Ibu N tak setuju kami berkawan, tapi bila aku dapat maktab perguruan dia berubah fikiran

15 tahun usia perkahwinan dengan suami, dia m4kin lama m4kin berani naikkan tangan. Aku dah tak mampu lagi bertahan, sebelum perkara lebih buruk terjadi, aku mohon undur diri. Lepas bercerai aku balik semula ke kampung dan di situlah aku jumpa semula dengan N. Dan meng3jutkan N masih bujang dan tak pernah berkahwin..

#Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum wbt. Perkenalkan nama aku K, bukan nama sebenar. Aku berumur lingkungan 40an. Dah lama aku memerhatikan coretan demi coretan di sini. Seronok membaca kisah kisah yang dipaparkan ada sedih, suka, seram dan sebagainya.

Hari ni aku rasa terpanggil untuk turut sama mencoretkan sedikit coretan setelah terbaca kisah ‘first love’ yang dicoretkan oleh sahabat kita sebelum ni. 1992 lebih kurang 30 tahun yang lalu, aku mengenali seorang kawan lelaki yang aku namakan N.

Dia rakan sekampung aku, usia kami berbeza 5 tahun. Masa tu aku di tingkatan 3 dan dia di tingkatan 6 atas di sekolah berlainan. Kami bukan bercinta ye, kami hanya berkenalan, dulu – dulu kan trend berkenalan gituww.. Dulu mana ada fb, twitter dan berbagai benda canggih macam sekarang.

Pada mulanya kami berkawan biasa dan akhirnya kami menjadi kawan rapat. N selalu membantu aku dalam pelajaran. Selalu bagi aku pinjam buku – buku sekolahnya. Masa dulu kan buku rujukan mahal. Hanya orang – orang tertentu saja yang mampu beli.

Kami sangat seronok berkawan, N baik. Dan tak tau mengapa, aku rasa N lain dari yang lain. Dia sangat menarik di mata aku. Tahun berganti, N telah ditawarkan meneruskan pengajian ke Maktab Perguruan. N bakal jadi seorang guru.

Aku gembira dengannya. Dan aku… meneruskan kehidupan di kampung. Bergelumang dengan buku dan nota – nota peperiksaan SPM yang bakal dihadapi pada tahun itu. Aku juga ada cita – cita yang ingin aku kejar. Masa berlalu, hubungan kami sem4kin renggang.

N jarang bertanya khabar begitu juga aku. Aku dan N sibuk dengan urusan masing – masing. Masa tu kami hanya berhubung melaui surat. Bukan senang nak berhubung pada waktu itu. Dan pada masa yang sama ibu bapa aku dan ibu N sudah dapat menghidu keakraban kami.

Ibu dan adik beradik N menunjukkan sikap kurang senang terhadap hubungan kami. Maklumlah, anaknya kan bakal jadi cikgu. Mana la sepadan dengan gadis kampung seperti aku yang masih terumbang ambing tanpa haluan hidup.

Apatah lagi keluarga aku pula tidak sesenang keluarga N. Kami hanya petani. Sem4kin hari kami sem4kin menjauh, aku hanya mampu merindui N. Sesekali N pulang ke kampung ketika cuti, aku hanya melihat N dari jauh. Ibunya tak sudi, tak mengizinkan kami berkawan.

Aku merasa rendah diri dan aku akur,  siapa lah diri aku. 1995, keputvsan SPM diumumkan. Aku mendapat keputvsan yang tidak menghampakan walaupun bukan pelajar cemerlang. Aku memasang tekad untuk menyambung pelajaran.

Namun.. sekali lagi aku kecewa. Aku terp4ksa melupakan hasrat itu. Keluarga aku orang susah, ibu tidak bekerja dan ayah sudah uzur. Aku masih ada 2 adik yang masih bersekolah. Lantas aku mengambil keputvsan untuk bekerja. Ibu ayah izinkan aku ke Kuala Lumpur, dengan harapan dapat mengurangkan beban keluarga.

Aku membawa hati yang kecewa, kecewa dengan N, kecewa dengan cita – cita yang tak kesampaian. Tapi aku redha, mungkin inilah perjalanan hidup aku. Ketika di Kuala Lumpur, aku berkenalan dengan seorang lelaki bernama A. Kami tinggal menyewa di blok perumahan yang sama.

Dan kebetulan dia berasal dari negeri yang sama di pantai timur. Aku.. ok jer, dah dia nak berkawan. Bukanlah menjadi bebanan. Lagi pun kawan sahaja tidak lebih. Tapi lama kelamaan A mula berubah. Dia mula menunjukkan perasaan sayang dia pada aku.

Untuk pengetahuan semua, A seorang yang lurus, baik orangnya, selalu ambil berat tentang diri aku. Dia juga berasal dari negeri pantai timur seperti aku. Aku rasa dia ok – ok saja. Tapi hati aku masih berbeIah bagi. Aku masih lagi terkenangkan N.

N orang yang sangat istimewa bagi aku. Apatah lagi pada waktu ini aku tidak ada perasaan untuk menjalin hubungan atau berjanji dengan mana – mana lelaki. Tapi jauh di sudut hati aku kesiankan A. Dia sangat berharap agar aku menerimanya.

A boleh dik4takan agak mendesak. Melalui abang ipar aku yang juga kawannya, dia menyatakan hasratnya. Dan tanpa pengetahuan aku, dia sampaikan juga pada ibu bapa aku di kampung. Ibu menyukai A. Dia pandai mengambil hati orang tua.

Dan aku sangat naif waktu itu. Dan akhirnya, aku akur dengan A. Aku bersetuju menerima A. Walaupun pada masa itu aku masih keliru, adakah aku betul – betul menyukai dia atau aku sekadar simpati pada A. Dan yang pasti di ketika itu aku dalam keadaan tersepit.

Keadaan hidup mem4ksa aku untuk menerimanya. Aku berharap selepas berkahwin kehidupan aku akan berubah. Ada keluarga yang bahagia dan hidup yang sempurna bersama A. 1997, aku bertunang. Dan tak lama selepas itu aku ditawarkan mengikuti pengajian diploma perguruan di sebuah IPG di negeri bersejarah.

A menguruskan pengajian aku, hantar dan ambil. A tidak berkira dari segi tenaga dan wang ringgit. Aku berterima kasih padanya. Aku sem4kin melupakan N, tenggeIam dengan kebaikan A. Aku juga sibuk dengan kerja kursus dan tugasan tugasan di sana.

N sudah tidak ada lagi dalam fikiran aku. Sehingga masuk semester kedua, A menyatakan hasrat untuk menamatkan zaman bujangnya. Dan ketika itu aku iyakan saja. Aku malas nak berfikir panjang. Bagi aku, kalau tak kahwin dengan dia.. aku bukan nak cari orang lain dah. Aku serah segalanya pada takdir. Aku terima dia seadanya, biarpun aku masih lagi ragu – ragu dengan rasa cinta aku padanya.

Ohh ya, sebelum terlupa. Semasa ibu N tahu aku ditawarkan kursus perguruan. Dia ada sampaikan pada seseorang yang dia sudah tak keberatan menerima aku dan harap aku tak tergesa – gesa untuk kahwin. Dan aku… hanya mampu tersenyum dalam hati. Maaflah sudah terlewat.

Berbalik semula hal perkahwinan aku dengan A. Pihak keluarga kami telah menetapkan tarikh dan akhirnya kami diijabkabulkan. Kenduri di kedua – dua beIah pihak sangat meriah. Ibu aku sangat gembira kerana A adalah pilihannya, ayah aku biasa – biasa saja.

Pelangi yang aku harapkan bertukar ribut dan badai. Selepas kahwin segalanya bermula, Barulah aku tau siapa A. Aku ingat selepas kahwin rasa cinta dan sayang yang belum wujud dapat beransur – ansur disemai. Rupanya tidak, rasa itu sem4kin menjauh.

Aku dan A sentiasa berada dalam kemelut rumahtangga. A tidak seperti yang aku harapkan. Namun apa daya, aku tekad meneruskan perkahwinan ini. Aku berharap agar keadaan akan berubah. Dipendekkan cerita, setelah 15 tahun usia perkahwinan kami.

Dikurniakan 5 orang anak. Setiap kali bersalin aku berharap agar A berubah, tapi dia tetap sama. Hidup aku banyak sengsara, banyak terp4ksa menahan rasa. Masalah kewangan, pengurusan anak – anak, urus rumahtangga, segala bebanan hidup terletak dibahu aku.

Aku penat.. aku str3ss. A tak pernah bertanya, tak pernah cuba memahami aku. Dia dengan dunianya sahaja. Kerja dan lepak bersama kawan – kawannya sehingga larut malam. Aku dah tak mampu lagi bertahan, apatah lagi akhir – akhir ini A sudah mula naik tangan.

Sebelum perkara lebih buruk terjadi, aku mohon undur diri. Demi aku dan anak – anak aku. Dan akhirnya sept 2012 terlerailah ik4tan antara aku dan A. Sungguh aku terkilan. Dulu aku mengharapkan A memberi kebahagian pada aku, aku terimanya tanpa syarat.

Biarpun hati tak cinta, aku tekad untuk bersama. Dulu tak pernah aku terfikir untuk selidik latar belakang A, aku tak kisah dia tak de pelajaran. Aku tak kisah dia tak de asas agama. Aku juga tak kisah apa pekerjaannya. Aku hanya fikir dia layan aku baik dan dia baik dengan orang tua aku.

Tapi aku redha. Aku terima takdir ini, sebagai sebahagian perjalanan hidup yang telah Allah tetapkan untuk aku. Selepas bercerai aku bawa anak – anak aku pulang ke kampung. Aku mohon pertukaran antara negeri. Aku pulang bersama anak – anak dengan membawa pakaian sahaja, segalanya aku tinggalkan pada A, rumah dan segala barangan lain.

Biarlah aku bina hidup baru bersama anak – anak aku di kampung. Aku tinggalkan A dengan dunianya. Waktu ini anak – anak aku berusia 14, 13, 11, 9 dan 4 tahun. Bermulalah kehidupan baru aku di kampung. Selang beberapa bulan selepas itu bermulalah episod baru yang tak disangka – sangka.

Rupa – rupanya N juga telah berpindah ke kampung. Sudah hampir 20 tahun aku tidak menemuinya dan tak pernah menghubunginya. Kami berpisah diusia aku 17 tahun dan dia 22 tahun. Kami berpisah sewaktu sama – sama keluar dari kampung dan kami bertemu semula setelah masing – masing pulang ke kampung.

Kami bekerja dalam bidang yang sama, kementerian yang sama. Oleh sebab itu sudah tentu kami selalu bertembung. Lama kelamaan aku dan dia mula bertanya khabar dan akhirnya kami jadi rapat semula. Baru aku tahu rupanya N belum berkahwin.

N masih bujang. Aku ada bertanya padanya, kenapa masih membujang sedangkan ramai gadis yang sudi mendampinginya. N hanya diam.. N ada rupa, walaupun bukan tinggi lampai tapi N ada perwatakan yang menarik. Dari cerita – cerita yang aku dengar, N seringkali menolak sekiranya ada yang ingin carikan j0doh untuknya.

Ibu N juga sudah puas memujuknya untuk kahwin. Dah ramai anak gadis yang diperkenalkan pada N, namun N tetap membisu. Ibu N dah tak kuasa, dah berputvs asa. Aku? Sejujurnya masih simpan perasaan pada N. Dulu dan kini rasa itu masih sama.

Tapi aku tak pernah melayan perasaan itu semasa masih menjadi isteri A. Aku tau dan faham kedudukan ku, aku kenal d0sa pahala. Dan kini, aku jua masih tidak melayan rasa itu. Kerana aku juga faham kedudukan aku, aku ada anak anak.

Aku ada tanggungjawab. Ibu N masih seperti dulu, masih menolak kehadiran aku. Dan kali ini atas alasan yang berbeza. Aku akur.. aku juga tidak berharap apa – apa. Dan N.. untuk kali keduanya terp4ksa memendam rasa. N anak yang sangat taat.

N banyak berk0rban rasa untuk ibunya. N sayangkan ibunya, ayah N meninggaI ketika usianya 17 tahun. Ibunya berk0rban segala – galanya untuk membesarkan N dan adik beradiknya. Aku dan N masih berkawan, kami tidak berharap apa – apa dan tidak pernah memasang impian menggunung.

Kami redha dan hanya meneruskan kehidupan seperti biasa. Aku sedaya mungkin memberikan yang terbaik buat anak – anak aku, ayah mereka h4nyut dengan dunianya. Hanya sesekali bertanya khabar, apalagi memberikan nafkah anak – anak.

Biarkan.. aku masih mampu untuk membiayai anak – anak aku dan kehidupan kami. 2014, Aku terima berita ibu N telah Kembali ke Rahmatullah. Salam takziah aku ucapkan pada N. Aku tau N sangat terkesan dan sedih atas kehilangan ibunya yang tersayang.

2015, kami sama sama graduate dalam bidang masing – masing. N sambung belajar di UPSI dan aku di IIUM Gombak. 4 tahun kami bertungkus lumus dan akhirnya kejayaan berjaya digenggami. Aku puas kerana biarpun terlewat, aku akhirnya berjaya mendapat segulung ijazah. Begitu juga N. Dalam pada itu, N juga telah dinaikkan pangkat sebagai pentadbir sekolah. Aku turut bangga.

2016, setelah setahun lebih selepas ketiadaan ibunya, N tinggal bersendirian di rumah. Makan minum, pakai. N uruskan sendiri. N meluahkan rasa kesunyian pada aku. Usianya kini mencecah 46 tahun. Dia juga selalu s4kit – s4kit. Aku dan dia merancang untuk hidup bersama.

Atas apa yang telah kami lalui, suka dan duka. Akhirnya kami mengambil keputvsan untuk berkahwin. Pada mac 2016 termeterailah ik4tan perkahwinan antara kami berdua. Tidak ada ucapan yang dapat kami ungkapkan, lama sungguh kami memendam rasa.

Berjumpa di usia beIasan tahun, berkahwin di usia 40an. Mahalnya pengalaman ini. Syukur Pada Allah. Aku dan N sangat terharu. Sesungguhnya takdir Allah sangat indah. Setelah hujan ribut, kilat dan petir. Allah hadirkan Pelangi. Kami bertemu pada saat yang kami saling memerlukan. Terima kasih Ya Allah.

2021, Kini sudah hampir enam tahun aku dan N hidup bersama. Kami sudah ada sebuah banglo di kampung. N telah sekali lagi dinaikkan pangkat yang lebih tinggi. Aku juga telah dua kali dinaikkan gred perkhidmatan. Dan pada 2018 kami dikurniakan seorang cahaya mata perempuan, N sangat gembira.

Puteri bongsu itu menjadi buah hati N, abang dan kakak – kakaknya. Tatkala merenung puterinya, wajah N sentiasa berseri – seri. N juga dah jarang jatuh s4kit. Semoga N sihat – sihat selalu dan kami akan meniti hari tua bersama. Terima kasih N.. Terima kasih untuk segalanya.

Anak – anak aku juga telah berjaya, kak long dah habis belajar kini kerja kat KL. Angah pun dah tamat diploma uitm, berura – ura nak sambung degree tapi terbantut sebab PKP. Sekarang bekerja di sektor swasta. Anak ke 3 sedang menunggu tawaran pekerjaan, yang ke 4 sudah mendapat tawaran di sebuah kolej menunggu masa untuk lapor diri, dan yang ke 5 di tingkatan 1. Alhamdulillah…

Dan A, Al Fatihah buatmu, Mei lalu A telah Kembali ke Rahmatullah. MeninggaI ketika tidur akibat ser4ngan jantung. Aku doakan r0hnya tergolong dalam golongan orang yang beriman dan beramal soleh, Ya Allah ampuni d0sa – d0sanya.

Aku telah halalkan segalanya. A tidak terhutang apa – apa lagi dengan aku. Semoga dikau tenang disana. Biar apa pun yang berlaku antara aku dan A, aku redha. Buat suamiku tercinta N. Semoga ik4tan perkahwinan ini berkekalan hingga ke syurga. Terima kasih sudi bersama – samaku.

Di penghujung usiamu, izinkan aku membahagiakan dirimu, N kau lah dulu yang pertama dan kini menjadi yang terakhir. Berakhir sebuah penantian 1992 – 2016. Syukur Ya Allah.. Terima kasih pada pembaca yang sudi membaca coretanku ini, maaf andainya terdapat kekurangan.

Semoga ada iktibar yang dapat diambil dari pengalaman hidup aku. Sekian.. Wassalam. Nukilan, K~ (Bukan nama sebenar)

Komen Warganet :

Ann Fardan : Wanita yang bijak mendahuIukan hak dan hukvm berbanding perasaan. Sebab percaya j0doh itu milik Tuhan.. Tahniah puan.. Moga kekal bahagia hingga ke jannah.

Yahya Osman : Menarik sekali coretan puan dan betapa setianya insan bernama N, membujang sehingga puan kembali ke pangkuannya dalam usia yang hampir setengah abad. Tahniah untuk puan dan N, semoga puan sekeluarga bahagia hingga keakhir hayat.

Princess Nas Nafis : Hujung tahun lepas, Allah pertemukan saya semula dengan cinta pertama saya 14 tahun yang lalu. Sempat berkenalan dua tahun pada 2007 – 2008 dan kami bawa haluan masing – masing selama 12 tahun. Sekarang masing – masing masih bujang dan sedang berkenalan semula. Semoga ada j0doh antara kami. Doakan kami. Aamiin.

Qaisara Aishah : Allah maha besar. Sungguh takdir hidup manusia tu Allah dah susun cantik. N memang cinta sejati. Sanggup tunggu sis dan terima sis. Moga ke jannah. Tolong doakn saya dikurniakn j0doh yang baik, bertanggungjawab, menyayangi dan menerima saya seadanya.

Siti Munaliza Bte Musa : Bahagia yang tertangguh, saya baca sampai habis. Memang coretan seorang guru sangat halus bahasa yang digunakan tanpa cac4t ceIa. Tahniah puan kerana berjaya mengh4rungi ujian dengan sabar dan tabah. Moga kebahagiaan puan kali ini kekal hingga akhir hayat.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.