Yatim : Semoga Allah memberi taufik dan hidayah pada lelaki yang hantar sih1r pada Ira. Bertaubatlh…hidup tidak menongkat langit…tiba masa nti ,di SANA ko kene menjawab apa yg ko dh buat khianat dgn manusia lain.

Din Tobiaq : Semoga arw4h ditmpatkan di kalangan orang anyg beriman dan kepada sesiapa yang meny1hirkan orang ingatlah selagi tidak memohon maaf terhadap sim4ti segala amalannya tidak diterima WALAUPUN sebesar zarah dan tggulah azab dari ALLAH di dunia mahupun di akhir4t nanti.
Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.