Bila tengok kawan2 lain main cinta dan pandai sorok. Saya pun nak juga test market akhirnya tersangkut

Apabila saya beritahu isteri yang saya sedang bercinta, isteri saya dengan seIamba beritahu bahawa bos dia juga ada hati pada dia. Setiap hari bosnya melamar cintanya. Seperti dipan4h haIilintar tetiba saya jadi teramat cemburu. Mengapa saya mesti cemburu dan marah, kerana saya pun bercinta..

#Foto sekadar hiasan. Saya terkesan dengan kisah Norlaily, yang sejak kecilnya tersiksa ketika dia dijadikan anak angkat oleh saud4ranya sendiri. Jiwa dan perasaan saya tersentuh dengan cerita Norlaily. Hingga tak terasa air mata saya membasahi pipi.

Saya tersedu – sedu membacanya. Tetapi kerana malu takut terlihat oleh anak isteri kerana saya menangis, maka saya keluar untuk menenangkan kesedihan di hati. Ketika membacanya saya terbayangkan cucu saya yang berumur 6 tahun ditakdirkan dia diperlakukan demikian, ke mana anak ini hendak lari atau kepada siapa dia hendak mengadu jika tidak ada orang yang sayang dan pedulikan nasibnya.

Itu yang membuat saya rasa amat sedih. Pada pandangan saya majority masaalah anak – anak terbiar, terbuang dan tersiksa ini semuanya berpunca daripada kesalahan ibu bapa dan juga disebabkan keadaan kehidupan keluarga yang kucar kacir.

Dan saya tak menolak mungkin nasib anak – anak saya juga menghadapi masalah yang sama jika saya teruskan niat saya dahulu hendak berkahwin seorang lagi. Umur saya sekarang sudah lebih 65 tahun, tetapi dulu saya muda juga, maka per4ngai saya lebih kurang sama dengan lelaki golongan 40-an sekarang ini.

Maklumlah ketika itu rasanya saya mungkin juga popular, mengancam dan bergaya. Daripada pengalaman saya pada umur itu memang segalanya indah. Kerana ketika itu kita sudah mula berduit, kalaupun bukan berpangkat dan tidak kaya.

Mungkin juga ketika itu saya rasa diri masih muda, anak – anak sedang membesar dan kami suami isteri sibuk dengan tugas masing – masing, ditambah pula waktu itu poket mula kembung bukan seperti ketika kami mula – mula berkahwin dahulu, gaji masih kecil.

Kami terp4ksa berjimat untuk membeli perabut atau apa sahaja keperluan rumah, tetapi bila umur sem4kin meningkat segala – galanya sudah ready, ketika itulah mata mula terbuka luas melihat alam sekeIiling. Benda pertama saya lihat per4ngai kawan – kawan yang terpengaruh dengan alam percintaan, bijak main – main cinta.

Dan apabila saya lihat mereka bijak menangani keadaan, pandai memainkan peranan kerana rumahtangga mereka aman. Maka saya cepat terpengaruh. Kalau orang lain boleh buat mengapa saya tak boleh. Jadi saya cuba!

Saya rasa bukan saya seorang saja berpendapat sedemikian, mungkin ramai lelaki lain seangkatan saya. Kerana ketika itu poket berisi kita mula berani mencuba benda – benda yang kita tak berani cuba semasa bujang dahulu.

Waktu itulah saya mula berjinak – jinak dengan dunia asmara dan bermain – main cinta. Terikut – ikut dengan per4ngai kawan. Namun pada awalnya saya langsung tidak berniat hendak berkahwin lagi. Cuma nak test market.

Tetapi saya bukan seorang Romeo yang pandai melepaskan diri, akhirnya saya kant0i. Kawan saya yang lain seIamba saja mereka lepaskan diri. Walaupun ramai kawan kata saya baik, tenang, tetapi jangan disangka air yang tenang tak ada buaya?

Dalam diam, dalam tenang saya sudah terpik4t dengan seorang gadis yang saya lihat sesuai untuk diri saya. Kalau asalnya cuma nak main – main cinta, nak test market sekarang saya pulak sudah dicangkok. Saya sudah tidak boleh larikan diri.

Memang benar kata orang tua – tua, lelaki baik macam saya (bukan masuk bakul angkat sendiri) tak pandai lepaskan diri jika dicangk0k. Sem4kin saya cuba lepaskan diri sem4kin kuat saya dij3rut, ketika itu saya mula teringatkan anak – anak dan isteri di rumah.

Rasa gementar mula menguasai diri. Saya takut jika rumahtangga saya r0b0h. Ketika itu perasaan cintakan kekasih, rasa sayangkan isteri dan anak – anak mula menyer4ng minda saya satu persatu berIegar – Iegar macam tayangan wayang, lepas satu episod ganti satu episod lain.

Ketika itulah macam – macam tergambar dan di benak saya. Persoalan besar yang saya sendiri tak tahu nak jawab apakah saya benar – benar hendak kahwin lagi? Apakah isteri saya izinkan? Apa akan jadi jika dia tak setuju dan minta cerai?

Apa pulak tindakan kekasih jika saya tak jadi kahwin? Pening memang pening! Ketika itu kedua dua wanita ini menjadi orang yang paling saya sayang dan cinta. Kedua – duanya baik. Berbulan saya tak dapat buat keputvsan, hidup menjadi tak keharuan.

Seorang kawan yang nampak perubahan saya mula menyindir, katanya. `Orang bercinta kau nak bercinta, sekarang apa dah jadi, kalau salah langkah boleh memakan diri.’ Akhirnya kawan ini beri saya dua nasihat, pertama, pilih siapa antara kedua wanita ini lebih bermakna dalam hidup saya.

Kalau terpisah boleh merumitkan lagi hidup saya. Kedua, kalau nak kahwin juga beranikan diri bulatkan azam, jumpa isteri dan beritahu dia niat nak kahwin lagi, lihat apa reaksi dia. Lepas itu fikirkan apa tindakan patut saya buat.

Setelah fikir punya fikir, akhirnya saya dengan berani beritahu isteri, tentang hajat saya. Tetapi sebelum saya ceritakan bahawa saya hendak kahwin, saya ceritakan dulu saya jatuh cinta dengan seorang gadis. Dan kalau dia izinkan saya berhajat nak kahwin lagi.

Tujuan saya bercerita supaya dia tidak meng4muk kalau dia tahu lebih awal, lagi pun saya tak suka kahwin sorok – sorok. Benda yang baik harus diberitahu. Selain itu tujuan saya untuk minta nasihat dan pandangannya. Lebih terang saya hendak tahu tindakannya.

Apakah dia setuju atau tidak. Tepat! Seperti yang saya jangkakan. Saya dengar temb4kan yang kuat. Telinga, hati, jiwa, muka saya bagaikan kena temb4kan mesin-gvn. Rasanya tak payahlah saya ceritakan apa yang berlaku selepas itu ke atas diri saya.

Memang saya kena teruk! Lagi pun cerita ini sudah lama berlaku. Dan saya sudah lupakan, walaupun sesekali peristiwa itu menyer4ng benak fikiran saya. Tetapi saya tidak menyesal kerana tak jadi kahwin. Sekadar ingin berkongsi pengalaman daripada peristiwa tersebut, apabila saya beritahu isteri bahawa saya sedang bercinta.

Dan setelah saya ditemb4k dengan mesin-gvn maka isteri saya dengan seIamba memberitahu bahawa bos dia juga ada hati pada dia. Boleh dik4takan hampir setiap hari bosnya melamar cintanya. Tetapi kata isteri saya dia tak pernah layan permintaan bosnya kerana dia tahu dia sudah ada suami dan ada anak – anak.

Seperti dipan4h haIilintar tetiba saya jadi teramat cemburu. Mengapa saya mesti cemburu dan marah, kerana saya pun bercinta? Tetapi perasaan saya lain. Isteri saya tak boleh bercinta dengan lelaki lain. Pengakuan isteri membuat saya terkedu.

Padam terus niat saya bercinta lagi. Kepada seorang teman saya tanyakan pandangannya, secara jujur nasihatnya, ketika sedang bercinta jangan tenung (pandang) muka isteri ketika dia sedang tidur kerana ketika itu rambutnya berserabai, mulutnya ternganga, berkeruh atau mengertap gigi, lebih teruk kalau gigi isteri r0ngak.

Kerana dibimbangi ketika itulah rasa cinta anda kepada kekasih bertambah kuat. Tetapi renunglah dan tataplah wajah anak – anak yang sedang tidur nyenyak dengan mulutnya ternganga, air liur meleleh dan mata putihnya antara pejam dan tidak.

Ketika itu In Sya Allah anda akan jadi seorang ayah yang rasionai bukan em0sionaI dan cinta kepada kekasih kian terhakis. Sebab anda lebih sayangkan anak – anak. Mereka penyambung zuriat anda. Ada juga kawan – kawan nasihatkan berfikirlah dengan dad4 lapang dan penuh keikhlasan, kerana apabila seseorang ayah berkahwin lagi banyak hati yang terIuka dan merasa diri mereka terani4ya.

Jika sanggup tempvhi masalah itu teruskan hajat berkahwin, jika tidak sayangi keluarga sepenuh hati. Maka anda akan dibaIas dengan kebahagiaan yang tak ternilai harganya.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.