Ubat taknak makan, jumpa doktor taknak. Alih2 suruh isi borang JKM sebab nak dpt duit bantuan

Hati aku panas je bila tahu pakcik ni nak minta bantuan JKM. Aku baru je jumpa dia minggu lepas. Aku nasihat dia elok – elok suruh makan ubat, cucuk insulin tapi dia kata malas. Sebelum aku isi borang, aku nekad call pakcik tu dulu. Sekali ini yang aku dapat..

#Foto sekadar hiasan. “Doktor, ada 1 medicaI report yang doktor kene buat ye. Patient ni nak mintak bantuan JKM, kene bagi report perubatan. Minggu depan dia datang ambik,” inform staff kepada aku. Aku pulak tengah sedut air kelapa sambil angguk – angguk kepala.

“Berehhh,” baIas aku. Aku dok belek – belek borang medicaI report tu, sambil aku taip IC patient dalam rekod sistem di PC aku. Ohh, ni pes4kit k3ncing manis dan d4rah tinggi. Orait medicaI report, bring it onn!! (Ujar aku kepada diri sendiri)

Sambil aku scroll rekod pes4kit dalam sistem, aku teliti satu – satu apa masalah pes4kit ni. Tapi m4kin lama aku skroll, hati aku m4kin berapi. Aku sedut lagi air kelapa aku, nak bikin hati aku sejuk. Tapi yihhh air kelapa tu masih tak dapat menyejukkan hati aku yang membara ni.

Hilang mood aku nak buat medicaI report pes4kit ni. Baru aku teringat sesuatu pasal pes4kit ni. Sebenarnya dalam minggu lepas aku ada jumpa pes4kit ni. Seorang pakcik umur 57 tahun. Ada kencing manis dah 8 tahun. Selalu tak datang appointment kat kIinik. Ubat pon selalu tak makan.

Dah level bagi insulin, tapi tu lah, bila tanya kenapa tak cucuk insulin, katanya malas. Leceh nak cucuk. Ubat pon makan tak makan. Buat pekasam saja kat rumah. Kecik hati ubat – ubat dia diperlaku sebegitu rupa. Aku try tanya apa kekangan dia, kenapa rasa leceh nak cucuk? Kerja sibuk sampai terlupa cucuk ke?

Dia jawab dia tak kerja. Kerja tu bosan katanya, baik duduk saja rumah, lepak – lepak dan tidur. Lagi best. Lagipun pakcik kan s4kit ada k3ncing manis, mana boleh buat kerja – kerja berat, nanti pendek umur. Aku try nasihat dia, pastu aku cakap la bazir ubat – ubat tu tak makan.

Tu semua duit rakyat, pakcik dapat ubat ni bayar seringgit saja. Mahal semua ubat – ubat ni pakcik. Lepas aku habis nasihat dia, aku nak kasi tarikh untuk temujanji seterusnya. “Ok pakcik, tarikh ambil d4rah seterusnya ialah 13.7.22 ye, pukuI 8 pagi. Kene berpuasa siap – siap dari rumah pukuI 10 malam…”

Tak sempat aku habiskan ayat, pakcik tu p0tong cakap aku. “Doktor, awal sangat la pukuI 8 pagi. Saya selalunya tak bangun tidur lagi. PukuI 11 saya datang boleh tak?” Aku cube maintain reaksi muka professional aku.

“Ok pakcik, macam ni lah. KIinik kita ni bersistem. Lab kita dah tak terima sample d4rah berpuasa selepas pukuI 9 pagi. Nanti takut pakcik datang pukuI 11 pagi, sia – sia saja. Nak tak nak, pakcik kene akur dengan sistem kita.

Pakcik tu nampak tak puas hati, tapi angguk saja dengan penjelasan aku hihi. So, berakhir dah kisah konsultasi pakcik ni. So berbalik kepada medicaI report tadi. Aku try call henpon pakcik ni, nak tanya tujuan dia minta bantuan JKM.

Separuh hati aku betul – betul inginkan kepastian, separuh lagi hati aku takat nak kepochi saja. Truttt..trutt… helo assalamualaikum. Saya Dr Jennifer Lopez (bukan nama sebenar) dari KIinik Kesihatan Texas (bukan kIinik sebenar).

Boleh saya tau kenapa encik perIukan medicaI report? Pakcik: Ooo macam ni doktor. Saya ni pes4kit k3ncing manis. Saya rasa peny4kit ni menyebabkan saya ada banyak masalah kesihatan yang lain. Selalu tumbuh bisul, kaki saya pon dah kebas tak rasa apa – apa, badan asyik lesu saja.

Nak kerja pon tak boleh dengan keadaan badan macam ni. Saya harap dapatlah JKM bagi bantuan. Doktor ke yang buat medicaI report saya? Boleh settelkan cepat? Lagi cepat dapat bantuan, lagi bagus. Ya Rosul.. bawak bersabar Jennifer Lopez… tarik napass.. hembus napasss..

Aku terangkanlah kat pakcik tu, semua gejala yang jadi ni sebab k3ncing manis yang tak terkawal. Kalau pakcik makan ubat betul – betul, jaga makan, bersenam, insyaAllah gejala semua tu akan hilang. Macam mana pakcik nak harap JKM akan bantu pakcik, kalau pakcik pon tak nak bantu diri sendiri?

Pakcik diam. Lepas tu dia baIas, dah siap report nanti, bagitau saya. Teeett. Setepek tu saja dia baIas. Phone pon dah dim4tikan. Tipulah kalau aku tak bengang. Ini memang level kufur nikmat tahap tertinggi! Aiyo sabor jennifer lopez.. sabor.

Sekarang ni aku masih lagi menaip medicaI report pakcik ni. Dengan penuh jujur aku bagitau pakcik ni tak makan ubat sangat, appointment pon selalu tak datang. Biarlah panel penilai baca dan nilaikan sendiri, berbaloi tak nak tolong orang – orang macam ni.

Kerja tak nak , ubat tak makan, tapi nak bantuan. Sekian sahaja bebelan saya. Terima kasih kerana sudi scroll sampai ke penghujung cerita. – J-Lo (Bukan nama sebenar)

Komen Warganet :

Chuad Steady : Saya pernah call semula JKM report untuk termin4tion bantuan JKM berkenaan penipuan seorang w4ris yang menggunakan anak 0KU mentaI tetapi bersyarat kena datang training untuk rehabilitasi. Lepas dapat bantuan, lesap tak datang langsung rawatan berkala.

Tahniah pada doktor – doktor yang berani buat report jujur, kalau tertipu diawalnya dengan lakonan pes4kit / w4ris. Takda masalah boleh buat report semula pertikaian. Ada juga kes w4ris 0KU yang pegang kad bank si 0KU dan guna utk diri sendiri serta famili sendiri.

Tapi yang 0KU hidup merempat sendirian. No telefon hanya aktif dan muncul bila nak renew maklumat 0KU. Yang ni pihak JKM pun sedang cuba sebaik mungkin nak atasi isu tapi laporan awam dan sekeliling amat penting jika rasa ada 0KU yang dipergunakan w4ris mereka. Pantang betul dengan orang yang makan duit bantuan cara kotor ni.

Luthfi Mum’s : Aku ni kategori 0ku. Dulu aku layak ja dapat elaun pekerja c4cat (EPC) kalau tak salah aku. Sebab ikut gaji. Bila gaji aku dah melangkaui syarat. Aku dengan sendiri tolak elaun tu. Sebab aku rasa berd0sa menipu untuk kekal dapatkan elaun tu.. Alhamdulillah rezeki yang Allah bagi sentiasa mencukupi.

Nor Asyura : Samalah yang masuk bersamamu suami tak kerja komplikasi diab3tes sampai p0tong kaki, buta atau ser4ngan jantung. Isterilah yang bekerja dengan anak – anak. Padahal sebenarnya kalau dari awal kawal diab3tes mungkin tak dapat komplikasi sebegitu teruk.

Satu lagi kepantangan saya adalah yang apply bantuan jkm / zakat tapi r0kok masih dipoket. Memang saya akan tambah problem list pes4kit yang minta bantuan ni as active sm0ker; refuse to quit biar jkm / zakat redecide. Kalau tak, bantuan yang dapat habis cover duit r0kok je.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.

Apa kata anda?