Umur 19 tahun Ain dip4ksa kahwin oleh keluarga, tak sampai 8 bulan kena cerai ketika mengandung

Suami aku berkeras menyuruh Ain berkahwin. Kata suami, tiada guna anak saud4ranya belajar tinggi nanti akhirnya akan kesunyian seperti aku dan berkahwin lambat seperti aku dan tidak laku seperti aku. Aku yang bekerja sebagai eksekutif akhirnya hanya layak duduk di bawah tapak kaki suami.

#Foto sekadar hiasan. Pertama sekali aku tahu luahan ini akan jadi kecaman banyak pihak tetapi ini adalah realiti hidup yang sedang aku lalui. Pengalaman hidup aku mengajar kenal erti sekufu atau erti lain ialah setaraf.

Malah dalam agama Islam sendiri menggalakkan kita untuk mencari pasangan hidup yang sekufu supaya permasalahan yang timbul selepas itu dapat diselesaikan dengan baik dan lancar.

Aku berkahwin dengan suami aku selama 3 tahun dan baru sahaja mengandung. Yang menjadi titik tolak semuanya ialah apabila anak kepada kakak suami atau anak saud4ra mengharapkan aku membantu dia untuk menerangkan kepada emak dan ayahnya, bahawa dia hendak meneruskan pengajiannya ke tahap tinggi bukannya berkahwin pada usia 19 tahun.

Anak buah suami aku ini aku namakan Ain. Dia merupakan pelajar cemerlang di sekolahnya dan telah ditawarkan pengajian ke matrikulasi dan lulus dengan cemerlang di sana.

Apabila Ain dapat tawaran belajar ke universiti, hal ini ditent4ng oleh ahli keluarganya dan termasuk suami aku Keluarga suami ialah keluarga dalam kategori biasa – biasa dan hanya anak lelaki sahaja yang melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah (tetapi suami aku tidak).

Dan kesemua adik beradik perempuan suami hanya bersekolah sehingga tahap SPM sahaja. Oleh sebab inilah, Ain datang kepada aku untuk membantu dia kerana di dalam keluarga beIah suami dan termasuk biras aku, aku satu – satunya perempuan yang berpendidikan tinggi.

Aku faham soal duit yang menjadi kebimbangan emak ayah Ain, tapi Ain telah ditawarkan biasiswa dan mempunyai simpanan sendiri untuk melanjutkan pelajaran. Bagi pendapat aku, tiada alasan yang kukuh untuk menghalang Ain untuk terus belajar.

Tapi emak ayah Ain berkeras men3ntang dan ingin Ain berkahwin dengan anak kenalan mereka yang bekerja sebagai mekanik. Lelaki tersebut berumur 26 tahun dan bersetuju untuk berkahwin dengan Ain tetapi lelaki itu juga tidak membenarkan Ain untuk melanjutkan pelajaran selepas berkahwin.

Suami aku? Berkeras menyuruh Ain berkahwin. Kata suami aku, tiada gunanya belajar tinggi nanti akhirnya akan kesunyian seperti aku dan berkahwin lambat seperti aku dan tidak laku seperti aku.

Ya, aku berkahwin dengan suami ketika umur aku 35 tahun dan sepanjang perkenalan aku dengan suami dia yang meyakinkan aku untuk berkahwin. Sedangkan aku pada waktu tersebut sudah tidak berharap untuk mempunyai pasangan hidup kerana selesa hidup sendiri.

Tetapi oleh sebab desakan masyarakat sekeliling dan mentaliti masyarakat terhadap andartu, telah membuatkan aku terpedaya menerima suami pada waktu tersebut. Aku berangan – angan mengharapkan perkahwinan bahagia seperti diperkatakan oleh wanita – wanita yang lain.

Malah sebab Ain ini juga aku dan suami berg4duh besar dan nampak perwatakan sebenar suami. Suami memperkecilkan aku di depan ahli keluarganya. Aku pada waktu itu cukup malu. Maru4h aku dipij4k – pij4k.

Kewanitaan aku terc4bar. Apakah wanita hanya tempatnya di dapur? Sedangkan akulah yang menguruskan soal kewangan keluarga, suami aku hanya membayar bil elektrik sahaja setiap bulan kerana gaji dia tersangatlah kecil berbanding aku.

Aku yang bekerja sebagai eksekutif akhirnya hanya layak duduk di bawah tapak kaki suami hanya kerana aku seorang perempuan? Waktu itu, seribu penyesalan dalam hati kerana berkahwin dengan suami dan masuk ke dalam keluarga dia.

Aku terfikir nasib anak dalam kandungan aku sekiranya dilahirkan perempuan sudah pasti punyai nasib yang sama seperti Ain. Aku mula hilang rasa sayang dan cinta pada suami.

Ternyata benar kata – kata kawan aku yang andartu di pejabat selama ini tentang lelaki yang suka ambil kesempatan bermodalkan kasih sayang untuk memperdaya wanita bujang lanjut usia. Aku mula rindu kehidupan andartu aku dulu yang bebas daripada drama.

Aku sendiri tidak dapat membantu Ain dalam soal itu dan aku hanya mampu melihat Ain menangis pada hari perkahwinan dia dan selepas 8 bulan berkahwin, Ain diceraikan semasa mengandung kerana bekas suaminya mempunyai teman wanita lain.

Kini, Ain berg4ntung hidup dengan menjual keropok lekor dan air minuman di tepi jalan. Hubungan aku suami isteri retak seribu. Setiap kali ingin berbincang tentang kewangan anak dan simpanan masa depan anak, suami akan mengungkit tentang pembaziran duit dalam mendapatkan pelajaran selepas SPM.

Aku terus jadi buntu. Terdiam. Malah menyesal kerana aku terpedaya dengan janji manis kehidupan berkeluarga. Dalam soal ini, aku tidak salahkan takdir hidup aku tapi aku salahkan diri aku yang terpedaya dengan janji manis suami aku yang hakik4tnya hanya menggunakan aku sebagai sumber kewangannya untuk hidup mewah.

Suami aku juga turut bermegah depan orang lain akan kejayaannya menundukkan wanita bekerjaya seperti aku untuk dijadikan isteri dan membuat cerita bahawa dahulu semasa perkenalan kami, aku amat terdesak untuk mendapatkan suami.

Sesungguhnya aku menyesal berkahwin. Ternyata rasa cinta sahaja tidak cukup untuk aku capai kebahagiaan di dalam hidup. Corak pemikiran aku ternyata berbeza sekali dengan apa yang dipraktikkan oleh keluarga suami dan suami aku.

Kalau boleh diputarkan masa, aku rela digeIar andartu oleh semua orang dan hidup aku bahagia dengan diri aku sendiri. Aku sendiri tidak pasti berapa lama lagi perkahwinan aku boleh bertahan.

Mungkin perpisahan kami ini nanti adalah yang terbaik untuk masa depan anak aku dan bawa kebaikan kepada perkembangan karier aku di masa akan datang. Menyesal kemudian tiada gunanya. Jangan tersalah langkah mengejar hidup berkeluarga.

Aku terima semua takdir hidup aku ini atas kesilapan aku yang tersalah pilih suami. Benar kata Prof Muhaya, wanita yang malang ialah wanita yang tersalah pilih suami. Ya memang benar, akulah salah satu wanita maIang tersebut. – Kiki (Bukan nama sebenar)

Komen Warganet :

Edha Yadira : Allahukabar. Saya rasa marah dengan family suami puan. Betul – betul mengani4ya anak perempuan sendiri. Untuk puan, tinggalkan la. Saya pernah ada pasangan yang tidak hormat pada saya. Sangat – sangat menyesakkan!

Kalau sekadar tidak sekufu,tapi memahami dan menghargai isteri, masih boleh diterima. Tetapi dalam situasi ini, suami puan sangat tidak hormat pada puan. Besar kesannya. Kita kahwin nak bahagia. Bukan untuk diperlekehkan. Semoga puan bertemu bahagia.

Nina Soraya : Sis.. Tolonglah bahagia dah bercerai dengan biawak hidup.. Anak – anak sis tak perIukan seorang bapak yang b0doh dan tak bertanggungjawab. Sis tak perlu rasa malu atau takut dengan apa yang sisi ada ( pendidikan, harta dan rupa).

Semoga sis bertemu j0doh yang sekufu but honestly single life nie sump4h best. Bangun pukuI berapa pun boleh, makan luar jimat, beli handbag mahal tak payah buktikan kat sesiapa, kereta tukar setiap 6 bulan tak ade ipar duai nak dengki.

Kau nak pakaikan anak kau emas satu badan pun tak ade mak mertua dengki kata kau ambil duit anak dia. Itulah kelebihan perempuan belajar tinggi, kau sem4kin kukuh dari segi kewangan.

Lagipun kalau kau janda dan kau pandai jaga diri (tak tidur dengan lelaki), kau akan cepat naik. Single mom is a business dan career magnet. Stop feeling sorry for yourself. And marry someone above you, no more biawak ok?

Dari tanggung biawak hidup, better tanggung pembantu rumah untuk mudahkan urusan rumah, nak suruh buat kerja pun tak payah pujuk rayu.

Hanani Nabilah : Maaf saya tak setuju dengan kata – kata Prof tu, tak ada sesiapa yang maIang dalam hal ni, suami puan yang maIang dalam menyedari betapa valuable nya puan, jangan jadi wanita penyedih yang salahkan diri sendiri, chin up dan terus berdikari demi anak – anak dan generasi akan datang.

Nurul Inani Ibrahim : Kalau berkahwin hanya untuk bayar bil elektrik, lebih baik tak payah jadi lelaki. Eh, panas pula hati kita baca sejenis jantan jongos tak sedar diri. TT, kalau berkahwin hanya untuk sara suami, menjadi ibu tunggal lebih baik.

Bukan lah menggalakkan penceraian, cuma lebih baik dielakkan pembuIian dan ambil kesempatan. Tolong lah, kita wanita jangan jadi naif Iembik biar je orang buat kat kita macam – macam. Step up. Tak h1na mana lah hidup takde suami takguna ni.

Shikin Ilyas : Kalau betul rela cerai, sekurang – kurangnya sebelum cerai pastikan suami tu sedar diri sikit. Kalau sis dengar dia h1na sis, cakap sis terdesak nak kahwin dengan dia, depan – depan orang tu juga cerita dia yang beria – ria masa ajak kahwin dulu.

Cakap dia yang untung kahwin dengan sis, bukan sis yang untung kahwin dengan dia. Walaupun duit gaji dia sikit, pastikan setiap kali gaji ajak dia pergi beli barang rumah, purse puan sendiri tinggal kat rumah.

Biar dia bayar, nafkah pun tak bagi, macam mana nak isteri hormat pada suami. Kalau dia sedar, alhamdulillah, kalau tak, you know what you have to do. Jangan menyesal dengan perkahwinan ni, berkahwin diuji, tak berkahwin pun diuji.

Tapi asbab berkahwin, puan dikurniakan zuriat sendiri. Sekarang hanya perlu fikir yang terbaik untuk anak dan diri sendiri dulu. Suami boleh diganti, anak tiada ganti.